«Όχι» στο καθεστώς ΔΕΚΟ

Μπορεί η κρατική επιχορήγηση να μειώθηκε φέτος κατά 700 χιλιάδες ευρώ, εν τούτοις, θετικά είναι τα μηνύματα για το Εθνικό Θέατρο, του οποίου οι θεατές αυξήθηκαν κατά 48% από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.

Οι εισπράξεις έφτασαν το 1.285.350 ευρώ, ενώ τα έξοδα εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 4,17 % από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι, επισημαίνοντας, ότι «ο προϋπολογισμός
που παρουσιάστηκε, δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμπληρωματικός εκείνου της προηγούμενης διεύθυνσης».

Ωστόσο, ο κύριος Χατζάκης ξεκίνησε την παρουσίαση κάνοντας έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών, να προχωρήσει στην απεξάρτηση του Εθνικού και των υπολοίπων κρατικών θεάτρων από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, στο οποίο εντάχθηκαν πρόσφατα, καθώς όπως είπε «πρόκειται για μια οριζόντια εφαρμογή του νόμου, η οποία δεν ταιριάζει στο πολιτισμό και τα κρατικά θέατρα».

Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για την «Οδύσσεια» του Μπομπ Γουίλσον, που θα παρουσιαστεί στο Μιλάνο σε συνεργασία με το Piccolo Teatro, το οποίο μάλιστα θα αναλάβει και τα συμβόλαια των ηθοποιών και για το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Το βιτριόλι» το οποίο τον Ιούλιο θα ταξιδέψει στον φεστιβάλ της Αβινιόν.

Το Εθνικό Θέατρο όμως ταξιδεύει και ανά την Ελλάδα, προκειμένου να έρθει κοντά στο κοινό που ζει σε μέρη με ανύπαρκτη πρόσβαση στις παραστάσεις του και όπως είπε ο κύριος Χατζάκης, προς το παρόν ετοιμάζεται παράσταση με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, κάτι για το οποίο θα δοθούν στοιχεία σε έναν δεύτερο χρόνο.

«Οι απόψεις ενός κλόουν» σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, η «Πρόβα νυφικού» και το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, είναι οι πρεμιέρες του Φεβρουαρίου.

Την καλοκαιρινή περίοδο θα ανοίξει το έργο του Λάκη Λαζόπουλου «Τω αγνώστω Τραγωδώ» και μαζί θα εγκαινιαστεί και η υπαίθρια σκηνή του εθνικού θεάτρου, η οποία δεν ανακοινώθηκε που θα στεγαστεί καθώς όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ο χώρος είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση.

«Είναι απαραίτητη μια τέτοια σκηνή στην Αθήνα, κυρίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, που πολύς κόσμος, λόγω έλλειψης χρημάτων, το καλοκαίρι παραμένει στο κλεινόν άστυ», τόνισε ο κύριος Χατζάκης. Πρόκειται για μια κωμωδία που εισχωρεί στα βάθη της τραγωδίας και η συνάντηση αυτή, είναι που θα χαρακτηρίσει την παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου.

Το καλοκαίρι, επίσης, θα ανέβουν οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Φάνη Μουρατίδη τον Γιάννη Ζουγανέλη και άλλους ηθοποιούς, ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με την ίδια να πρωταγωνιστεί μαζί με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκο Κουρή, Μάρθα Φριτζήλα κ.α, ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Εθνικό και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Σωτήρη Χατζάκη. Ο «Ερωτόκριτος» θα είναι συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ενώ στο πλαίσιο αυτής της παράστασης και με τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, πραγματοποιείται ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη «μεικτή συμβολή του Εθνικού θεάτρου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία σχετίζεται κυρίως με την Κρητική διατροφή, κάτι που θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνο», όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζάκης.

Τέλος το Εθνικό Θέατρο, στοχεύει στην πιο στενή συνεργασία και με άλλους φορείς.

Βάνα Λυκομήτρου
Keywords
Τυχαία Θέματα