Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

O υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 3/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

*Για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων:

«Οι ομαδικές απολύσεις, δυστυχώς, έχουν ξεκινήσει από την εποχή της ύφεσης. Ομαδικές απολύσεις γίνονται από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφασίζουν να τις κλείσουν, χωρίς καν να προσφύγουν στις σχετικές διατάξεις
περί πτώχευσης και να ακολουθήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Η αναφορά τώρα από δικής σας πλευράς γίνεται για το νόμο περί ομαδικών απολύσεων που προστατεύει τις ομαδικές απολύσεις. Γίνεται μια συζήτηση, αλλά δεν έχουμε καταλήξει στις αλλαγές που θα γίνουν. Επομένως, οι μαζικές απολύσεις δεν έχουν να κάνουν με το νόμο, αλλά κυρίως με την πραγματική ή επικαλούμενη αδυναμία επιχειρήσεων να λειτουργήσουν».

* Για το νομοσχέδιο που αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο του φόρου ακινήτου προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης, κατά την άποψη μου. Παραμένει, όμως, ένα σημαντικό κενό. Λέμε ότι ο προβλεπόμενος φόρος είναι 3,6 δισ. ευρώ και η εισπραξιμότητα είναι 2,65 δις ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε κάποιους συντελεστές, οι οποίοι από άλλους κρίνονται δίκαιοι ή άδικοι, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο ιδιοκτήτης. Αλλά το άδικο είναι ότι ο συνεπής ή ο έχων θα πληρώσει το αναλογούν με αυτούς τους δίκαιους ή άδικους συντελεστές και κάποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου. Δηλαδή, εκτός από αυτούς που θα πληρώσουν, οι υπόλοιποι δεν θα πληρώσουν καθόλου; Το ερώτημα είναι, έχουμε υψηλούς συντελεστές για να καλύψουμε τα 2,65 δισ., άρα και τους μη συνεπείς; Εδώ υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αδικία. Δηλαδή, κάποιοι να πληρώσουν με τους συντελεστές που θα θεσπιστούν και κάποιοι όχι. Εάν αυτό πατάσσεται, τότε προς τι η εισπραξιμότητα μόνο 2,65 ή 2,9 δισ. ευρώ; Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο κατά την άποψη μου και όλοι τσακώνονται για τον συντελεστή, αν είναι ένα χιλιοστό παραπάνω ή παρακάτω. Εάν υπολογίσουμε τη διαφορά και θεωρήσουμε 100% συντελεστή εισπραξιμότητας, πόσο πέφτουν οι συντελεστές για όλους; Πρέπει να γίνει μια τελευταία προσπάθεια, ώστε οι συντελεστές να προσαρμοστούν σ' αυτά που "θέλουμε" να εισπράξουμε».

Δημοσιογράφος: Σ' αυτά που πρέπει...

Β. Κεγκέρογλου: «Ναι. Σ' αυτά που λέμε ότι θέλουμε να καλύπτουμε ως προς τον προϋπολογισμό, μέσα από το φόρο αυτό για κάθε έτος. Παράλληλα, πρέπει να μην υπάρχει κενό για τους ασυνεπείς. Για μένα, αυτό είναι το πρόβλημα. Άρα, έτσι θα μειωθούν και οι συντελεστές για όλους. Θα υπάρξει η δυνατότητα να μειωθούν σε κάποιες περιπτώσεις, όπου φαίνεται ότι είναι υψηλότεροι απ' ότι πρέπει, άρα και άδικοι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα