Ο Τύπος στον κόσμο

Η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Νεπάλ μετά και τον χθεσινό ισχυρότατο σεισμό είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, καθώς και η εκτέλεση του υπουργού Άμυνας στη Β. Κορέα για “ασέβεια” προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν.Για Ελλάδα: Bloomberg: H E.E ετοιμάζει σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα

μετά από ένα Grexit. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για την απομόνωση της Ελλάδας πολιτικά και οικονομικά, ώστε να προστατέψουν την υπόλοιπη ένωση από μια κατάρρευση.Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα χρειαστεί αυτήν την βοήθεια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν σκέφτεται την αποχώρηση από την ευρωζώνη και ότι είναι επικεντρωμένος στην λήψη της βοήθειας για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για την απομόνωση της Ελλάδας πολιτικά και οικονομικά, ώστε να προστατέψουν την υπόλοιπη ένωση από μια κατάρρευση, είπε μια από τις πηγές.

“Η συμπάθεια της Ευρώπης για την Ελλάδα εξανεμίζεται” αναφέρει το Reuters.Η γαλλική Liberation, που ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ, τον ανακήρυξε ως «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» τη στιγμή που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με τον χωρίς γραβάτα πολιτικό και τον υπουργό Οικονομικών του με τα δερμάτινα, Γιάνη Βαρουφάκη.

Περίπου 100 ημέρες μετά η συμπάθεια για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Στην Ισπανία, οι ριζοσπάστες αριστεροί του Podemos, ο ηγέτης των οποίων περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν «καθρέπτη» τον Γενάρη, έχει πάρει σταδιακά αποστάσεις από ουτοπικές προεκλογικές υποσχέσεις βλέποντας την μάχη του Τσίπρα με τους περιορισμούς της κυβέρνησης. Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέστησαν σκληρή λιτότητα μετά την οικονομική κρίση του 2008, σε συνδυασμό με μια επίμονη αποφασιστικότητα να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, υπάρχει ακόμη λιγότερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ηγέτες του.

“H Eλλάδα χρησιμοποιεί λογαριασμό ασφαλείας για να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ” αναφέρει το BBC ενώ παρόμοιο δημοσίευμα έχουν και οι FT καθώς και η WSJ αλλά και το Spiegel, που σχολιάζει πως “με τρικ” της Ελλάδας έγινε η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. H Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει χρήση ενός λογαριασμού έκτακτων αναγκών προκειμένου να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, όπως αποκαλύφθηκε. Η κυβέρνηση στην ουσία έκανε “έφοδο” στα αποθεματικά της προκειμένου να δώσει τη δόση ύψους 750 εκ ευρώ τη Δευτέρα, μια μέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποιήσει ότι η χώρα σε δύο εβδομάδες θα ξεμείνει από ρευστό.

“Αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα” διαπιστώνει και ο Guardian ενώ στο ίδιο θέμα επικεντρώνεται και η Liberation. Η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει από μετρητά εμφανίστηκε να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η WSJ επικεντρώνεται και στην παραίτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ. Η παραίτηση της κυρίας Σακελλαρίου ζητήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που έχει για δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες από τη Διοίκηση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όταν εκείνη εργαζόταν σε αυτό (σ.σ η εισαγγελέας κυρία Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη εισηγήθηκε την παραπομπή σε δίκη 40 προσώπων για το θέμα ορισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων του ΤΤ, μεταξύ αυτών και της κ. Σακελλαρίου).

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ η WSJ αναφέρει πως εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο η πώληση του 51% του ΟΛΠ.

Ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της Daily Telegraph πως “οι Ελληνες βγάζουν χρήματα έξω από τις τράπεζες και αγοράζουν αυτοκίνητα”. Είναι από τα παράδοξα της ελληνικής φύσης. Για τους Βρετανούς, δε, αποτελεί έκπληξη ότι εν μέσω κρίσης και τραπεζικού πανικού, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 47% τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρει η Telegraph, που λαμβάνει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτός ήταν ο 20ος συνεχόμενος μήνας που καταγράφηκε αύξηση πωλήσεις καινούργιων ή μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα μας. “Οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα που πλήττεται από χρηματοπιστωτική αναταραχή, συχνά ανησυχούν για την ασφάλεια των χρημάτων τους. Αν τα αφήσουν στην τράπεζα, μπορούν να παγιδευτούν σε πιθανούς ελέγχους κεφαλαίων ή να τα χάσουν μέσω της αφερεγγυότητας που μπορεί να παρουσιαστεί. Προτιμούν, λοιπόν, να τα ανασύρουν. Και η καλύτερη επιλογή για το τι θα τα κάνουν, είναι να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό καθιστά τις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, μια αξιοπρεπή μεσολάβηση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής”, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας

Η Die Welt επαναφέρει το θέμα της εισαγωγής παράλληλου, διπλού νομίσματος το λεγόμενο Geuro. Όπως όμως επισημαίνει πρόκειται για “τρικ” για να σωθεί η Ελλάδα. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. Ο κ. Μάιερ δηλώνει και στην Die Welt ότι σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε “η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα”. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο “άκουσαν την πρότασή” του.

Για Νεπάλ: “Επιστρέφουν τα σωστικά συνεργεία στο Νεπάλ” αναφέρει το BBC. Στους 66 έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής οι νεκροί από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου -συμπεριλαμβανομένων 17 στην Ινδία και ενός στο Θιβέτ-, ενώ εκατοντάδες θεωρείται ότι είναι οι τραυματίες. Εικόνες πανικού και καταστροφής καταγράφονται στις περιοχές που είχαν ήδη πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ζωές και υποδομές από τον σεισμό της 25ης Απριλίου. “Χιλιάδες κοιμήθηκαν στους δρόμους υπό τον φόβο για νέες καταρρεύσεις κτιρίων” είναι ο σχετικός τίτλος του Guardian. “To Νεπάλ μετράει νεκρούς... και κόστος από τις καταστροφές που προκάλεσε ο νέος σεισμός” αναφέρει η DW. Oι αρχές της χώρας προσπαθούν να καταλάβουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα μετά τον νέο σεισμό, που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς. Η χώρα αγωνίζεται να επανέλθει στους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό του Απριλίου που προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς.

Για Β. Κορέα: “Η Β. Κορέα εκτελεί τον υπουργό Άμυνας” αναφέρει η DW. H Βόρεια Κορέα σύμφωνα με πληροφορίες εκτέλεσε τον υπουργό Άμυνας καθώς τον πήρε ο ύπνος σε μια εκδήλωση στην οποία παρίστατο ο ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεκάδες είναι οι αξιωματούχοι που έχουν εκτελεστεί από την αρχή της χρονιάς. Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας NIS ανέφεραν σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση βουλευτών της Σεούλ πως ο βορειοκορεατής υπουργός Χιόν Γιονγκ Τσολ εκτελέστηκε στο τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο υπουργός εκτελέστηκε δημόσια στην Στρατιωτική Ακαδημία της Πιόνγκγιανγκ. Η πληροφορία διέρρευσε από βουλευτές που παρακολούθησαν την ενημέρωση. Η ίδια η νοτικορεατική NIS αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τους βουλευτές που είχαν παρακολουθήσει την ενημέρωση, κατά τη διάρκειά της δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι πηγές της, περιοριζόμενη μόνο στο ότι η αναφορά είχε διασταυρωθεί από πηγές που κρίνονται αξιόπιστες.

Στην ΠγΔΜ: Υπουργοί παραιτούνται, απομακρύνεται ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει η DW. σε παραίτηση οδηγήθηκαν το βράδυ της Τρίτης η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η αστυνομία της χώρας, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάφελφος του πρωθυπουργού. Η παραίτηση της κ. Γιανκούλοφσκα σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και οχτώ αστυνομικοί. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα. Πρέσβεις δυτικών χωρών όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.

Για Άσαντ: Ο Guardian αποκαλύπτει πως ντοκουμέντα, που αποτελούν προϊόν υποκλοπής είναι αρκετά ώστε να καταδικάσουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Έχουν ήδη στοιχειοθετηθεί οι υποθέσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν τον Πρόεδρο της Συρίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για μια επιχείρηση που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια προκειμένου να εντοπιστούν και να βγουν εκτός Συρίας τα εν λόγω επίσημα έγγραφα που θα αποτελέσουν βάσιμα στοιχεία προκειμένου να καταδικαστεί ο Άσαντ και 24 μέλη του καθεστώτος του, σύμφωνα με το πόρισμα μιας διεθνούς επιτροπής ερευνών. Τα στοιχεία αφορούν τη δράση και τον ρόλο των ηγετών της Συρίας στην προσπάθεια να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες, που τελικά προκάλεσαν τον εμφύλιο το 2011. Δεκάδες χιλιάδες υπόπτων αντικαθεστωτικών είχαν φυλακιστεί, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν βασανιστεί και σκοτωθεί στις φυλακές της χώρας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, daily telegraph, πωλησεις αυτοκινητων, die welt, deutsche bank, εν λόγω, Νεπάλ, κορεα, ελλαδα, bloomberg, τσιπρας, reuters, liberation, συριζα, bbc, wsj, spiegel, ΔΝΤ, guardian, αθηνα, ολπ, telegraph, τραπεζες, ελστατ, ΠΓΔΜ, υπουργοι, εκλογες, ηπα, δραση, κινηση στους δρομους, σεισμος, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βαρουφακης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, οικονομικη κριση, χωρες, θιβέτ, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητο, δανεια, εικονες, ελστατ, ηγετης, ηπα, θεμα, ινδια, ισπανια, ολπ, bbc, bloomberg, guardian, reuters, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, ασαντ, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γεγονος, δερματινα, δευτερα, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εν λόγω, ερευνες, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπνος, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κομμα, ληψη, μαρια, ουσια, οχηματων, πωλησεις, ρολο, σεουλ, σχεδιο, τρια, τιτλος, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, daily telegraph, deutsche bank, die welt, ενωση, επεισοδια, φυλακες, ηγετες, χωρα, liberation, νεκροι, πηγες, πληροφοριες, πωληση, spiegel, telegraph, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα