Unesco για λεηλασία μνημείων στη Συρία

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιδίδεται στη Συρία σε αρχαιολογική λεηλασία σε "βιομηχανική" κλίμακα, προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο αντικειμένων τέχνης μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο ισλαμικός εξτρεμισμός.

Δορυφορικές εικόνες και η παρουσία πάρα πολλών αρχαίων αντικειμένων σε παράνομες αγορές μαρτυρούν "λεηλασία
σε βιομηχανική κλίμακα", μέσω "χιλιάδων παράνομων αρχαιολογικών ανασκαφών", υπογράμμισε η Μπόκοβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια για το θέμα αυτό.

"Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αντικειμένων τέχνης είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα νούμερο ένα", πόσω μάλλον που "χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστών", υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Unesco, η οποία κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα, "να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους ώστε να σταματήσουν το παράνομο αυτό εμπόριο".

Παράλληλα με τις καταστροφές για ιδεολογικούς λόγους των αρχαίων τόπων, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιδίδεται σε μεγάλης κλίμακας λαθρεμπόριο αρχαίων αντικειμένων που ανασκάφηκαν με πρωτόγονο τρόπο στη χώρα με την τόσο πλούσια αρχαία κληρονομιά.

Δορυφορικές εικόνες του ΟΗΕ έδειξαν την 1η Σεπτεμβρίου την καταστροφή από το Ισλαμικό Κράτος του ναού του Βήλου, κόσμημα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία, ένα "αβάστακτο έγκλημα κατά του πολιτισμού", σύμφωνα με την Unesco.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα