«Όχι» στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι αποσαφήνισε, σήμερα, στις Βρυξέλλες ότι, η κυβέρνησή του "δεν πρόκειται να στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών" (τον φόρο Τόμπιν, απ το επώνυμο του οικονομολόγου που τον πρότεινε τη δεκαετία '70), "αν η ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ιταλία, να μειώσει το υπερβολικό κόστος εξωτερικού δανεισμού της".

Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιταλίας είχε επιτόκιο 6,17% --δηλαδή σπρεντ

4,6% σε σχεση με το αντίστοιχο γερμανικό.

Στο πλαίσιο ενός κοινού νομίσματος, "τέτοιες αποκλίσεις είναι ανυπόφορες", δήλωσε ανωνύμως σχετικά, στο Γερμανικό πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιταλία, είναι η 3η οικονομία της ευρωζώνης.

"Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι τούτο το αίτημα κάτι το αφύσικο"; διερωτήθηκε ο κ. Μόντι, υπενθυμίζοντας με έμφαση ότι, μεταπολεμικώς απ την εποχή του πρωθυπουργού ντε Γκάσπερι, "η Ιταλία ποτέ δεν είχε --πριν απ αυτόν--έναν τόσο 'φιλο-Γερμανό' πολιτικό ηγέτη".

'Εσχάτως, η Ρώμη ζητεί επίμονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που σε λίγες μέρες αντικαθιστά στο Ταμείο (χρηματοπιστωτικής) Αρωγής, να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων και να αγοράζει κρατικά ομόλογα, συντείνοντας στην κάμψη των σπρεντ.

Το Βερολίνο, εναντιώνεται σε τέτοιες παρεμβάσεις που, εφόσον γίνονταν, θα μείωναν σύντομα πολύ αισθητά το απαγορευτικό κόστος δανεισμού της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που ανωνύμως επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα