Ο Τύπος στον κόσμο

Οι βρετανικές εκλογές και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ είναι τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στην ξαφνική πολιτική κρίση στη Χιλή.
Για Ελλάδα: “Στο χείλος του γκρεμού η Ελλάδα” είναι ο τίτλος του Editorial του Guardian. Δεν έχει διαχειριστεί καμία πλευρά σωστά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας

και των πιστωτών. Ήρθε η ώρα να τελειώσουν οι παρεξηγήσεις και να φτάσουν οι συνομιλίες σε συμβιβασμό. Η ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι γεμάτη ιστορίες κρίσεων, που τελικά επιλύονται την τελευταία στιγμή. Αυτή η στιγμή έρχεται σύντομα για την Ελλάδα. Ένα παρήγορο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να αποπληρώσει τη δόση 200 εκ ευρώ στο ΔΝΤ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, παρ΄όλο που δεν διαφαίνεται μια άρση του αδιεξόδου σύντομα. Το βασικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας καταλήγει: “αρκετά από όσα διαδραματίζονται δεν θα τα μάθουμε ποτέ, όπως είναι φυσικό. Αλλά αυτό το αέναο παζάρι μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών τους έχει πλέον γίνει επιζήμιο τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ε.Ε. Ένα Grexit από ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Θα ήταν το πρώτο σοβαρό ρήγμα του κοινού νομίσματος. Θα προκαλούσε ζημιά γεωπολιτική. Μια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί. Όσο το δυνατόν νωρίτερα”.

“Η Ελλάδα κάνει ανατροπές στον δημόσιο Τομέα” αναφέρουν οι FT. To ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο, που κατέθεσε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέποντας στην ουσία τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν στόχο τον περιορισμό του ανεπαρκή δημόσιου τομέα της χώρας. Το νομοσχέδιο που πέρασε την Τρίτη το βράδυ προβλέπει την επαναπρόσληψη 13,000 δημοσίων υπαλλήλων, η εργασία των οποίων είχε χαθεί ύστερα από τις απαιτήσεις των πιστωτών. Επίσης, περιορίζει τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κατηγορίες που ακούστηκαν στη Βουλή για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

“Η Ελλάδα έχει ζήσει πέρα από τις δυνατότητες της” αναφέρει η Die Welt. Μόνο η Ελλάδα κατήγγειλε τους πιστωτές της ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγούσαν σε ξεκλείδωμα των χρημάτων της. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: Μόνο η Ελλάδα ευθύνεται.

Bloomberg: Κλείνουν οι αγορές συναλλάγματος για ελληνικές τράπεζες. Οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες περιορίζουν τις συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες για να αποφύγουν την έκθεση στο ρίσκο μιας χρεοκοπίας. Αρνητικός παράγοντας οι φόβοι για πτώση του ευρώ από ενδεχόμενο Grexit. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου, όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές άρχισαν να εκτροχιάζονται στις αρχές Απριλίου, οι διεθνείς τράπεζες περιόρισαν τις περιόρισαν τις γραμμές πίστωσης. Ορισμένες μεγάλες ξένες τράπεζες έχουν ήδη κάνει βήματα για να περιορίσουν το ρίσκο ακόμα και για νομισματικές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται άμεσα, σύμφωνα με μια πηγή του Bloomberg. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί σε Έλληνες αντισυμβαλλόμενους να καταβάλλουν πρώτοι το μερίδιο τους σε μια συναλλαγή ευρώ/δολαρίου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα λάβουν ότι τους οφείλεται μέχρι την επόμενη ημέρα.

“Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μια νευρική Ελλάδα αναμένει την έναρξη της δίκης” αναφέρει το BBC. Ξεκινάει εκ νέου η δίκη του ακροδεξιού κόμματος της Χ.Α στην Αθήνα και το BBC ερευνά το τι σημαίνει για τους πολίτες αλλά και την πολιτική στην Ελλάδα. Όπως διαπιστώνει το γεγονός ότι διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλές διαμαρτυρίες. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι – ανάμεσά τους και τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α – δικάζονται για διάφορες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένου ενός φόνου και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αυξημένα θα είναι και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας καθώς υπάρχει ανησυχία για επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της Χ.Α και αντι-φασιστών, έξω από τον χώρο, όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

“Ξεκινά εκ νέου η δίκη της Χρυσής Αυγής” αναφέρει και ο Guardian. Ο αρχηγός της Χ.Α Νικόλαος Μιχαλολιάκος και 12 βουλευτές του νεο- ναζιστικού κόμματος βρίσκονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους για τη σύσταση εγκληματική οργάνωσης. Τρία χρόνια μετά την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο, άνδρες και γυναίκες που ανήκουν στο πιο βίαιο φιλο-ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη θα βρεθούν εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου, σε μια δίκη που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την χώρα, που βρίσκεται εδώ και καιρό στην δίνη μιας κρίσης. Ο Τεντ Στάνκ από την οργάνωση “Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα από όλα” μιλώντας στον Guardian δήλωσε ότι “Μια ολοκληρωμένη και δίκαιη Χ.Α είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και εξίσου σημαντική για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα δημοκρατικά μέσα και το δίκαιο για να φυλακίσει ισχυρά άτομα που ευθύνονται για τη βία, με στόχο τους πιο αδύναμους μιας κοινωνίας”.

Για Βρετανία: “Μάχη στήθος με στήθος για τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς – ενώ η Βρετανία οδηγείται στις κάλπες” αναφέρει ο Guardian. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 45 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

“Η Βασίλισσα θα παίξει σημαντικό ρόλο την “επόμενη μέρα” αναφέρουν οι Times. H Βασίλισσα θα γίνει το κεντρικό πρόσωπο, εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία χωρίς τη στήριξη των απαιτούμενων βουλευτών. Οι Times αποκαλύπτουν ότι το Μπάκιγχαμ αποφάσισε τελικά τις τελευταίες ημέρες η Ελισάβετ να απευθύνει διάγγελμα, οποιοδήποτε και εάν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Παλάτι φοβήθηκε ότι θα έκανε κακό στην φήμη της Βασίλισσας εάν ο κ. Κάμερον έπειθε την Βασίλισσα να απευθύνει διάγγελμα, πριν εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη.

“Ανοίγουν οι κάλπες στις πιο κρίσιμες εκλογές της δεκαετίας για τη Μ. Βρετανία” αναφέρει και η DW. Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για μάχη “στήθος με στήθος” για τα δύο μεγάλα κόμματα. Όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα της ICM Poll για τον Guardian, Τόρις και Εργατικοί έχουν από 35% της πρόθεσης ψήφου. Σε όρους εδρών, αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα πλεονέκτημα μόλις 3 εδρών για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν όμως να απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι οι 326 έδρες. Αναλυτικά, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 274 έδρες, οι Εργατικοί 271, το SNP 53 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 27, το UKIP 3, οι Πράσινοι 1 έδρα και τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, καμία από τις πιθανές συμμαχίες δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Για Ισραήλ: “Ο Νετανιάχου κατορθώνει στο παρά πέντε να σχηματίσει κυβέρνηση” αναφέρει η DW και οι FT. Περίπου μία ώρα προτού λήξει η διορία που είχε στη διάθεσή του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συνεννοηθεί με τους ηγέτες τεσσάρων κομμάτων, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. O Νετανιάχου στράφηκε σε μια από τις τελευταίες ενδεχομένως δεξαμενές του: το δεξιό κόμμα Μπαγίτ Γιεχούντι (Εβραϊκός Οίκος) το οποίο κέρδισε 8 έδρες.

Για Χιλή: “Η πρόεδρος της Χιλής ζητά την παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου εν μέσω κρίσης” αναφέρει ο Guardian. Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησης, και ανέφερε πως εντός τριών ημερών θα έχει καταλήξει στο ποιους θα κρατήσει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, die welt, χρυση αυγη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκλογες, ελλαδα, guardian, ΔΝΤ, συριζα, βουλη, σόιμπλε, bloomberg, τραπεζες, σημαίνει, οφείλεται, bbc, αθηνα, μιχαλολιάκος, times, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, Αμπελώνες Χιλής, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, exit poll, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, βασιλισσα ελισαβετ, μιχαλολιάκος, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, παρα πεντε, στο παρα πεντε, εδρα, εργασια, ισραηλ, χιλη, ωρα, bbc, bloomberg, guardian, times, αρθρο, αλεξανδρα, ανθρωπινα δικαιωματα, ατυχημα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεξαμενες, δευτερα, δημοσιο, δικη, δινη, διορια, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελισαβετ, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, ζημια, ζητα, η δικη, κυβερνηση, κομμα, λογο, ουσια, οφείλεται, παζαρι, πηγη, ρισκο, ρολο, συντομα, σόιμπλε, τρια, τριτη, τιτλος, φυσικο, φημη, αγνωστο, αγορες, βηματα, die welt, δικαιωματα, επεισοδια, φυλακες, ηγετες, χωρα, μεινει, ρηγμα, σημαίνει, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα