Συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας

Όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής σχέσης, συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας, στο Πεκίνο.«Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των υποδομών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Πεκίνο. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών υπογράφηκε σειρά

συμφωνιών και πρωτοκόλλων οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων.
Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με κινεζική εταιρεία Huawei, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα.

Κάλεσμα στους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.

Ικανοποίηση της ελληνικής αποστολής

Ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε στο Πεκίνο, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και αξιωματούχους της Κίνας. «Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και πέραν του αναμενομένου», σύμφωνα με μέλος της κυβερνητικής αποστολής, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους υπεύθυνους της China Development Bank, στις οποίες εκδηλώθηκε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΣΥΡΙΖΑ για ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα

«Απόδραση από τη μνημονιακή Ελλάδα το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι «το ελληνικό "success story", που διαφημίζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από τα χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, τους εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς».

ΑΝ.ΕΛ.: Επίθεση κατά του πρωθυπουργού

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή το ταξίδι του στην Κίνα εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι υποστήριξαν πως «όταν ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στην Κίνα σκέφτεται κάθε πρωί τους ανέργους, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα επιστρατεύει όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα