Οι... "βολεμένοι" της ΔΗΜΑΡ στο Δημόσιο!

Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Mπορεί τον περασµένο Ιούνιο η ∆ΗΜ.ΑΡ. να αποχώρησε µε... εκκωφαντικό επικοινωνιακά τρόπο από την τρικοµµατική κυβέρνηση, δεν έπραξε όµως το ίδιο και από τη δηµόσια διοίκηση, αφού µια σειρά στελεχών του κόµµατος του Φώτη Κουβέλη που είχαν τοποθετηθεί σε σηµαντικά πόστα παραµένουν ακόµα και σήµερα στις θέσεις τους.

Εξάλλου, πέραν του γεγονότος ότι οι ίδιοι έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους (µε την ανοχή βεβαίως της Αγίου Κωνσταντίνου), από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίµου δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να τους αντικαταστήσουν, καθώς κάνοντας

προφανώς δεύτερες σκέψεις δεν θα ήθελαν εν µέσω αυτής της κρίσιµης πολιτικής συγκυρίας να κόψουν τις γέφυρες µε τον πρώην κυβερνητικό τους εταίρο.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι γενικοί και ειδικοί γραµµατείς υπουργείων που είχε προωθήσει η ∆ΗΜ.ΑΡ., και οι οποίοι αποχώρησαν από τα πόστα τους πριν από λίγο καιρό. Κατά τα άλλα, πολιτευτές, συγγενείς βουλευτών της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς, κεντρικά στελέχη και «φίλα προσκείµενοι» στην ηγεσία παραµένουν στην κρατική µηχανή, όπου είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους µε τη γνωστή αναλογία 4-2-1.

Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Τσιάλτας, γεωπόνος και πρώην υπάλληλος του ΕΦΕΤ, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγµή της κυβέρνησης Σαµαρά τον Οργανισµό, όπως και ο Κώστας Μελαχροινός, που παραµένει πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος στα ΕΛ.ΤΑ.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς, δικηγόρος και υποψήφιος µε τη ∆ΗΜ.ΑΡ. στη Χίο, έχει τοποθετηθεί πρόεδρος στο πολύπαθο ΝΑΤ και συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Κώστας Θεοφύλακτος είναι ακόµα πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, όπως και ο Βασίλης Κωστόπουλος, που είναι πρόεδρος του πολύ σηµαντικού Εθνικού Κέντρου Βιώσιµης και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ακόµα, ο Θεµιστοκλής Καλπατσόγλου εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως προέδρου του Οργανισµού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ενώ στη θέση του στη ΓΑΙΑΟΣΕ παραµένει κανονικά και ο προερχόµενος από την Αγίου Κωνσταντίνου Θανάσης Σχίζας.

Στον αντίποδα, ο Αλέξανδρος ∆ελούκας ήταν µέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, απ’ όπου τελικά αποχώρησε µε απόφαση του αρµόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις αρχές του περασµένου Νοεµβρίου.

Οσο για τον πρώην γενικό γραµµατέα Ενέργειας στο υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Κώστα Σηµίτη και γραµµατέα στις Περιφέρειες Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου, ∆ηµήτρη Καλουδιώτη, είναι ακόµα και σήµερα πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο κ. Καλουδιώτης, µεταξύ των άλλων, συµµετέχει και στην κίνηση «Πρωτοβουλία Β», που χαιρετίζει την πρωτοβουλία των «58». Την ίδια στιγµή, ο Γιάννης Ευδοκιµίδης παρέµεινε διοικητής της 2ης ∆ΥΠΕ (Υγειονοµικών Περιφερειών) Πειραιώς και Αιγαίου µέχρι τον προηγούµενο Νοέµβριο, ενώ στο πόστο τους βρίσκονται ακόµα η Ελένη Αλµπάνη, υποδιοικήτρια της 6ης ∆ΥΠΕ Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Αννα Τριχοπούλου, υποδιοικήτρια της 7ης ∆ΥΠΕ Κρήτης.

ΣΤΙΣ ∆ΕΚΟ. Ταυτόχρονα, µια σειρά από στελέχη της ∆ΗΜ.ΑΡ. που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά ουκ ολίγων ∆ΕΚΟ εξακολουθούν να µεσουρανούν. Μεταξύ άλλων, η Ουρανία Αικατερινάκη, που είναι αναπληρώτρια διευθύνουσα σύµβουλος στη ∆ΕΗ Α.Ε., µε αρµοδιότητα την εποπτεία των Επιτελικών Γενικών ∆ιευθύνσεων. Η ίδια είναι κόρη της Ασηµίνας Ξηροτύρη, βουλευτού Θεσσαλονίκης µε τη ∆ΗΜ.ΑΡ., που είχε µεταπηδήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόµµα του Φώτη Κουβέλη. Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι βρίσκεται στο εν λόγω πόστο από τον Ιανουάριο του 2010, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ενώ από τον ∆εκέµβριο του 2011 είναι εκτελεστικό µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Γιώργος Λούκος, που ανανέωσε τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Αθηνών, και ο Αρης Καλλιπολίτης, πρώην εντεταλµένος σύµβουλος στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, στέλεχος της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας και πρώην µέλος της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυµπιακών Αγώνων, ο οποίος είναι ακόµα στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο στο ΤΑΙΠΕ∆.
Επίσης, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθµός µελών της ∆ΗΜ.ΑΡ. συνεχίζουν ακόµη και σήµερα να είναι τοποθετηµένα σε ∆ιοικητικά Συµβούλια σηµαντικών ∆ΕΚΟ.
Με λίγα λόγια, η αποχώρηση της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση δεν συµπαρέσυρε στο σύνολό τους όλα τα στελέχη που είχαν τοποθετηθεί στην κρατική µηχανή.
Σήµερα τα στελέχη αυτά εξακολουθούν να εισπράττουν τους παχυλούς κατά κανόνα µισθούς τους, παρά το γεγονός ότι η... κοινωνικά ευαίσθητη παράταξη της Αριστεράς από την οποία προέρχονται δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά πράγµατα. Αλλωστε, εσχάτως, η Αγίου Κωνσταντίνου κάνει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα ώστε να µείνει ανέπαφη εκλογικά από τις επώδυνες αποφάσεις που συνυπέγραψε ως συγκυβερνώσα, µέχρι πέρσι το καλοκαίρι, παράταξη. Ολοι και όλα είναι µέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

«Αξιοκρατικά τα κριτήρια»

Στην Αγίου Κωνσταντίνου πρυτάνευσαν δεύτερες σκέψεις, που υποστηρίζουν ότι «τα στελέχη µας τοποθετήθηκαν µε αξιοκρατικά κριτήρια και θα κριθούν στο τέλος από το έργο τους». Αλλωστε, και ο νέος γραµµατέας του κόµµατος του Φώτη Κουβέλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ήταν ειδικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η παρουσία όλων αυτών των στελεχών στην κρατική µηχανή δηµιουργεί επιπρόσθετες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόµµατος, αφού η αντίθεση µε την κλιµακούµενη κριτική στην κυβερνητική πολιτική είναι τουλάχιστον προφανής. Αλλωστε, εκείνοι που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έµειναν εκτός κρατικού νυµφώνος θέτουν όλο και πιο επιτακτικά το ερώτηµα αν το διαζύγιο του προηγούµενου καλοκαιριού από την τότε τρικοµµατική κυβέρνηση αφορούσε µόνο το επικοινωνιακό πεδίο και όχι την ουσία της πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα