Η Ζωή "φιλοτεχνεί" ηγετικό προφίλ

Ούτε πέντε -έξι ημέρες δεν πέρασαν από το ρεπορτάζ του προηγούμενου Σαββάτου των «Παραπολιτικών» που αναφερόταν στις ηγετικές βλέψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ και με ακόμα δύο ηγετικές κινήσεις ήρθε να το επιβεβαιώσει η ίδια με τον πιο ηχηρό τρόπο. Ο λόγος για όσα έγιναν την Τρίτη στη Βουλή με την πρόεδρο του Σώματος, η οποία, ευρισκόμενη στη Λισσαβώνα για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ενωσης για τη Μεσόγειο, αρνήθηκε να ψηφίσει,

έστω και με επιστολική ψήφο είτε επί της αρχής είτε επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Η συγκεκριμένη τακτική της Ζωής, πάντως, δεν θα σταματήσει εδώ, με την ίδια να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως θα συνεχίσει να ψηφίζει ή να μην ψηφίζει με βάση τις προσωπικές αρχές της, τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας πως εκείνος ο πολιτικός λόγος ήταν, που ώθησε το κυβερνών κόμμα στην εξουσία. Για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι ότι όσο περνά ο καιρός το ηγετικό προφίλ που χτίζει η Ζωή αρχίζει να έχει πέραση και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Αυτό φάνηκε και από την παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, όπου αντιτάχθηκε εντόνως στο ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τους περισσότερους από τους παριστάμενους να την επικροτούν.

Σε δύσκολη θέση

Σε δύσκολη θέση μαθαίνουμε ότι έχει βρεθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης. Τις τελευταίες ημέρες, ως υπεύθυνος Θρησκευμάτων του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση καλών σχέσεων του Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο και γενικότερα την Εκκλησία, γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων από μητροπολίτες και ανθρώπους της Εκκλησίας για τα όσα λέγονται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα λείψανα αγίων, τα οποία θεωρούν «προσβλητικά». Ο ίδιος, πάντως, σε συνομιλητές του υποστηρίζει πως η διαμόρφωση συνθηκών σύγκρουσης με την Εκκλησία δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση αυτή την περίοδο, που ο δοκιμαζόμενος από την κρίση κόσμος την θεωρεί αποκούμπι.

«Τζάμπα»

Περίπου 40-50 αυτοκίνητα τα οποία είχαν δοθεί με leasing από το 2011-2012 στη Βουλή παραμένουν εδώ και λίγους μήνες σχεδόν αχρησιμοποίητα, καθώς ο αντίστοιχος αριθμός βουλευτών αρνήθηκε να τα παραλάβει. Κι όμως, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση με τις εταιρείες από τις οποίες έχουν μισθωθεί ώστε να επιστραφούν, η Βουλή συνεχίζει να πληρώνει κάθε μήνα το ποσό που έχει συμφωνηθεί (από 800 έως 1.200 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιεί παρά ελάχιστα. Ορισμένα από αυτά έχουν μετατραπεί σε «υπηρεσιακά» και έχουν ασφαλιστεί. Πού ακριβώς τα χρησιμοποιεί; Μεταξύ άλλων, στις μετακινήσεις όλων των μελών της επιτροπής για το χρέος.

Εργατικός

Μπορεί οι θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά να τον είχαν χαρακτηρίσει οπαδό της δραχμής, ωστόσο από την ημέρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον τοποθέτησε γενικό γραμματέα Βιομηχανίας έχει μεταλλαχθεί ολοκληρωτικά. Ο λόγος για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τόλιο (φωτ.), ο οποίος (όπως μου λένε) εργάζεται ακατάπαυστα και είναι ίσως ο μοναδικός αξιωματούχος της κυβέρνησης που τρέχει καθημερινά να δώσει λύσεις σε προβλήματα του τομέα ευθύνης του.

Πιέσεις

Ο Π. Λαφαζάνης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό του «Αριστερού Ρεύματος» να μην παραμείνει στην κυβέρνηση σε περίπτωση που το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές παραβιάζει κατάφωρα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως από τους υποστηρικτές του στην Κ.Ε. του κόμματος. Μεταξύ αυτών, η Δ. Σπανού, ο Δ. Μπελαντής και η Μ. Φραγκιαδάκη.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Είναι γενικός γραμματέας σε μάχιμο υπουργείο της κυβέρνησης, αλλά ως εργοδότης, την περίοδο που είχε δική του επιχείρηση, δεν ήταν και τόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους που απασχολούσε. Περισσότερα προσεχώς...

Η διαφωνία της Φώφης

Κάθετα διαφωνεί η Φώφη Γεννηματά με την ιδέα για εκλογή συλλογικής ηγεσίας από το προσεχές συνέδριο του κόμματος. Σημειωτέον ότι την εν λόγω πρόταση την προβάλλει ως λύση ο βουλευτής Αρκαδίας και φερόμενος ως διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Υποστηρικτές της Φ. Γεννηματά θεωρούν ότι η πρόταση αυτή είναι παγίδα που στήνει το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου στην υποψηφιότητά της για την αρχηγία. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως στο τέλος θα συσπειρωθούν οι βενιζελικές δυνάμεις εναντίον της. Ο λόγος; Φοβούνται πως, σε περίπτωση εκλογής της, θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα