«Οι μετανάστες θα αυξηθούν»

Τα κύματα ανθρώπων που φεύγουν από τη Συρία θα αυξηθούν, τόνισε στην Νόνη Καραγιάννη και στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει και ο ίδιος ότι δεν είναι μετανάστες, αλλά πρόσφυγες, που στόχο έχουν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το μεταναστευτικό ρεύμα και τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης: " Δεν έχουμε να κάνουμε συνολικά με το μεταναστευτικό, αλλά με ένα ειδικό προσφυγικό ρεύμα,

το οποίο φεύγει από την Συρία και φαίνεται ότι συνεχώς θα διογκώνεται".

Δημοσιογράφος: Η εντύπωση μου -ακούγοντας και την κα Χριστοδουλοπούλου όλες αυτές τις ημέρες- είναι ότι η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε από το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων ημερών. Αναρωτιέμαι ποιο μπορεί να είναι το έκτακτο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης...

Δ. Χριστόπουλος: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν υπήρξε αιφνιδιασμός, υπό την έννοια ότι υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι από τις αρχές του 2015 είχαμε μια αύξηση των ροών από τη Συρία κυρίως, λόγω των εξελίξεων. Η Συρία είναι ένα βήμα πριν από την πολιτειακή κατάρρευση και αυτό εντείνει την προσφυγιά. Οι ροές αυτές δεν είναι μεικτές, δεν είναι μεταναστευτικές. Είναι πρόσφυγες, είναι άνθρωποι που φεύγουν άρον άρον από τα σπίτια τους, ανήκουν στη μεσαία τάξη και φεύγουν επειδή φοβούνται μη χάσουν τη ζωή τους... Έχουν ένα διαφορετικό προφίλ. Δεν είναι παράνομοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για μια νέα ταυτότητα της προσφυγικής ζωής που αποδίδεται σε αυτό που είπαμε προηγουμένως... Αυτοί που έφυγαν στην αρχή ανήκουν στη μεσαία τάξη της χώρας τους και έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινηθούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο όμως το ταξίδι και ο πόλεμος διαρκούν, τόσο αυτά τα χρήματα που κρατούν για όσους εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στη Βόρεια Ευρώπη, χάνονται... Νομίζω ότι το πρώτο που σκέφτεται οποιοσδήποτε πρόσφυγας είναι να φύγει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον τόπο καταστροφής και να εξασφαλίσει τα μέσα μετακίνησης του. Συζητάμε, λοιπόν, για προσφυγικές ροές, διότι παρακολουθώντας και τα στοιχεία της αστυνομίας από τους συλληφθέντες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα νησιά, οι Σύροι είναι της τάξης του 80 - 85%. Άρα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε συνολικά με το μεταναστευτικό, αλλά με ένα ειδικό προσφυγικό ρεύμα, το οποίο φεύγει από την Συρία και φαίνεται ότι συνεχώς θα διογκώνεται... ».

* "Μια fast track διαδικασία με την οποία αυτοί οι άνθρωποι καταγράφονται, ταυτοποιούνται και αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα μπορεί να διευκολύνει την δυνατότητά τους να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα".

Δημοσιογράφος: Άρα, αφού πρόκειται για ένα ειδικό προφίλ ανθρώπων, πρέπει να διαμορφωθεί -μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον- η αντιμετώπιση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης του όγκου αυτών των ανθρώπων...Ή θα πρέπει να πάμε σε μια διευκόλυνση της μετακίνησής τους προς άλλες χώρες νόμιμα ή θα πρέπει να ανοίξουμε σοβαρά πια μια πολιτική ασύλου;

Δ. Χριστόπουλος: «Και τα δύο είναι μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν. Πρώτον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για τι συζητάμε. Δεν συζητάμε γενικά για μεταναστευτικό, αλλά για κάτι ειδικό. Δεύτερον, εφόσον συζητάμε για αυτό το ειδικό θέμα, νομίζω ότι μια fast track διαδικασία, η οποία υπάρχει στο διεθνές δίκαιο, με την οποία αυτοί οι άνθρωποι καταγράφονται, ταυτοποιούνται και αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα μπορεί να διευκολύνει την δυνατότητά τους να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα... Όσο γρήγορα και να κινηθεί όμως αυτή η διαδικασία, αποκλείεται να μη χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα προσωρινής τουλάχιστον διευκόλυνσης των ανθρώπων αυτών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την διαμονή, τη διατροφή και της δημόσιας υγιεινής τους. Αυτό μπορεί να γίνει στα σημεία εισόδου της επικράτειας, δηλαδή τα νησιά, τα οποία όμως δεν χρωστούν τίποτα να κρατούν μήνες ολόκληρους τον πληθυσμό αυτό. Πέραν του ότι ξεκινάει ο τουρισμός, είναι άδικο και δυσανάλογο μέσα σε μια επικράτεια το βάρος των ροών να το δέχονται μόνο αυτοί που βρίσκονται στην είσοδο και όχι όλοι... Άρα έχουμε ένα στάδιο, το σημείο εισόδου και εκεί χρειάζεται να φτιαχτεί -και ήδη φτιάχνεται, με όσες δυσκολίες υπάρχουν-, ένας μηχανισμός ο οποίος θα παρέχει καταυλισμό. Ο στρατός συνδράμει ήδη -γίνεται μια προσπάθεια να βρεθούν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα-, τουλάχιστον να βρεθούν τα ελάχιστα, προκειμένου αυτός ο κόσμος να παραμείνει και μετά ερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο που είναι το ζήτημα της κατανομής αυτού του πληθυσμού μέσα στην επικράτεια...».

* "Γίνεται μια προσπάθεια για να εδραιωθεί ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στον καταμερισμό αυτών των ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είναι ο ορισμός του πρόσφυγα και απέναντι σε αυτόν τους ανθρώπους έχουμε μια υποχρέωση... Όσον αφορά στην Αθήνα, έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι το υπό επεξεργασία σχέδιο, να βρεθεί δηλαδή η δυνατότητα καταυλισμών και εδώ πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Έχουμε ένα στρατό, ο οποίος έχει, επιχειρησιακά τις δυνατότητες που δεν έχει το υπόλοιπο δημόσιο, έχουμε μια αστυνομία, η οποία διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων και το άσυλο και γίνεται μια προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει παλαιότερα, αλλά τώρα εντείνεται για να εδραιωθεί ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου και από εκεί και πέρα όταν γίνουν αυτά που πρέπει, τότε θα μπούμε στη διαδικασία της επεξεργασίας του τρίτου σταδίου αυτής της πορείας που είναι ο καταμερισμός αυτών των ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαδικασίες επείγοντος και σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διαχειρίζεται η ελληνική αστυνομία και από όσο γνωρίζω έχουν μπει σε μια διαδικασία εκταμίευσης. Επιπλέον, όταν μιλάμε για καταμερισμό του πληθυσμού αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εννοούμε τις φωνές που λένε "θα γεμίσουμε την Ευρώπη με τζιχαντιστές" και τέτοιες σαχλαμάρες. Εννοούμε ότι όσον αφορά στους ταυτοποιημένους και καταγεγραμμένους πρόσφυγες τους οποίους έχουμε στη χώρα μας και ο τελικός τους προορισμός δεν είναι η Ελλάδα, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης τον Ιούνιο και να πούμε "κοιτάξτε κύριοι, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 60.000 τέτοιους ανθρώπους στη χώρα μας και δεν είναι όλοι για μας"».

Keywords
Τυχαία Θέματα