Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 9/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις καταγγελίες δικαιούχων ότι οι τράπεζες κατέσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα:

«Ο νόμος είναι σαφέστατος και για τις οφειλές στο Δημόσιο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα.
Δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Ήδη, η κυβέρνηση, ο υπουργός και εγώ έχουμε επικοινωνήσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και συγκεκριμένα με τον γενικό γραμματέα, και προσπαθούν να δουν τι έχει προκύψει ακριβώς, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή για δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνταν το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο μέρισμα. Είναι ακατάσχετο. Δεν έχει το δικαίωμα η τράπεζα να το κατάσχει. Επιφυλάσσομαι για τις περιπτώσεις που έχει δώσει την εντολή ο ίδιος ο δανειολήπτης και αφορά την κανονική δόση, χωρίς να το έχει άρει αυτό. Αυτό είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, όμως».

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε κι εμείς ακριβώς τις ενέργειες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να δούμε, στις περιπτώσεις που έγινε αυτό, με ποιο τρόπο θα διορθωθεί. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει να γίνει αυτό με μια απλή δήλωση του δικαιούχου που θ' αφορά το κοινωνικό μέρισμα και ότι πρέπει να επιστραφεί. Υπάρχει περίπτωση, όμως, αυτή η διαδικασία να γίνει και συνολικά από κάθε τράπεζα. Θα το δούμε, όμως. Δεν έχουμε ακόμη την ανταπόκριση, την απάντηση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για το πώς θα διευθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που προέκυψε».

Δημοσιογράφος: Πόσα νοικοκυριά έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, το κοινωνικό μέρισμα;

Β. Κεγκέρογλου: «Απ' ό,τι γνωρίζω, δεν καταβλήθηκαν σε όλους όσους είχε βγει η ένδειξη "είσαι δικαιούχος", διότι για έναν μεγάλο αριθμό χρειάστηκε περαιτέρω διασταύρωση στοιχείων. Καταβλήθηκε, απ' όσο γνωρίζω, περίπου σε 210.000 οικογένειες. Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε και επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για να δούμε ακριβώς και τα ποσά και τους δικαιούχους».

* Για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία και την απασχόληση:

«Τα χθεσινά στοιχεία δείχνουν ότι ξεκίνησε η επιπλέον, σε μεγάλο αριθμό πρόσληψη, σε σχέση με την απόλυση. Έχουμε μεγάλο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με τις απολύσεις. Έχουμε, βεβαίως, την εξέλιξη και της θερινής περιόδου. Έχουμε, όμως και τα στοιχεία του Ιανουαρίου και βεβαίως του Φεβρουαρίου και των άλλων μηνών που θα βγουν το επόμενο διάστημα, που δείχνουν όχι μόνο σταθεροποίηση, αλλά και ελαφρά μείωση της ανεργίας το χειμώνα. Αυτό είναι σημαντικό. Διότι στη χώρα μας, πάντα το χειμώνα είχαμε αύξηση, λόγω της ιδιαιτερότητας ότι έχουμε εποχιακή απασχόληση, δηλαδή θερινή. Φέτος, για πρώτη φορά, είχαμε μία μικρή μείωση τον Ιανουάριο. Τώρα με την αύξηση της απασχόλησης λόγω της εποχικότητας και λόγω του ότι ανοίγουν σιγά - σιγά δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται σταθερά. Δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση μέσα σ' ένα χρόνο στο θέμα, όμως, οι δύο μονάδες -τουλάχιστον-, που ελπίζουμε μέχρι του χρόνου να έχει μειωθεί, -αυτός είναι ο στόχος και του μεσοπρόθεσμου-, θα είναι πραγματικά μία ανάσα για τους τουλάχιστον 150.000 ανέργους που αφορά».

* Για τις εκλογές:

Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε με το "ή Ελιά ή Ουκρανία";

Β. Κεγκέρογλου: «Δεν τέθηκε από κανέναν τέτοιο δίλημμα».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Γρηγοράκος έτσι το είπε, εμμέσως πλην σαφώς...

Β. Κεγκέρογλου: «Όλα τα κόμματα στις εκλογές συμμετέχουν για να λάβουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και την άποψή τους μέσω της ψήφου τους. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει το δίλημμα, να είναι πρώτη σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει θέσει το δίλημμα να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ και το ΠαΣοΚ έχει θέσει το δίλημμα "εμείς συμμετέχουμε σε μια πορεία και θέλουμε ένα νεύμα και ένα μήνυμα από τον κόσμο, εάν πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή την πορεία και αν το επόμενο διάστημα, με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε, πρέπει να προχωρήσει όχι μόνο η χώρα, αλλά και η πορεία της στην Ευρώπη"... Δεν είναι άσχετο το ότι η πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα διασφαλίζει και τη συνεννόηση, τουλάχιστον μέσα σε ένα πλαίσιο. Εκεί, βεβαίως, υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά και σε κάθε χώρα υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά. Πριν αρκετό καιρό είχαμε τα γεγονότα στην Αίγυπτο, τώρα στη Συρία μαίνεται ένας πόλεμος και φυσικά έχουμε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία... Αυτά είναι παραδείγματα, αλλά όχι σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές της χώρας μας, αλλά σε σχέση με το γενικότερο θέμα που έχει να κάνει με την πορεία μιας χώρας. Πρέπει να συνεννοηθούμε για ν' αποφύγουμε κάθε παρόμοιο φαινόμενο. Να συνεννοηθούμε ως πολιτικές δυνάμεις συνολικά. Δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος μόνο...».

Δημοσιογράφος: Πολιτικά, ποιος είναι ο στόχος είναι για τις εκλογές;

Β. Κεγκέρογλου: «Πιστεύω ότι για τη χώρα, για εμάς και για τη δημοκρατική παράταξη είναι χρήσιμο να υπάρχουν δυνάμεις στο προσκήνιο, πρωταγωνιστές, που πιστεύουν στη σταθερότητα και στη δουλειά την οποία έχουμε κάνει, ούτως ώστε να μην πάει χαμένη από εδώ και πέρα. Ουσιαστικά ο στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα».

Δημοσιογράφος: Εάν δεν είστε τρίτο κόμμα, τίθεται θέμα ηγεσίας;

Β. Κεγκέρογλου: «Πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την πολιτική μας ατζέντα. Εάν δεν έχουμε μία μίνιμουμ συναίνεση από τον κόσμο, όπως αυτή μεταφράζεται σε ποσοστά -γιατί εξαρτάται και από τα ποσοστά που θα πάρουν τα άλλα κόμματα-, θα πρέπει να διαβάσουμε την πολιτική μας τοποθέτηση ξανά και ν' αναθεωρήσουμε. Αυτό είναι δεδομένο».

Δημοσιογράφος: Αυτή η επανατοποθέτηση θα αφορά και στην ηγεσία του κόμματος;

Β. Κεγκέρογλου: «Όλα μπορούν να προκύψουν σε μία τέτοια περίπτωση. Δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι όταν υπάρξει θέμα -αν υπάρξει- και δεν μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία, δεν μπορεί να διασφαλιστεί όχι απλά η σταθερότητα -εγώ δε συμφωνώ μόνο με τη σταθερότητα, η σταθερότητα είναι απαραίτητη, ούτως ή άλλως είναι προϋπόθεση-, να έχουμε τη δυναμική να υλοποιήσουμε από εδώ και πέρα το εθνικό σχέδιο, το οποίο ήδη καταθέσαμε, ούτως ώστε, τα οικονομικά επιτεύγματα -όποια και αν είναι αυτά, οι επιτυχίες στους αριθμούς κ.λπ.-, να γίνουν και στην πράξη ωφέλεια για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα