Ο Τύπος στον κόσμο

H προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, καθώς επίσης οι αιματηρές συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία που οδηγούν σε εμφύλια σύγκρουση αλλά και η νίκη του Ομπάμα στη μάχη για τη συμφωνία του Ιράν.

Για πρόσφυγες - Γερμανία: Μεγάλο θέμα στον Γερμανικό Τύπο είναι οι αντιδράσεις των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το βαυαρικό CSU

συνεχίζει να επικρίνει τη στάση του Βερολίνου. Η κριτική από το εσωτερικού του ευρύτερου χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου έχει γίνει πιο ηχηρή τις τελευταίες ημέρες, ενώ πρόσφυγες από την Αυστρία συνεχίζουν να φτάνουν στη Βαυαρία. Ένα από τα κορυφαία στελέχη του CSU, που ήταν μάλιστα και υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, επέρριψε ουσιαστικά αφέλεια στην πολιτική του Βερολίνου: Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ είπε πως "έχουμε χάσει τον έλεγχο" μιλώντας στην Passauer Neue Presse. Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος προσφύγων χωρίς έλεγχο από τα σύνορα στα ανατολικά ήταν "πολιτικό λάθος άνευ προηγούμενου" το οποίο, υποστήριξε, "θα έχει καταστροφικές μελλοντικές συνέπειες". Ο Φρίντριχ έκρουσε μεταξύ άλλων τον κώδωνα του κινδύνου για τζιχαντιστές που μπορεί να φτάσουν στη Γερμανία μέσα στις χιλιάδες των προσφύγων. Ανάλογη ήταν και η κριτική που εξέφρασε ταυτόχρονα, στην εφημερίδα Muenchner Merkur, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ. "Το ρεύμα και οι ανεξέλεγκτες επιπτώσεις του γίνονται εμφανώς όλο και μεγαλύτερες" είπε, εκφράζοντας επίσης επιφυλάξεις για τις μελλοντικές συνέπειες. "Η Γερμανία αλλάζει αυτές τις ημέρες πιο βαθιά από όσο υποθέτουμε" είπε ο Ζέντερ. H καγκελάριος πάντως, με το βλέμμα και στις επικρίσεις αυτές, παραμένει σταθερή και τόνισε σε νέα σχετική αναφορά της στην Rheinische Post πως "το θεμελιώδες δικαίωμα σε άσυλο για πολιτικά διωκόμενους δεν γνωρίζει ανώτατα όρια. Αυτό ισχύει και για τους πρόσφυγες που έρχονται σε μας από την κόλαση του εμφυλίου" υπογράμμισε.

"Οι μετανάστες προσφέρουν ελπίδα για την ανανέωση της εργατικής δύναμης στη Γερμανία" αναφέρει η Wall Street Journal. Πρακτική εξάσκηση, συμβόλαια περιορισμένου χρόνου και σπανίως μόνιμες θέσεις - αυτά συνήθως προσφέρουν οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις στους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά. Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια μια πρακτικής εξάσκησης, ο κίνδυνος της απέλασης είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι πολιτικοί όροι παραμονής των προσφύγων. Η Siemens ξεκινάει το φθινόπωρο στο Ερλάνγκεν ένα πρόγραμμα με δέκα πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε εννέα ακόμα σημεία. Μέχρι σήμερα κανένας πρόσφυγας δεν έχει ξεκινήσει πρακτική εξάσκηση στην εταιρεία, αλλά αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει. Και η γερμανική Telekom προσφέρει πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Τα προσόντα που ζητούνται ωστόσο είναι υψηλά. Η επιχείρηση ψάχνει κυρίως μαθητές που σπουδάζουν οικονομικά και μιλάνε καλά γερμανικά και αγγλικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει μαθητευόμενους αλλά έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις. Το μη ξεκαθαρισμένο νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες είναι ένας παράγοντας ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο συμφώνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο να χαλαρώσει την απαγόρευση για την εργασία. Όσο διαρκεί η διαδικασία ασύλου παραμένει αδιευκρίνιστο για πόσο διάστημα μπορεί να παραμείνει ο αιτών άσυλο στη Γερμανία. Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των Γερμανών δεν αισθάνεται ότι απειλείται από την πρωτοφανή εισροή προσφύγων στη Γερμανία,σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD, το 61% απαντά πως δεν ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, ενώ το 38% δηλώνει ότι φοβάται την αυξημένη εισροή προσφύγων.

Για πρόσφυγες - ΗΠΑ: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο η πρόθεση των ΗΠΑ να δώσει άσυλο σε 10,000 Σύρους πρόσφυγες. "Οι ΗΠΑ πρόκειται να δεχθούν 10,000 πρόσφυγες από τη Συρία" αναφέρουν οι Financial Times. Κατόπιν σχετικής εντολής του Μπαράκ Ομπάμα, η διοικητική μηχανή της χώρας προετοιμάζεται να υποδεχθεί τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο συγκεκριμένος αριθμός αντανακλά το βαθμό ευθύνης των ΗΠΑ απέναντι σε μία εμπόλεμη περιοχή, όπως αυτής της Συρίας. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των προσφύγων. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αρνείται να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Για Τουρκία: "Αρκετοί νεκροί στην πολιορκημένη πόλη, Τζίζρε" αναφέρει το BBC. Tουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην κουρδική πόλη από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι μαχητές του PKK, όμως το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών δηλώνει αντίθετα πως τουλάχιστον 20 θύματα είναι άμαχοι. Κάτοικοι της κουρδικής κωμόπολης των 10.000 κατοίκων αναφέρουν ότι η πόλη τελεί "υπό πολιορκία" αφότου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας την περασμένη εβδομάδα. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας και η κατάσταση επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό που οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί, ούτε έχουν πρόσβαση σε νερό, όπως δήλωσε ο Ντεμιρτάς. Τεράστιο είναι το πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη χρονίως πασχόντων ή τραυματιών καθώς και η μεταφορά και ταφή των νεκρών. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC "οι κριτικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τιμωρεί την Τζίζρε καθώς το 85% των κατοίκων της ψήφισε HDP στις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που κόστισε την κυβερνητική πλειοψηφία στο AKP. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους, ειδικά στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν πλειοψηφικά Κούρδοι. Στο μεταξύ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η χώρα οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο. Ο ίδιος επιχείρησε την Πέμπτη να φθάσει οδικώς στο Τζίζρε μαζί με αντιπροσωπεία 30 βουλευτών του κόμματος θέλοντας να εφιστήσουν την προσοχή στα όσα συμβαίνουν στην κουρδική πόλη. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν σταματώντας τους σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη. Μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Λεϊλά Ζάνα, βουλευτής και εμβληματική φυσιογνωμία της κουρδικής υπόθεσης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας. "Πεθαίνουμε σε μάχες εδώ και αιώνες. Τελούμε σε αυτοάμυνα. Όμως, φτάνει με τους θανάτους. Θα αρχίσω απεργία πείνας εάν δεν σταματήσουν οι θάνατοι" ανέφερε. "Προτιμώ να πεθάνω παρά να βλέπω τους ανθρώπους να πεθαίνουν" είπε η Λεϊλά Ζάνα καλώντας όλες τις πλευρές να θέσουν τέλος στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ.

Για Ομπάμα- Ιράν: "Νίκη Ομπάμα στη μάχη για τη συμφωνία με το Ιράν" αναφέρουν στο βασικό τους θέμα οι Financial Times, ενώ και οι NYTimes επισημαίνουν πως "Οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν νίκη στον Ομπάμα για τη συμφωνία με το Ιράν". H αμερικανική Γερουσία μπλόκαρε, έστω και οριακά, ψήφισμα που σκόπευε να την ακυρώσει σε μία ψηφοφορία νίκη για το Λευκό Οίκο. Oι Ρεπουμπλικανοί είχαν φέρει στη Γερουσία πρόταση εναντίον της συμφωνίας, η οποία εάν υπερψηφιζόταν θα άνοιγε το δρόμο που θα μπορούσε να φρενάρει τη συμφωνία. Στην ψηφοφορία όμως, 40 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και δύο ανεξάρτητοι μπλόκαραν το κείμενο και έθαψαν στο ξεκίνημά της την απόπειρα να ακυρωθεί η συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την έκβαση της ψηφοφορίας, λέγοντας πως αποτελεί "νίκη για τη διπλωματία και νίκη για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ασφάλεια". Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας απο την πλευρά τους διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τη μάχη. Αν περνούσε ψήφισμα σαν κι αυτό που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί, και επιβίωνε και το βέτο με το οποίο έχει απειλήσει ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο θα απαγόρευσε στον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν -που είναι και ένα και από τα κεντρικά τμήματα της συμφωνίας. Το Ισραήλ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν και η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα της ψηφορορίας.

Για Παλαιστίνη: "Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίσει στο κτίριο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη μετά τη σχετική ψηφοφορία" αναφέρει ο Guardian. Η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το παλαιστινιακό ψήφισμα, εξοργίζοντας το Ισραήλ με αυτήν την κίνηση την οποία οι Παλαιστίνιοι περιγράφουν ως βήμα προς την ένταξή τους στον οργανισμό. Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τα 119 ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Μεταξύ των οκτώ κρατών που την καταψήφισαν συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ ήταν μεταξύ των 45 κρατών που απείχαν από την ψηφοφορία. Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Για Ελλάδα - εκλογές: "Είναι η Βαρσοβία και όχι η Αθήνα, η πόλη που θα φρενάρει το ευρώ" αναφέρει ο αρθρογράφος της Daily Telegraph, Matthew Lynne. Σύμφωνα με το άρθρο το "τσίρκο" αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι λόγω των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου και λόγω του δεδομένου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "καθαρή" νίκη για κανένα κόμμα. Οι επενδυτές θα αποφασίσουν κάποια στιγμή να ασχολούνται με το "ελληνικό έπος", ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για άλλα θέματα. Όπως αν θα πρέπει να δώσουν 60 λίρες για να αγοράσουν το νέο μολύβι της Apple ή τι θα γίνει στα επόμενα επεισόδια της γνωστής τηλεοπτικής σειράς "Ο Πύργος των Ντάουτον". Το άρθρο σημειώνει πως πιο σημαντικές είναι οι εκλογές στην Πολωνία παρά στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των πρώτων θα έχει επίπτωση στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με το αποτέλεσμα των δεύτερων που έχουν μόνο τοπικό ενδιαφέρον. "Η Ελλάδα ήταν πάντα μια μικρή και χαοτική οικονομία που δεν μπορεί να ενδιαφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την Ευρωζώνη. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που τείνουν να εξελιχθούν σε αναδυόμενες δυνάμεις;" Η ερώτηση μοιάζει να είναι ρητορική για τον αρθρογράφο της εφημερίδας Μάθιου Λιν. Γράφει στη συνέχεια: "Αυτό που μένει να δούμε στην Ελλάδα είναι το ποιος θα επικρατήσει. Μετά την υποχώρηση έναντι των Γερμανών και της υπόλοιπης Ευρώπης, και μετά την αποδοχή της νέας λιτότητας σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 1/4, ο Τσίπρας βλέπει την υποστήριξη στο πρόσωπό του να χάνεται. Είναι φανερό πως βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να προχωρήσει σε συμμαχική κυβέρνηση για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις - το τίμημα του τελευταίου Μνημονίου". Κατά τον Λιν, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να την αντέξει αυτή τη νέα δοκιμασία. Όπως αναφέρει, έχει ήδη μειωθεί η δύναμή της σε τέτοιο βαθμό που πλέον μπορεί να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ. Τα capital controls και το πολιτικό χάος έχουν εξανεμίσει κάθε ελπίδα ανάπτυξης - κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η ανεργία έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ το 50% των νέων βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας και δεν φαίνεται ότι θα καταφέρουν άμεσα να μπουν σε αυτήν. Για να καταλήξει: "Όπως και να έχει, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μόλις 11 εκατομμύρια κατοίκους. Το ΑΕΠ της μετράει μόλις 2% στο συνολικό της Ευρωζώνης και φυσικά το μέγεθός της μικραίνει όσο βαθαίνει η κρίση. Αν η Ευρωζώνη καταφέρει, μέσα σε μια χρονιά, να επιδείξει ανάπτυξη, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει την Ελλάδα. Η σκληρή πραγματικότητα λέει πως αν η Αθήνα, τελικά, αποχωρήσει από το ευρώ, δεν θα αλλάξει τίποτα για το κοινό νόμισμα".

CNBC: Μετά την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αντιμέτωπες με ριψοκίνδυνες εκλογικές αναμετρήσεις. Πολιτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν σε κάποιες από τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να ταρακουνήσει εκ νέου τις αγορές. Η Πορτογαλία οδεύει προς εκλογές τον επόμενο μήνα και η Ισπανία έως το τέλος του χρόνου με τις δημοσκοπήσεις να μην δίνουν ξεκάθαρο νικητή. Αβεβαιότητα στην Ισπανία, την τέταρτη δύναμη της Ευρωζώνης μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές στην Καταλονία που θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να κερδίσουν κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. "Υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Καταλονία και την Πορτογαλία" αναφέρει ο Antonio Pascual επικεφαλής αναλυτής της Barclays. "Την ώρα μάλιστα που σε κάποιες από αυτές τις χώρες οι δείκτες ανάπτυξης πηγαίνουν καλά, ωστόσο το μεγάλο θέμα είναι οι επενδύσεις".

"Η Χ.Α κατεβαίνει εκ νέου σε αυτές τις εκλογές" αναφέρει η Huffington Post. Κάνει μια ιστορική αναδρομή στο κόμμα και τον αρχηγό του Ν. Μιχαλολιάκο, ενώ δίνει λεπτομέρειες των θέσεων του νεοναζιστικού κόμματος για την μετανάστευση αλλά και την οικονομία.

Για σκελετούς στην Αφρική: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκαλεί η ανακάλυψη σε σπήλαιο της Νοτίου Αφρικής απολιθωμένων οστών από 15 ανθρώπους που ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος. "Homo naledi μια περίπλοκη ανακάλυψη" αναφέρει η Monde, ενώ ο Guardian επισημαίνει "Νέο είδος άγνωστου ανθρώπινου είδους ανακαλύφθηκε". Ο ανθρωπολόγος Λι Μπέργκερ και η ομάδα του παρουσιάζει τα ευρήματα από ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο της Νοτίου Αφρικής: απολιθωμένα οστά από 15 ανθρώπους που ανήκουν σε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος. Ο Μπέργκερ και οι συνεργάτες του εξερεύνησαν το Σπήλαιο Ντενάλι, 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από μια σχισμή πλάτους 20 εκατοστών, η οποία κατεβαίνει σε βάθος 30 μέτρων μέσα στη σπηλιά. Οι ερευνητές συστήνουν τον Homo naledi (ναλέντι σημαίνει άστρο στη γλώσσα της φυλής των Σότο που ζει στην περιοχή). Τα οστά ωστόσο δεν ήταν δυνατό να χρονολογηθούν, ένα σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια των ερευνητών να τοποθετήσουν το νέο είδος στην κατάλληλη θέση του εξελικτικού μας δέντρου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εξάλλου αν πρόκειται για άμεσο πρόγονό μας, ή, το πιθανότερο, για κάποιον μακρινό ξάδελφο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν συμφωνούν όλοι ότι η ανακάλυψη αντιστοιχεί σε νέο είδος. Ο Τιμ Ουάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ερευνητών "με βάση όσα παρουσιάζονται, τα απολιθώματα ανήκουν σε έναν πρωτόγονο Homo erectus, ένα είδος που γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1800".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, daily telegraph, capital controls, huffington post, csu, μερκελ, νέα, siemens, εταιρεία, δημοσκοπηση, ηπα, times, ρωσία, bbc, pkk, εκλογες, ιουνίου, akp, απεργια, nytimes, ψηφοφορία, οηε, guardian, γαλλια, σλοβενία, ελλαδα, αθηνα, telegraph, apple, μπλοκ, λιν, τσιπρας, μνημονιο, capital, αεπ, cnbc, huffington, monde, σημαίνει, τιμ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, ομπαμα, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κομματα, χωρες της ευρωπης, νικητη, χωρες, σλοβενία, ρωσία, αεπ, αφρικη, βελγιο, βημα, γερμανια, δουλεια, εδρα, εργασια, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ιραν, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, μαλτα, οηε, οικονομια, προγραμμα, σουηδια, υφεση, ψωμι, ωρα, apple, bbc, capital, guardian, nytimes, pkk, siemens, times, αρθρο, αυστρια, αιτησεις, αλεξανδρα, ανεργια, ασυλο, βαυαρια, βετο, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γερμανικα, γινει, γινονται, γλωσσα, διαστημα, δυναμη, δωσει, δικτυα, δοθηκε, ευρω, ειπε, εκβαση, ελπιδα, εβδομαδα, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ισχυει, ζητουνται, οικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κογκρεσο, κομμα, κτιριο, λαθος, λεπτομερειες, λουξεμβουργο, λιν, λογο, μακρια, μπλοκ, νερο, νικη, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οικος, οκτω, ορια, οστα, ουσιαστικα, παλαιστινη, πεμπτη, πολωνια, πορτογαλια, ρευμα, ρητορικη, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπηλαιο, τιμ, τι ειναι, τουρκια, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, χαος, ψηφοφορία, αγνωστο, αγορες, αιωνες, akp, ασφαλεια, csu, daily telegraph, δικαιωμα, εννεα, επεισοδια, financial times, huffington post, huffington, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, λευκο, μοιαζει, monde, μπροστα, νεκροι, σημαια, σημαίνει, σπηλια, telegraph, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα