Εσωκομματικοί τριγμοί στο κόμμα του Ρέντσι

Αυξάνονται τα εσωκομματικά προβλήματα στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας, από το οποίο αποχώρησε προβεβλημένο στέλεχος και πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο βουλευτής Τζουζέπε Τσιβάτι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το PD λόγω των διαφωνιών του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως κατήγγειλε, έχει επιβάλει δεξιά στροφή και δεν ανέχεται τον εσωκομματικό διάλογο.

Ο Τσιβάτι ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη της ομάδας των διαφωνούντων εντός του PD, που αποστασιοποιείται από τις πρωτοβουλίες του Ρέντσι για τις
μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, του εκλογικού συστήματος και του συστήματος παιδείας.

Περίπου 50 «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

«Προς το παρόν αποχωρώ μόνος μου, στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει», ανέφερε ο Τσιβάτι ερωτηθείς εάν αναμένει να εγκαταλείψουν τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος και άλλα στελέχη του PD.

Παρότι οι διαφωνούντες εντός του PD επεσήμαναν ότι η αποχώρηση του Τσιβάτι πράγματι αποτελεί ένδειξη σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, οι πιο στενοί συνεργάτες του Ρέντσι δεν έδειξαν να ανησυχούν. «Λυπούμαστε, αλλά σεβόμαστε τις επιλογές του», δήλωσε ο Λορέντσο Γκουερίνι, αντιπρόεδρος του PD.

Ο Τσιβάτι, 39 ετών, είναι ένα χρόνο νεότερος από τον Ρέντσι. Το 2010, οι δυο τους είχαν πρωτοστατήσει σε μια εκστρατεία για την αποπομπή της τότε ηγεσίας του PD και την ανάληψη των ηνίων του κόμματος από μια γενιά νεότερων πολιτικών.

Όμως γρήγορα άρχισαν να εκδηλώνονται πολιτικές διαφορές ανάμεσά τους και το 2013 ο Ρέντσι κέρδισε τον Τσιβάτι στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το PD, παραμένει μακράν το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ιταλία, με περίπου 36% των προθέσεων ψήφου, αν και το ποσοστό του έχει σταδιακά υποχωρήσει από το 40% που κατέγραφε πριν από έναν χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα