Ο Τύπος στον κόσμο

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και η νέα νίκη του Α. Τσίπρα είναι το βασικό θέμα στα ξένα ΜΜΕ και τον διεθνή Τύπο.

Τσίπρας δικαιωμένος από την εκλογική νίκη" αναφέρει το BBC. Ο Αλέξης Τσίπρας

δήλωσε ότι το αριστερό κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε "ξεκάθαρη εντολή" μετά τη νίκη του στην 5η κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση σε έξι χρόνια. Αλλά δήλωσε ότι οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν δύσκολο δρόμο και πως η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα έρθει μόνο μέσω σκληρής δουλειάς. Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πάνω από 35%, σχεδόν πλειοψηφία αλλά το κόμμα του Α. Τσίπρα θα συμπράξει με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες. Η ΝΔ έλαβε 28%. Η ακροδεξιά Χ.Α βγήκε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με ποσοστό 7%. Η συμμετοχή έφθασε στο 55%, πολύ χαμηλότερα από το 63% της συμμετοχής στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πολ Μος, ανταποκριτή του BBC "περίμεναν νίκη αλλά όχι με τόση διαφορά. Οι προβλέψεις είναι ότι το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τις δυνάμεις του στη Βουλή και με αρκετές έδρες ώστε να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις πάντως έδειχναν οριακές διαφορές με τη ΝΔ, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε άνετα και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον προηγούμενο κυβερνητικό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν τελικά άξιζε τον κόπο να ξανά γίνουν εκλογές καθώς η κυβέρνηση, που προέκυψε είναι σχεδόν η ίδια με πριν. Αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τώρα σε πιο ισχυρή θέση με την απόφασή του να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για μια νέα δανειακή σύμβαση. Είναι πλέον δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Πάντως, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός έχει μπροστά του έναν δρόμο, που κανένας δεν ζηλεύει.

Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακηρύχθηκαν νικητές" αναφέρει η Deutsche Welle. To αριστερό κόμμα στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε για δεύτερη φορά νικητής σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ θα κάνει κυβέρνηση ξανά με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις από αξιωματούχους στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση. "Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα σταθερή κυβέρνηση", έγραψε στο twitter. "Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές ο Τσίπρας ζήτησε εντολή για να υλοποιήσει το μνημόνιο και την έλαβε", δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νόρμπερτ Ρέτγκεν στη Rheinische Post. "Πρόκειται για μια ουσιώδη διαφορά και συνεπώς θετική". Ανάλογες δηλώσεις και από τον εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική των χριστιανικών κομμάτων Γύργκεν Χαρντ. "Υπολογίζω ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν το τρίτο πρόγραμμα θα συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση". "Η νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε" δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι και κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει στην Ελλάδα μία δίκαιη νέα αρχή. Για "τεράστια ευκαιρία" κάνουν λόγο οι Πράσινοι.

ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε νίκη στις ελληνικές εκλογές" αναφέρουν οι Financial Times. O Τσίπρας πάντως προειδοποίησε για τα δύσκολα που έρχονται. Ο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε μια ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, κάτι που απέδειξε ότι του βγήκε το στοίχημα με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ύστερα από τη συμφωνία για μια νέα δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ ευρώ. Η νίκη του κ. Τσίπρα ισχυροποιεί τη θέση του ως τη πιο διάσημη πολιτική φυσιογνωμία της αριστεράς στην Ευρώπη και ίσως ενισχύσει το κόμμα των Podemos στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία καθώς και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στη Βρετανία. Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει εύκολη έξοδος από την ύφεση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη του άλλωστε αποστολή ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που απαιτούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ.

"Ο Σύριζα του Τσίπρα έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία μετα από την ηχηρή εκλογική του νίκη", γράφει η Wall Street Journal. Η επανεκλογή μπορεί να διαβεβαιώσει πια τις αγορές και τους επικεφαλής της Ευρώπης ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει το Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία μετά την ηχηρή νίκη του, μόνο που αυτή τη φορά κουβαλάει μία εντολή για επώδυνα μέτρα λιτότητας στα οποία στην προηγούμενη εκλογή του είχε αντισταθεί. Η συνεχιζόμενη δημοφιλία του κ. Τσίπρα, παρά τα λάθη και τις ανατροπές στην προηγούμενη θητεία του, προϋποθέτει τώρα ότι θα ασχοληθεί και ο ίδιος και το κόμμα του με την υλοποίηση του πακέτου διάσωσης που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους δανειστές το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι το πακέτο διάσωσης είναι πλέον απαιτητικό.

ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εξουσία" αναφέρει ο Guardian. Η συντηρητική ΝΔ παραδέχθηκε την ήττα της από το αριστερό κόμμα του Α. Τσίπρα. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μάχη "στήθος με στήθος" μετά την αποδοχή εκ μέρους του ενός νέου προγράμματος λιτότητας στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αλλά ο χαρισματικός ηγέτης φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία με τα ίδια περίπου ποσοστά που έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο θρίαμβος του Τσίπρα στην Ελλάδα αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. Αλέξης: αυτός που απογοήτευσε. Οι Έλληνες έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται το δανειακό πρόγραμμα ως εντολή για τον αρχηγό του Σύριζα να το υλοποιήσει. Η Ελλάδα είναι μετά απο αυτές τις εκλογές μία διαφορετική χώρα. Δεν υπάρχει για την Ελλάδα εύκολος δρόμος για την έξοδό από την κρίση. Τώρα αυτό που απαιτείται είναι θέληση για συμμόρφωση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρώπη ελπίζει στους "συνετούς" Έλληνες, αναφέρει η Frankfurter Allegmeine Zeitung. Τα κράτη μέλη ευελπιστούν ότι μετά απο αυτές τις εκλογές, η νέα Ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει με τους πιστωτές της. Ο Τσίπρας πολύ σύντομα θα αναλάβει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

"H στιγμή της αλήθειας για τον Α. Τσίπρα" είναι ο σχετικός τίτλος της Handelsblatt. η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα. "Έκανα λάθη, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αλλά, όπως είπε, με καλή πρόθεση και για αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Την έλαβε. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών 'συστημικών κομμάτων' τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση, αναφέρει ο αρθρογράφος και περιγράφει ως θρίαμβο του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι "οι επαναστάτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ (...) απέτυχαν πλήρως" Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο και καταλήγει επισημαίνοντας ότι "θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση".

"Το comeback του Τσίπρα" αναφέρει το Der Spiegel και με υπότιτλο "και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού", αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης. Στο ερώτημα αν η χώρα απειλείται ακόμη με Grexit, ο συντάκτης απαντά: 'Όχι, αυτός ο κίνδυνος φαίνεται κατ' αρχάς να έχει απομακρυνθεί. Η Ελλάδα υπέκυψε, με το τρίτο πακέτο βοήθειας, σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των εταίρων της. Η χρηματοδότηση της χώρας έχει κατ' αρχάς εξασφαλιστεί και η χρεοκοπία με την οποία απειλείτο απετράπη. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα κατέστη σαφές ότι μια πλειοψηφία χωρών δεν θα υποστήριζε μια πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη". Αναφέρεται ωστόσο στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σύντομα νέα αντίσταση κατά της πορείας λιτότητας, καθώς η Κίνηση των 53 έχει ήδη δηλώσει ότι είναι αντίθετη στο νέο πακέτο λιτότητας και ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια. «Οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα επιδεινώνονταν γρήγορα και πάλι», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Bild έχει τίτλο "Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα" και αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δε ως σοκαριστικό το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη και ότι ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό ανέργων.

Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοίνωσε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. (φωτό τον Τσίπρα με τον Καμμένο αγκαλιά) αναφέρει η Monde. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα, αλλά η αποχή ήταν μεγάλη και ξεπέρασε το 40%, σε μία χώρα όπου η ψήφος είναι ακόμη υποχρεωτική.

"O Τσίπρας, κέρδισε το στοίχημα" γράφει η Liberation. Ανανέωσε την δύναμή του με 35% των ψήφων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κατάφερε να κάνει ένα Grand Slam και απέδειξε ότι, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι Έλληνες εξακολουθούν να κρίνουν ότι είναι ο ικανότερος για να αντισταθεί στους πιστωτές.

Τσίπρας κέρδισε εκ νέου την εξουσία με μια άνετη πλειοψηφία" αναφέρει η El Pais. Το ποσοστό που έλαβε φθάνει το 35% και πλέον μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον πρώην εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

"Για ακόμα μια φορά κερδίσαμε - Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε" είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera.

"Ελλάδα: Ο Τσίπρας κέρδισε εκ νέου τις εκλογές" αναφέρει η Stampa. Η Χ.Α βγήκε τρίτο κόμμα.


Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, δανειακή σύμβαση, deutsche welle, financial times, der spiegel, χρυση αυγη, el pais, νέα, τσιπρας, μμε, bbc, συριζα, νεα δημοκρατια, συμμετοχή, εκλογες, βουλη, δημοσκοπηση, ελλαδα, twitter, μνημονιο, μερκελ, σόιμπλε, times, καλοκαιρι, guardian, spiegel, χρεοκοπια, bild, καμμενος, monde, liberation, slam, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, το στοιχημα, αυγη, γερμανια, εξοδος, ηγετης, ηττα, θεμα, θητεια, ισπανια, μμε, προγραμμα, υφεση, bbc, bild, el pais, guardian, times, αξιζει, αλεξανδρα, αξιζε, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δρομος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξι, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθη, λογο, νικη, σιγουρα, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδια, τριτη, τιτλος, υλοποιηση, φορα, χρυση, αφυπνιση, αγορες, der spiegel, deutsche welle, εφαρμογη, financial times, χωρα, η εφημεριδα, liberation, μια φορα, monde, μπροστα, πακετο, πληροφοριες, slam, spiegel, θεματα
Τυχαία Θέματα