Ο Ζ. Κοέν για την κατάσταση στη Γάζα

Για την κρίση στη Μ. Ανατολή, την εν εξελίξει σύγκρουση Ιραήλ - Χαμάς καθώς και τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή και στις συμμαχίες στο χώρο της ενέργειας, μίλησε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Ζαν Κοέν στον Αθήνα 9,84 και τον Β. Καργούδη.

Για τις σοκαριστικές εικόνες από την επίθεση του Ισραήλ.

«...Δυστυχώς οι εικόνες αυτές είναι τρομακτικές, όποιος έχει τρία δράμια μυαλό και λίγη ανθρωπιά, διαρρυγνύει τα ιμάτιά του και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Ισραήλ, όταν βλέπουν
τέτοιες εικόνες, παρόλο που είναι οι εχθροί τους. ...Αν το Ισραήλ ήθελε πραγματικά να λύσει στρατιωτικά το θέμα της Χαμάς, θα μπορούσε να το είχε λύσει, το κόστος θα ήταν τεράστιο και δε μιλάω για το στρατό αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε, μιλάω για αμάχους. Οπότε βλέπουμε κάθε δύο χρόνια μία ένταση ,διένεξη απο τη μία πλευρά πέφτουν ρουκέτες από την άλλη πύραυλοι αλλά δε νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει να λύσει στρατιωτικά το πρόβλημα. Οσο και χαζοί να είναι οι ισραηλινοί -και δε λέω ότι είναι οι εξυπνότεροι στον κόσμο- ξέρουν πολύ καλά ότι προβλήματα όωπς το παλιστινιακό γενικότερα και της Χαμάς ειδικότερα δε λύνονται δια της βίας. Αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να προστατευτούν.»

Για την υπεραντίδραση των Ισραηλινών στο νόμιμο - θεμιτό διαίωμά τους να υπερασπιστούν τη χώρα.

«Τι θα κάνατε εσείς όταν σας βαράνε. Μου λένε δεν πρέπει να ανταποκριθείς έτσι. Ναι αλλά εξηγήστε πώς να ανταποκριθώ. Το Ισραήλ μέσα σε σαράντα μέρες δέχτηκε χίλιες και κάτι ρουκέτες . Πώς θα απαντήσει ; Μη μπείς μέσα γιατί θα τα κάνεις κεραμιδαριό, μη κτυπήσει από πάνω γιατί έχεις άμαχο πληθυσμό; Και τι θα κάνουμε; Μου λένε, καλά αλλά τόσα πολλά θύματα ; Δε θέλω να παρεξηγηθώ αλλά θεωρείται ότι το Ισραήλ έχει μιά αρκετά καλή αεροπορία, οι Iσραηλινοί θα πουν, η καλύτερη στον κόσμο, έχει κάνει 1500 εξόδους μέχρι τώρα ,αν πραγματικά κτυπόυσε αδιακρίτως δεν θα υπήρχαν 500 νεκροί αλλά 2.500 . Οι ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς λέγοντας, εμείς φτιάχνουμε καταφύγια και σήραγγες και Iron Dome για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, η Χαμάς βάζει τους πολίτες της να προστατεύσουν τις ρουκέτες ...Θέλω να κρατήσω όσο γίνεται την αντικειμενικότητά μου, από τη μία πονάω για αυτό που γίνεται στο Ισραήλ κι απά την άλλη πονάω γι αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη... γιατί δε θά θελα ποτέ τα ανίψια μου και τα παιδιά μου να βρίσκονται στη θέση των Παλαιστινίων.»

Με αφορμή τις επιθέσεις κατά συναγωγών και εβραικών καταστημάτων πλέον στο Παρίσι, εξάπλωση της σύγκρουσης εκτός της Μ.Ανατολής.

«Δεν είναι θέμα Γάζας ούτε Παλαιστινίων αλλά θέμα ισλαμοφασισμού .Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και όλες οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης είναι οι διάφοροι τζιχαντιστές που έχουν γεννηθεί σε Λονδίνο ,Παρίσι που πολεμάνε στη Συρία και φοβούνται ότι άμα γυρίσουν πίσω τι θα γίνει; Νομίζετε ότι θα κάτσουν στα αυγά τους;

Ο πόλεμος το ΄67 αν και νικηφόρος για το Ισραήλ υπήρξε η αφετηρία των περιπετειών του, το τέλος του νεοπαγούς εργατικού κράτους.

«Αν για τους Αραβες το 1948 ήταν "νάκμπα" όπως το ονομάζουν ,δηλαδή καταστροφή ,δεν αμφιβάλλω ότι ο '67 ,ήταν η καταστροφή του Ισραήλ . Διότι ξαφνικά από εί που ήτνα απο κάτω βρέθηκε από πάνω ξαφνικά απέκτησε φτηνά εργατικά χέρια... το ΄77 έρχεται ο Μπέγκιν απόλυτα φιλελεύθερος στην οικονομία και στραβώνει όλο το θέμα....Το 77 ο Μπέγκιν προτείνει στον Σαντάτ της Αιγύπτου να πάρει τη Γάζα για να πάρει την απάντηση είσαι τρελός ; Η Γάζα ήταν η χωματερή της Αιγύπτουν ,ανέκαθεν υπήρχε πρόβλημα με την περιοχή.» «...Μετά το '67 στράβωσε ,στην αρχή με την αδιαλλαξία των αράβων αλλά και μετέπειτα με την τεράστι αδιαλλαξία και τρόπο σκέψης τελείως θρησκευτικο-φανατικό των εβραίων που ερχόταν απο την Αμεική ως πεί το πλείστον και λέγανε τη Χεβρώνα μου την έδωσε ο θεός και εγώ θα κάτσω εδώ .Για κάτεσε ρε φίλε επειδή πριν 5.000 χρόναι ο Αβαραάμ στρίμωξε τη Σάρα σε μία γωνία της Χεβρώνας θα τη διεκδικούμε; Και τι θα γίνουν οι ανθρωποι που ζούσαν εδώ; ...Αν οι Αραβες επεδείκνυαν καλή θέληση το '48 θα είχε λυθεί αλλά τώρα πρέπει να τη δείξει το Ισραήλ . ...Οπως είπε και ο ίδιος ο Αμπάς στην τηλεόραση, κατηγορώντας τη Χαμάς, διαβάζω κατά λέξη ως "προκαλεί μη αναγκαίους θανάτους, εμπορεύεται το παλιστινιακό αίμα ",εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ... Δεν είναι οι παλαιστίνιοι που φταίνε ,ειδικά αυτή τη στιγμή ,το πρόβλημα είναι η Χαμάς ,δεν είναι κανείς άλλος.»

Για την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς ,την αφορμή και την τελευταία πολεμική έκρηξη.

«...Μη ξεχνάμε και τον ελεεινό ,τον τρισάθλιο τρόπο με τον οποίο ισραηλινοί φανατικοί , -εγώ που είμαι εβραίος θα τους πω υπανθρώπους -όταν παίρνεις ένα παιδάκι 16 ετώ και το καις ζωντανό ,έτσι μόνο μπορείς να χαρακτηρισθείς ...Τίθεται το ερώτημα πως μπορεί να λήξει (η αντιπαράθεση), δε μπορεί να λήξει γιατί είναι διαφορετικές οι κουλτούρες ,ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι για την απαγωγή των τριών ισαρηλινών, το Ισραήλ όχι μόνο τους βρήκε αμέσως ,αλλά χίλια άτομα έκατσαν στην ουρά για να υποβάλλουν συλληπητήρια στην οιογένεια του παλιστίνιου εφήβου. Δε λέω ποιά είναι η καλύτερη κουλτούρα αλλά ότι είναι διαφορετικές κι έτσι αυτή τη στιγμή, σ αυτήν την πρίπτωση δεν μπορουν "να παίξουν" μαζί πολύ.»

«....Η συμφωνία Αμπάς /Χαμάς ήταν θείο δώρο για τον Νετανιάχου ,πρέει να δούμε βέβαια αν τηρηθεί γιατί έχουμε δει και άλλες συμφωνίες . Εγώ ,καλόπιστα ,σου λέω ότι θα υλοποιηθεί. Φαντάζομαι ότι όταν το Ισραήλ έφαγε την πρώτη ρουκέτα μετα απο αυτή τη συμφωνία , ο Νετανιάχου έπεσε στα γόνατα ,φόρεσε το παραδοσιακό εβραικό καπελάκι και είπε "θεέ μου ,σ ευχαριστώ " ,τώρα μου δίνεις την ευκαιρία να διαλύσω αυτή τη συμφωνία , την οποία ο Νετανιάχου δε τη θέλει ,κακώς ,γιατί αν υπάρχει μία δύναμη στη Μ.Ανατολή που μπορεί να επιβάλλει μιά οποιαδήποτε συμφωνία είναι μόνο η Χαμάς ,ο Αμπάς είναι ανίσχυρος. ...Εφόφον βέβαια η Χαμάς αλλάξει το καταστατικό της που λέει για καταστροφή του Ισραήλ, που λέέι για χαλιφάτο.»

Το δίκτυο ισλαμικού κοινωνικούς κράτους της Χαμάς η βάση της ισχύος της στους πολίτες της Γάζας.

«Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα . Κι έρχεται η Χαμάς και λέει ,το παιδάκι σου δε ξέρει να διαβάζει ; Εγώ θα το στείλω στο σχολείο άμα είναι έξυπνο θα το στείλω και παραπάνω. Εχει ο παπούς πρόβλημα με το σάκχαρο ; Εγώ ,τον παει στοο νοσοκομείο της Χαμάς ή της Χεζμπολά, στον Λίβανο. Δεν έχετε σύνταξη; Εγώ. Αμα τα δίνεις εσύ και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα...» «...Αλλά δεν πρέει να βρεθεί μία λύση; Δε λέω να αγαπηθούν οι δύο λαοί αλλά δε μπορούμε να σταματήσουμε να σκοτωνόμαστε;»

«...Δε θέλω να πιστεύω ότι οι εξτρεμιστές θα επιβληθούν στο Ισραήλ ,γα την ώρα το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό ...δεν αυξάνεται η επιρροή των φανατικών εποίκων της Δ.Οχθης αυτών δηλαδή που λένε ο θεος μου έδωσε το συμβόλαιο για την περιοχή ,ευτυχώς όχι .,Βέβαια λόγω της απλής αναλογικής -γι αυτό κι όταν ακούω για απλή αναλογική στην Ελλάδα λέω ,δεν έχετε ζήσει τι σημαίνει ,σημαίνει παραλυσία -αυτοί οι θρησκευόμενοι είναι το τρίτο κόμμα.»

Πότε θα τελειώσει αυτή αιματοχυσία.

«Το επίθετο μου -Κοέν- σημαίνει στα εβραικά αριχιερέας, ρώτησα χθες το θεό, πότε και μου απάντησε όχι επί της δικής μου βασιλείας. Βλέπω ένα τεράστιο χρόνο σε τρία χρόνια ,αυτή τη στιγμή δε βλέπω κάτι ,τότε θα δούμε συμμαχίες που θα τριβουμε τα μάτια μας ...τα πράγματα πάνε για τελική αναμέτρηση στην περιοχή ... Με την Τουρκία θα γίνει της κακομοίρας ...διότι η Τουρκία αισθανεται ξαφνικά να παίξει το ρόλο του χαλίφη (στην περιοχή) ...λεέι ποιον μου έμεινε γα να πω ότι μπορώ να βοηθήσω, η Χαμάς και η Παλαιστίνη γενικότερα και η ISY... Οι σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ θα φτιάξουν... αλλά σε 150 χρόνια, τελειωμένη ιστορία, για ναμαστε σοβαροί ,ας πουμε για 50 χρόνια ,δεν υπάρχει περίπτωση, μετά από αυτά που ακούσαμε, μετά από αυτά που έκαναν... η Τουρκία καλά κάνει, φροντίζει την Τουρκία αλλά αυτό τη φέρνει σε αντίθεση με πάρα πολλές χώρες γύρω -γύρω.»

Για τη συνεργασία στα εργειακά Ελλάδας /Κύπρου /Ισραήλ.

«Εχει πάρα-πάρα -πάρα πολύ μεγάλη δυναμική υπό την προυπόθεση ότι η Ελλάδα το θέλει, γιατί άμα συνεχίζει και σέρνει τα πόδια της όπως τα σέρνει τώρα ,κάποια στιγμή θα πουν και οι ισραηλινοί θα πούν, εντάξει ρε παιδιά δε θέλετε ,θα πάμε Κύπρο /Ισραήλ και θα βγούμε μέσω Τουρκίας ,αν και τώρα ούτε αυτό πρόκειται να γίνει ειδικα με την ISY κλπ ,αλλά πρέπει να σηκωθεί η Ελλάδα και να πεί ναι ,εντάξει να τελειώνουμε. Δε μπορεί κάθε φορά που παμε να κάνουμε κάτι, ναι μεν αλλά, θα δούμε. Οι ισραηλινοί είναι άνθρωποι του εδώ και τώρα.»
Keywords
Τυχαία Θέματα