Οι βιρμανικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι "έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια" στους πρόσφυγες που κινδυνεύουν εδώ και μέρες στη θάλασσα, ενώ αρκετές από τις γειτονικές της χώρες στη νοτιοανατολική Ασία συνεδριάζουν για να συζητήσουν την τρέχουσα κρίση.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την οποία μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι η χώρα είναι "έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι έχουν υποφέρει στη θάλασσα" την επομένη του σήματος συναγερμού που εξέπεμψε ο ΟΗΕ

για περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που κρατούνται από τους διακινητές τους στ' ανοικτά των βιρμανικών ακτών.

Οι διώξεις που υφίστανται οι Ροχίνγκια, μια φτωχή και περιθωριοποιημένη μουσουλμανική κοινότητα στη βουδιστική Μιανμάρ, θεωρούνται ένα από τα βαθύτερα αίτια για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αυτή η έξοδος των Ροχίνγκια αλλά και πολιτών του Μπανγκλαντές που προσπαθούν να γλιτώσουν από την απόλυτη φτώχεια και να φθάσουν στη Μαλαισία διαρκεί χρόνια. Ωστόσο το φαινόμενο έλαβε φέτος καταστροφικές διαστάσεις, μετά την κατά τα φαινόμενα αποδιοργάνωση των παράνομων διαύλων διακίνησης ανθρώπων λόγω της νέας πολιτικής της Ταϊλάνδης για την καταστολή της διακίνησης προσφύγων.

Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 3.000 άνθρωποι που επέβαιναν σε σκάφη κατάφεραν να φθάσουν στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία, έπειτα από ημέρες περιπλάνησης στη θάλασσα. Ωστόσο εκατοντάδες εξακολουθούν να έχουν εγκαταλειφθεί στον Κόλπο της Βεγγάλης και στη θάλασσα Ανταμάν.

Χθες, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, παραμένουν επί εβδομάδες παγιδευμένοι από διακινητές σε σκάφη στ΄ανοικτά των ακτών της Μιανμάρ.

Αυτοί οι πρόσφυγες είναι "εγκλωβισμένοι σε τουλάχιστον πέντε πλοία κοντά στις ακτές της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές εδώ και 40 και πλέον ημέρες", δήλωσε η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος στη Μπανγκόκ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ύπατη Αρμοστεία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εξέδωσαν κοινή έκκληση ασκώντας εκ νέου πίεση στις χώρες της περιοχής.

"Ζητούμε επειγόντως από τους ηγέτες της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης να προστατεύσουν τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία μέσα στον Κόλπο της Βεγγάλης και τη θάλασσα Ανταμάν, να διευκολύνουν την ασφαλή αποβίβασή τους στις ακτές, και να δώσουν προτεραιότητα στη διάσωση ανθρώπων, την προστασία των δικαιωμάτων και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα