«Οδύσσεια» για χιλιάδες πρόσφυγες

Με την Ευρώπη διχασμένη και χωρισμένη σε μέτωπα, συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Σερβίας - Ουγγαρίας, μετά την απόφαση της δεύτερης να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της, ενώ στην Κροατία πέρασαν ήδη οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Σερβία. Την ίδια στιγμή, χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται ακόμη υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην πόλη Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), περιμένοντας να περάσουν στην

Ελλάδα, ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ενα αγοράκι έφερε τα ξημερώματα στον κόσμο μια πρόσφυγας από τη Συρία, που ταξίδευε με τον σύζυγό της, από τη Χίο στον Πειραιά, με το πλοίο Αριάδνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, κατευθύνονται προς τα Τουρκικά παράλια.

Την πεποίθηση ότι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μουζάλα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Τουσκ για μιας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αφιερωμένης στη μεταναστευτική κρίση. Οι αποφάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, από την Ισπανία, πως η μεταναστευτική κρίση έχει επιδεινωθεί και απαιτείται συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε πως στην ουσία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η πηγή της μεταναστευτικής κρίσης που είναι ο πόλεμος στην Συρία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο, από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης πως ο Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στην μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη Συρίας εντός των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν. Δεν παραιτούμαι, επαναλαμβάνει από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η διευθέτηση της σύγκρουσης στην Συρία αποτελεί τη μόνη λύση για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων από τη χώρα αυτή προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν δεν εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες την Αδριανούπολη μέχρι το μεσημέρι, θα γίνει χρήση βίας», δήλωσε ο νομάρχης Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν αναφερόμενος στους πρόσφυγες οι οποίοι εδώ και μέρες φθάνουν με διάφορα μέσα από την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά ή τα βουλγαροτουρκικά σύνορα με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

Με μείωση της οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή της ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί εκ νέου η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιούλια Κλέκνερ.

Συνάντηση για το προσφυγικό θα έχουν αύριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα