Ο Τύπος στον κόσμο

Το “μεταναστευτικό” λόγω της σημερινής συνεδρίασης των 28 ΥΠΕΞ αλλά και της αρνητικής στάσης της Γαλλίας στο θέμα των ποσοστώσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ο Γερμανικός Τύπος εκφράζει την ανησυχία πως ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας

προς την Ελλάδα θα προκαλέσει τριγμούς στη Γερμανία, ενώ ο διεθνής Οικονομικός Τύπος προειδοποιεί πως ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Για Ελλάδα: “Η επιστολή αποκαλύπτει την εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα” αναφέρουν στο βασικό τους θέμα σήμερα οι FT. Ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι χωρίς βοήθεια της ΕΚΤ η χώρα θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκ ευρώ χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. Η Αθήνα τελικά έκανε την αποπληρωμή χωρίς την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε αλλά χρησιμοποίησε έναν τραπεζικό λογαριασμό ασφαλείας, δηλαδή έναν ανορθόδοξο τρόπο να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Το ρεπορτάζ των FT αναφέρει ότι το γράμμα του Α. Τσίπρα απασχόλησε το Δ.Σ του ΔΝΤ, την περασμένη Πέμπτη. Όπως επισημαίνεται, δύο αξιωματούχοι, που συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις ανέφεραν πως ένα μέλος κατέθεσε την ιδέα να παρουσιαστεί μια πρόταση “take it or leave it” για την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ δεν μπορεί ούτε αυτό να γίνει ακόμα καθώς δεν υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, για να κατατεθεί μια πρόταση. Πάντως, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το ΔΝΤ σχεδιάζει να δώσει στην Ελλάδα τελικά τελεσίγραφο όπως είχε κάνει και με την Κύπρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Piter Spiegel.

Από την πλευρά του ο Wolfgang Munchau κάνει λόγο σε άρθρο του για τον “Απλό πυρήνα του Grexit και του Brexit”. Υπάρχουν δυο κατηγορίες προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Υπάρχουν αυτά που είναι αληθινά δύσκολο να επιλυθούν, όπως η μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο ή οι οικονομικές ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης. Και υπάρχουν και προβλήματα που είναι εύκολο να λυθούν στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι συζητήσεις για τις πιθανές αποχωρήσεις της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της Βρετανίας από την ίδια την ΕΕ. Για να ευημερήσει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συμβούν τρία πράγματα: Πρώτον, η Αθήνα θα χρειαστεί να αναγνωρίσει αυτό που φαίνεται να είναι μια καταθλιπτική πραγματικότητα. Αν θέλει πράγματι να παραμείνει σε μια μόνιμη νομισματική ένωση με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, θα πρέπει να αρχίσει να τους μοιάζει περισσότερο. Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν κάποιες οικονομικές αλήθειες -που έχουν όλες εκφραστεί με ακρίβεια, αν και όχι τόσο διπλωματικά- από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Θα πρέπει να αρχίσουν να παραδέχονται πως η λιτότητα ήταν μια καταστροφή. Θα πρέπει επίσης να σκεφθούν διαφορετικά αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέουςΑν και τα πρώτα δυο προαπαιτούμενα βασίζονται στην αναγνώριση, το τελευταίο βασίζεται στη δράση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει χρεοστάσιο μονομερώς, αλλά να το κάνει με συνεργατικό τρόπο. Εννοώ ότι δεν θα πρέπει να κηρύξει χρεοστάσιο σε περισσότερα από αυτά που χρειάζεται: να μην κηρύξει χρεοστάσιο έναντι όλων των πιστωτών, αλλά μόνο έναντι αυτών που μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τις απώλειες, και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνει τους ελάχιστους εναπομένοντες ιδιώτες πιστωτές. Φυσικά δεν θα έδινα άλλη πίστωση. Αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοστάσιο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει με σκληρούς περιορισμούς στον προϋπολογισμό για πολλά χρόνια. Δεν είναι μια ήπια επιλογή, όμως η Ελλάδα θα ανακτούσε έναν βαθμό οικονομικής κυριαρχίας,που έχει χάσει.

To Βloomberg επισημαίνει πως “Τελειώνει το παιχνίδι για τον Τσίπρα”. Καθώς υπάρχει εκροή καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ελλάδα ζητάει από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ περισσότερα χρήματα για να διατηρηθεί ζωντανό το σύστημα. Για κάποιους αναλυτές τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απομένουν τρεις εβδομάδες έως ότου οι τράπεζες θα ξεπεράσουν το όριο επιβίωσης...

Κατά το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του εμμένει να μην θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματά του. Τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανεβάσει το ποσοστό “κουρέματος” προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο να μεγεθύνει περαιτέρω το χάσμα ρευστότητας, καθώς θα επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να αναγκάσει τον Τσίπρα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία. Πάντως, για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε κι εκείνη της ΕΚΤ.

Παράλληλα, για το πρακτορείο Bloomberg “Η συμφωνία απομακρύνεται, όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στις κόκκινες γραμμές”. Το πρακτορείο χαρακτηρίζει προκλητική την ελληνική στάση σημειώνοντας ότι αρνείται να υποχωρήσει από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ, επιδιώκει μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. Το δημοσίευμα σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist προσθέτοντας ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας θα υπάρξει νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το Bloomberg υπενθυμίζει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν ο οποίος τόνισε ότι “η οικονομική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω πόρους μόνο αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”.

Στον Guardian άρθρο αναρωτιέται εάν “το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα είναι πιο καταστροφικό από το να μείνει”. Το να βγει από την κοινή νομισματική Ένωση η Ελλάδα θα επιφέρει σίγουρα πολύ μεγάλες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, όμως το παράδειγμα της Ισλανδίας μετά την τραπεζική κρίση, μπορεί να είναι διαφωτιστικό.

Το ερώτημα έχει τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές διαστάσεις. Πολιτικά, αναφέρει ο Larry Elliot ο Τσίπρας έχει ένα πραγματικό δίλημμα: Ο ελληνικός λαός ψήφισε για λιγότερη λιτότητα. Οι πιστωτές της Ελλάδας όμως επιμένουν σε αυτή. Μπορεί να επιλέξει ποιον θα ικανοποιήσει, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει και τους δύο.

Σύμφωνα με αναλυτές, “μια έξοδος από το ευρώ... θα είναι τελικά ωφέλιμη για τον τουρισμό στην Ελλάδα λόγω ενός ΄φθηνού νομίσματος' ενώ θα υπάρξει περιορισμός του πληθωρισμού λόγω της υποτίμησης που θα έρθει ως συνέπεια της εξόδου από το ευρώ. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα προκαλέσουν ζημία στην οικονομία (όπως συνέβη και στην Ισλανδία) αλλά θα είναι απαραίτητοι εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Το αδύναμο νόμισμα που θα βγει από την έξοδο δεν θα σημαίνει και “απελευθέρωση”. Αλλά ύστερα από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς, το να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα θα μοιάζει με ποινή φυλάκισης ισοβίων, χωρίς αναστολή.

“Οι Ελλήνες ανάμεσα στην απάθεια και τον φόβο” αναφέρει η DW και αναρωτιέται: “θα χρεοκοπήσει τελικά η Ελλάδα;”. Το άγχος και η αγωνία έχουν καταβάλει τους Έλληνες.

Η αρθρογράφος έχει μιλήσει με διάφορους αναλυτές στην Ελλάδα που σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα πως “η φετινή χρονιά για την Ελλάδα θα είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες δύο”. Τώρα έχουμε μια άπειρη κυβέρνηση, που δεν συμφωνεί σε πολλά με τους πιστωτές και αυτό προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα. Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα σε δύο εβδομάδες, χωρίς μια συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αναφέρει ένας αναλυτής, τότε θα έρθει η χρεοκοπία.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt αναφέρει πως “η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι των θεσμών αναφέρουν πως έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι δεν θα ζητήσει νέο πακέτο βοήθειας, και σημειώνουν πως παρακολουθούν με ανησυχία την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζουν ότι είναι πολύ μακριά από μια συμφωνία οι δύο πλευρές. Το κλίμα θυμίζει Τιτανικό, λέει στη γερμανική εφημερίδα άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, και προσθέτει ότι είναι μεν καλύτερο, αλλά τι σημασία έχει αν το πλοίο βυθίζεται.

Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία με την Die Zeit α επισημαίνει πως “Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας” ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine. Οι διαφωνίες μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει η Zeit.

Από την πλευρά του το Spiegel σημειώνει: “Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας”.

Ο Αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στη Bild, επεσήμανε παρόλα αυτά ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. “Δεν μπορούμε απλώς να στέλνουμε χρήματα εκεί” δήλωσε για να συμπληρώσει ωστόσο πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “δεν θα ήταν οικονομικά, αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη”. Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ. Ο Κάουντερ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι “δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση”, ενώ υπογράμμισε ότι “οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο”.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας δήλωσε, σύμφωνα με το Spiegel ότι “στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας”. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του CDU/CSU, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Για Σκόπια: “Στήνουν σκηνές στο κέντρο των Σκοπίων” αναφέρει σε ένα από τα βασικά του θέματα το BBC. Μετά τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή 20,000 πολιτών οι διαδηλωτές στα Σκόπια έστησαν κατασκήνωση στο κέντρο της πόλης με πανό και συνθήματα που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφκσι. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω σφοδρής πολιτικής κρίσης με φόντο τις κατηγορίες για υποκλοπές και διαφθορά σε βάρος του κόμματος του πρωθυπουργού, στη “σκιά” επίσης των αιματηρών γεγονότων στο Κουμάνοβο. Ηγέτες της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Σάσο Μιχάλκοφ και ο υπουργός Εσωτερικών Τζορντάνα Γιανκουλόβσκα, ήταν πίσω από απόπειρες ελέγχου του Τύπου, των δικαστικών αρχών και εκλεγμένων αξιωματούχων μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

“Σε πολιτική κρίση η 'Μακεδονία'΄- Πολίτες απαιτούν την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι” αναφέρει η Suddeutche Zeitung. Yπάρχουν πλέον φόβοι ότι η πολιτική κρίση στη χώρα μπορεί να εξαπλωθεί και στις γειτονικές.

Για μεταναστευτικό: Η πρόταση για την επιχείρηση με στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Η υπό εξέταση ναυτική επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή, ενώ την ίδια ώρα οι προτάσεις για την κατανομή προσφύγων και στους 28 με βάση ποσόστωση συναντά και την αντίδραση του Παρισιού. Οι ΥΠΕΞ καλούνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και, όπως αναφέρει το Συμβούλιο, με τη συμμετοχή υπουργών Άμυνας θα συζητήσουν την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης.

Το βασικό θέμα όμως στον διεθνή Τύπο είναι η άρνηση της Γαλλίας να δεχθεί την πρόταση της Κομισιόν για τις λεγόμενες ποσοστώσεις. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μάλιστα σε άρθρο του στη Monde αναφέρει τους λόγους, που η πρόταση του Κολεγίου των Επιτρόπων δεν είναι δίκαιη. “Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά σαφείς ως προς το σημείο αυτό: τασσόμαστε κατά της εισαγωγής ποσοστώσεων για τους μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στις γαλλικές προτάσεις” ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή των ιταλο-γαλλικών συνόρων όπου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 μετανάστες. Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο που παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων και, σε περίπτωση κρίσης, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”Η Γαλλία έχει ήδη κάνει πολλά: 5.000 σύροι και 4.500 ιρακινοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στη Γαλλία από το 2012. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φροντίζοντας οι προσπάθειες να κατανεμηθούν δίκαια” είπε ο γάλλος πρωθυπουργός. Η μετανάστευση αποτελεί λεπτό θέμα στη Γαλλία, τη στιγμή που η γαλλική άκρα δεξιά επενδύει σε μία αντιευρωπαϊκή, αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση υπό τον Νικολά Σαρκοζί ζητεί συστηματικά την αναθεώρηση των συμφωνιών του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τον λόγο αυτό η Monde αναφέρει πως η έντονη αντίδραση του Βαλς οφείλεται στις επικείμενες εκλογές.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, έως ότου, αλέξης τσίπρας, die welt, γαλλια, διαδηλωσεις, σκοπια, ελλαδα, τσιπρας, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αθηνα, κυπρος, spiegel, βιωσιμότητα, δραση, τραπεζες, bloomberg, συγκεκριμένο, economist, guardian, δίλημμα, σημαίνει, χρεοκοπια, συριζα, zeit, spd, cdu, bild, μερκελ, bbc, συμμετοχή, βρυξέλλες, monde, σαρκοζι, ενωση, οφείλεται, εκλογες, υπουργειο εσωτερικων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, λιστα λαγκαρντ, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, γερμανια, εξοδος, θεμα, οικονομια, ωρα, bbc, bild, bloomberg, economist, guardian, αγχος, αγωνια, αρθρο, αλεξανδρα, ανθρωπος, ασυλο, ατζεντα, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γραμμα, γυρος, δηλωσεις, δίλημμα, δωσει, δικτυα, εδινα, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επρεπε, εσωτερικων, εφημεριδα, έως ότου, ζημια, ιδεα, ιδια, υπομονη, θυμιζει, θεωρια, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, λογο, μακρια, μορφη, οφείλεται, πεμπτη, πλοιο, προβληματα, ρητορικη, σενγκεν, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σκηνες, συνθηματα, σχεδιο, τρια, τριτη, τιτλος, φυσικα, φινλανδια, φοντο, χασμα, χρονος, χρονικα, cdu, die welt, ενωση, ηγετες, χωρα, μεινει, μοιαζει, monde, πακετο, παιχνιδι, σημαίνει, spiegel, θεματα, zeit
Τυχαία Θέματα