Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής της γενικής διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε στις 20/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Μεγγρέλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση:

«Όταν γίνονται διαπραγματεύσεις, υπάρχει ένταση. Πολύ περισσότερο τώρα που η κρίση είναι βαθύτερη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα...
Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κακή κατάληξη, αυτό
θέλω τουλάχιστον να πιστεύω. Δεν ξέρω αν κάνω την ελπίδα μου προσδοκία, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι καθόλου κάτι διαφορετικό... Με έχει στεναχωρήσει λίγο και η ημερολογιακή σύμπτωση. Η ερχόμενη Δευτέρα είναι η Καθαρά και πέρυσι τέτοια μέρα συνέβη ό,τι συνέβη στη Κύπρο. Λοιπόν, δεν θέλω αυτό το πράγμα ούτε καν να το σκέφτομαι...
Και οι Γερμανοί τραβούν το σχοινί, για να πάρουν ακόμα και αυτά τα 2-3, όπου θα μιλάμε για τη δανειακή σύμβαση, αλλά ουσιαστικά στις 8-9-10 παραγράφους θα έχουμε όλα τα προαπαιτούμενα του τρέχοντος προγράμματος. Είναι ένας τρόπος αυτός, δεν έχω αντίρρηση... Δεν πρόκειται να πάρουμε αυτά τα μέτρα, χωρίς να δώσουμε κάτι κάπου αλλού, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αυτή είναι η λογική του συμφώνου σταθερότητας του οποίου είμαστε μέλη, αυτή είναι η λογική του προγράμματος στο οποίο βρισκόμαστε, καλώς ή κακώς».

* Για το ενδεχόμενο grexit:

«Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι και δεν νομίζω να συμβεί. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα συμβεί, διότι θα είναι καταστροφή για όλους, κυρίως για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους.
Να πω πού νομίζω ότι κολλάει το ζήτημα. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές οπισθοχωρήσεις σε βασικά ζητήματα, τα οποία προεκλογικά έθετε στην ατζέντα, όπως το κούρεμα του χρέους και πολλά άλλα. Έχει μείνει ο πυρήνας του πράγματος. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξελέγη με το σύνθημα, ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο. Δεν θα υπάρχει μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα. Για την τρόικα το πράγμα ήταν απλό. Τους είπαμε θεσμούς αντί για τρόικα. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι και φυσικά -όπως είπε και ο κ. Βαρουφάκης πολύ λογικά χθες- η σύγκλιση των απόψεων γίνεται με διαδικασία e-mails, το ένα μετά το άλλο... Αυτό έχει λυθεί, δεν υπάρχει θέμα.
Το άλλο είναι το μνημόνιο. Εδώ θέλω να είμαι σαφής, επειδή υπηρέτησα εκεί και ξέρω πώς έχουν τα πράγματα και επίσης έχω διαβάσει όλο το θεσμικό πλαίσιο του μνημονίου και της χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Για τη κατάργηση του μνημονίου ένας τρόπος υπάρχει .Η έξοδος στις αγορές. Η δανειοδότηση με ίδιες δυνάμεις και η αποπληρωμή των χρεών με ίδιες δυνάμεις. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ακύρωσης του μνημονίου. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -τον καταλαβαίνω, επειδή έχει δώσει αυτή την υπόσχεση-, θέλει να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα και το άκουσα αυτό και από κορυφαία στελέχη του. Όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός. Κοιτάξτε όμως ποιο είναι το δράμα, διότι εδώ κοροϊδευόμαστε με τις λέξεις. Ακόμα και ο όρος που χρησιμοποιείται στο γράμμα του κ. Βαρουφάκη, κύρια σύμβαση χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης -την οποία αναγνωρίζουν ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο-, περιλαμβάνει και τα δύο, δεν είναι μια απλή δανειακή σύμβαση. Παρόλα αυτά, δεν είναι φανερό ότι το καταλαβαίνουν όλοι. Κάποιοι θέλουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνήθη δανειακή σύμβαση. Οι συνήθεις δανειακές συμβάσεις έχουν 2 μόνο όρους, το επιτόκιο και το χρόνο αποπληρωμής. Φυσικά, ο δανειοδότης κοιτάει ποια είναι τα assets του δανειολήπτη και το επιτόκιο ποικίλει αναλόγως του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε δανειολήπτης. Βρισκόμαστε μπροστά στη κατάσταση, όπου μια χώρα όπως η Ελλάδα -η οποία δανείζεται τώρα με 10% -12% και το 2010 με 30%-, ζητά από τους εταίρους ένα μεγάλο δάνειο, το οποίο της δίνεται με μέσον όρο 2%. Είναι προφανές ότι αυτό το δάνειο δεν μπορεί να είναι ένα απλό δάνειο, για το οποίο θα πληρώνουν 2%, ίσως και λιγότερο, διότι πολύ σωστά θέλουμε να μειώσουμε και τα επιτόκια, να μεγαλώσουμε και τους χρόνους αποπληρωμής. Αυτά δεν είναι δυνατά, καθώς και οι εταίροι έχουν δικαιολογημένο συμφέρον να απαιτήσουν από εμάς να λάβουμε εκείνα τα μέτρα τα οποία καθιστούν πιο δυνατή, περισσότερο εφικτή, την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας. Περί αυτού πρόκειται...
Επειδή ξέρω τους Γερμανούς, μέσα σε αυτό το κείμενο υπάρχουν 8 παράγραφοι. Από αυτά τα 8 σημεία λείπουν 2-3 πράγματα, που οι Γερμανοί -κατά την γνώμη μου-, θα τα απαιτήσουν και αυτά είναι τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι επενδύσεις. Αυτά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε, γιατί είναι στον κορμό των συνθηκών που οι εταίροι μας θεωρούν αναγκαίες, προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα χρέη μας...
Γιατί τότε κάνουμε τόσο μεγάλη φασαρία για το ένα και για το άλλο, τη στιγμή που αυτά είναι προφανώς ότι τελικά ... Και χάνουμε καιρό και φαιά ουσία και η οικονομία καρκινοβατεί κ.λπ. Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τους προηγούμενους -γιατί εκεί έγιναν τραγικά λάθη-, είναι προφανές ότι η έξοδος στις αγορές -ακόμα και το mail Χαρδούβελη, με έξοδο στις αγορές υπό την υποστήριξη της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης-, αυτό θα ήταν έξοδος από το μνημόνιο. Πολύ πιο προχωρημένο πράγμα από αυτό που έχουμε σήμερα. Διότι εάν τον Αύγουστο καταλήξουμε στη περίφημη συμφωνία - συμβόλαιο- δεν ξέρω πώς θα την ονομάσουμε-, αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη χρηματοδότησης από τους δανειστές μας, θα πρόκειται για μνημόνιο 3, όπως και να το ονομάσουν».

* Για τις γελοιογραφίες σε γερμανικά και ελληνικά έντυπα:

«Το λάθος είναι αμφίδρομο. Πρέπει αυτά να κατασιγάσουν και από τις δυο πλευρές , ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας, διαφορετικά αυτά τα πράγματα "ιταμότητες, φασίστες κ.λπ.", δεν θα μας βγάλουν εκεί όπου θέλουμε... Ο κ. Σόιμπλε είναι πεπεισμένος φεντεραλιστής. Οι Γερμανοί έχουν πρόθεση να οδηγηθούν σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Θέλουν όμως να διασφαλίσουν ότι αν βάλουν τα λεφτά τους στο κοινό κορβανά και η ΕΚΤ βγάλει το περίφημο eurobond -που θα δανειζόμαστε όλοι με τα ίδια επιτόκια και υπό ίσους όρους-, η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα γίνεται με τον ίδιο χρηστό τρόπο που γίνεται, τουλάχιστον στα δικά τους χρήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα