Απειλή στις διαπραγματεύσεις

Οι μεγάλες δαπάνες στις συντάξεις αποτελούν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, εκτιμά ο Economist σε σημερινό δημοσίευμα.

Για μια ακόμη φορά, η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας παρέδωσε μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και

το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ελπίδα να διασφαλίσει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει στο δημοσίευμά του προσθέτοντας ότι η αρχική αντίδραση ήταν απορριπτική.

Ορισμένα από τα πιο παγερά σχόλια αφορούν τις συντάξεις, σημειώνει ο Economist και προσθέτει: οι δαπάνες για τις συντάξεις είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, φτάνοντας το εκπληκτικό 17,5% το 2012.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δαπάνες στη Γερμανία αξίας 12,3% του ΑΕΠ, τη χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας. Είναι επίσης διπλάσιο από το αντίστοιχο μερίδιο στη Σλοβακία, έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας.

Οι μεγάλες δαπάνες στις ελληνικές συντάξεις αποτελούν πηγή έντασης με τους πιστωτές από την πρώτη διάσωση της χώρας, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια. Η Γερμανία μόλις είχε προχωρήσει στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Έτσι οι Γερμανοί ήταν αρνητικά διακείμενοι να διαθέσουν χρήματα για να βοηθήσουν μια χώρα της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα και με πολύ πιο γενναιόδωρες συντάξεις. Η Σλοβακία, μια πιο φτωχή χώρα από την Ελλάδα, αποσύρθηκε από το πρώτο πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι του 2010 αντιδρώντας στη δημόσια οργή.

Ο Economist σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πάει αρκετά μακριά, προσθέτει. Όπως αναφέρει το περιοδικό, είναι ακόμα σχετικά εύκολο να βγει κανείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ ο δεσμός μεταξύ των εισφορών και των συντάξεων είναι πολύ αδύναμος: το σύστημα δεν είναι δίκαιο σε αναλογιστικό επίπεδο, σημειώνει.

Αν και η αναθεωρημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι πιστωτές της Ελλάδα θέλουν να δουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτό θα είναι αρκετό. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που δουλεύουν στην Ελλάδα, μόλις 36% το 2013, είναι ασυνήθιστα χαμηλό: στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63%. Υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος για να καλυφθεί, καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα