Ο Τύπος στον Κόσμο

Η υπόθεση της δολοφονίας του Μπορίς Νεμτσόφ εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως και οι δηλώσεις Ομπάμα για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πολλές οι αναφορές στην Ελλάδα και σήμερα από τα διεθνή ΜΜΕ.


Για Νεμτσόφ: "Η κηδεία του Νεμτσόφ θα γίνει στη Μόσχα" αναφέρει το BBC στο βασικό του θέμα σήμερα.

Σήμερα αναμένεται η κηδεία του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Μπορίς Νεμτσόφ που σκοτώθηκε στη Μόσχα. Θα προηγηθεί μια δημόσια τελετή στο κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Αντρέι Ζαχάρωφ". Αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι αλλά και φυσιογνωμίες της ρωσικής αντιπολίτευσης έλαβαν προειδοποιήσεις να μην παραστούν στην κηδεία. O Νεμτσόφ είχε συγκεντρώσει αποδείξεις σχετικά με την παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, τις οποίες ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει, επιβεβαίωσε χθες ο στενός φίλος του και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κινήματος Solidarnost, Ιλία Γιασίν.

"Αρνούνται οι ρωσικές αρχές το αίτημα Ευρωπαίων αξιωματούχων να παραστούν στην κηδεία του Νεμτσόφ" αναφέρει η Monde. Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε πολιτικούς από την Πολωνία και τη Λετονία.

"Υπόθεση δολοφονίας του Μπ. Νεμτσόφ: Η Ουκρανή φίλη του είναι πλέον στο Κίεβο" αναφέρει ο Guardian. Η Άννα Ντουρίτσκαγια δήλωσε πως βρισκόταν σε διαμέρισμα φίλου της υπό αστυνομική παρακολούθηση. Είχε προηγηθεί τριήμερη ανάκριση από ειδική επιτροπή που διεξάγει έρευνες για τη δολοφονία, χωρίς να την έχουν ενημερώσει γιατί κρατήθηκε τόσες πολλές ώρες. Πριν ταξιδέψει στο Κίεβο, είχε καταγγείλει ότι οι ρωσικές αρχές της απαγόρευαν να φύγει από τη χώρα.

"Ο μάρτυρας - κλειδί στην υπόθεση Νεμτσόφ δεν είδε τον δολοφόνο" αναφέρει από την πλευρά της η WSJ. Όπως δήλωσε η Άνα Ντουρίτσαγια βάδιζαν στη γέφυρα "Bolshoi Moskvoretsky" προς το διαμέρισμα του Νεμτσόφ όταν δολοφονήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Επίσης δήλωσε ότι ο δολοφόνος τους πλησίασε από πίσω και πως ένα αυτοκίνητο έφυγε με ιλλιγιώδη ταχύτητα από τον τόπο της επίθεσης, επομένως δεν είχε το χρόνο να δει τον δολοφόνο, ούτε τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Οι ερευνητές έχουν δηλώσει πως εξετάσουν διάφορες θεωρίες για το κίνητρο, αλλά η δημόσια τηλεόραση επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο της αντιπολίτευσης και της Δύσης για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Πούτιν. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία "προβοκάτσια", μια λέξη που στα Ρωσικά σημαίνει ότι έγινε για να δυσφημίσει τις αρχές.


Για Ελλάδα: "Η Ελλάδα αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστότητας" αναφέρει σε ένα από τα βασικά της θέματα στην ηλεκτρονική της έκδοση η WSJ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητα τις επόμενες εβδομάδες με πολύ λίγες ελπίδες να της διατεθεί χρηματική βοήθεια σύντομα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση του δανειακού της προγράμματος την περασμένη εβδομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα εξασφάλισε ρευστότητα. Για να "ξεκλειδώσουν" τα χρήματα από την Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της και να τα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο με νόμο. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ενδεχόμενες δυσκολίες αποπληρωμής των χρεών προς ΔΝΤ και ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Associated Press ότι για την αποπληρωμή των χρεών προς την ΕΚΤ θα χρειαστεί συζήτηση με τους δανειστές" και ότι "ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε ότι δε θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια αν οι όροι δεν εκπληρωθούν". Στο δημοσίευμα σημειώνεται η ανάλυση του Reuters, στην οποία υποστηρίζεται ότι "μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνη".


Παρά τη διάψευση από εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ οι FT επιμένουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση να αναφέρονται στις δηλώσεις Ντε Γκίντος. "Ισπανία: Η Ελλάδα πρόκειται να συζητήσει για τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους έως και 50 δισ ευρώ" αναφέρει ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος. "Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους μεταξύ 30 με 50 δισ ευρώ" δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. "Διαπραγματευόμαστε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης" δήλωσε ο Ντε Γκίντος μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στην Παμπλόνα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει εμπλακεί σε λεκτική διαμάχη με την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, θα συμβάλει με 14% στο επόμενο πακέτο. Η νέα συμφωνία θα περιέχει "ευελιξία" αλλά θα περιλαμβάνει νέους όρους για την Ελλάδα. (...) Άλλοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο καθησυχαστική προσπαθώντας να διασκεδάσουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως αρκετά πρόωρους. Εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "δεν είναι κάτι το οποίο συζητείται στο Eurogroup". Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροβσκις δήλωσε χθες ότι "η Ελλάδα μάλλον χρειάζεται μια επιπρόσθετη συμφωνία μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος". Μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει εύκολα να βγει στις αγορές.


Τις δηλώσεις Ντε Γκίντος δημοσιεύει σε ένα από τα βασικά της θέματα και η El Pais. "Ο Ντε Γκίντος λέει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης".


"Τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν αντιδράσεις" αναφέρει η WSJ. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για ένα "ασυνήθιστο φάουλ". Μιλώντας σε κομματικά στελέχη του ο κ. Τσίπρας δήλωσε την Κυριακή σχολιάζοντας τις συνεδριάσεις του Eurogroup "από την άλλη πλευρά βρήκαμε απέναντι μας μια συμμαχία δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, επιχείρησαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο να προκληθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις ώστε να αποφευχθεί το δικό τους πολιτικό ρίσκο". Σχολιάζοντας σχετικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιάγκερ κατηγόρησε χθες τον κ. Τσίπρα "για ένα ασυνήθιστο φάουλ". "Δεν κάνουμε τέτοια πράγματα στο Eurogroup. Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι" δήλωσε. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσους Κοέλιο χθες αρνήθηκε ότι η Πορτογαλία υπήρξε σκληρότερη απέναντι στην Ελλάδα από ό,τι άλλες χώρες. "Η Πορτογαλία πάντα είχε μια εποικοδομητική προσέγγιση" δήλωσε για να σχολιάσει ωστόσο ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα μοιάζει με παραμύθι. Από την πλευρά του και ο Μαριάννο Ραχόι την Κυριακή δήλωσε πως "δεν πρέπει να κατηγορείται η Ισπανία για την σύγχυση που προκαλεί η ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα". Ασκώντας δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση Τσίπρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός "υποσχέθηκε αυτά που γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει" και τώρα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα δικά του και μόνο λάθη, κατηγορώντας εξωτερικούς εχθρούς". Συμπληρωματικά ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως "αρκετή από την εμπιστοσύνη που είχαμε στην Ελλάδα χάθηκε την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλέον από το να επιμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί εγγράφως".

Την ίδια ώρα η El Pais αναφέρει πως "Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε αξιολύπητο τον Ραχόϊ που δεν στήριξε τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες". Αυτό που θα έπρεπε να ενδιάφερει την κυβέρνηση είναι όλοι οι λαοί, και οι Έλληνες ψηφοφόροι, δήλωσε ο επικεφαλής του Podemos.


Σε άλλο δημοσίευμα της η WSJ επισημαίνει "η Ελλάδα δεν μπορεί πια να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη". "Η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην Ευρωζώνη, που δεν διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή οικονομία"¨υποστηρίζει, με άρθρο του ο Σάιμον Νίξον, επικαλούμενος στοιχεία "που δείχνουν την ανάκαμψη ακόμη και προβληματικών χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ή ακόμη της Γαλλίας και της Ιταλίας". Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι "από το 2010 έως το 2012 υπήρχε ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες προβληματικές χώρες, ο οποίος είχε οδηγήσει την Ευρώπη στην παροχή δύο διαδοχικών δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε πίεση των αγορών προς την ευρωζώνη για να υποχωρήσει στις ελληνικές απαιτήσεις". Επίσης, διατυπώνει την άποψη, μεταξύ άλλων, ότι "αποτελεί γεγονός ότι η ακροσφαλής ελληνική διπλωματία δεν έβλαψε μέχρι τώρα παρά μόνο τους Έλληνες πολίτες, και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί η πιο καθοριστική πολιτική πραγματικότητα που αναδεικνύεται από την τρέχουσα κρίση".

Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια αμερικανική εφημερίδα γίνεται αναφορά σε "


"Το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων" αναφέρει η DW. Το υπ. Οικονομικών εμμένει στην πιστή τήρηση των συμφωνιών Ελλάδας-εταίρων. Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο η καγκελάριος εκφράστηκε υπέρ ενός τρίτου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα. Κατά την εκτίμηση της οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δίνουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το τρέχoν πρόγραμμα. "Σε αυτή τη βάση" δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος "επιθυμώ για την Ελλάδα ένα καλό μέλλον στην ευρωζώνη". Το ζητούμενο όμως τώρα είναι η εξειδίκευση των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Στην ομιλία της η καγκελάριος υπογράμμισε ακόμη ότι θα χρειαστεί "αντοχή" για να ξεπεραστεί την κρίση. Τόνισε την αναγκαιότητα επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων εκφράζοντας, τέλος, την πεποίθηση ότι δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελούν έννοιες αντιφατικές.


Μια πιο επιθετική γραμμή υιοθετεί την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung "Κρίση χρέους: Λεφτά σε προβοκάτορες. Η ελληνική κυβέρνηση προκαλεί τους δανειστές της κάθε μέρα. Θα πρέπει ακόμα να τους ανεχόμαστε;".


Στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Σόιμπλε αναφέρεται η Die Welt. "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδικάζει την πρόκληση του Τσίπρα". Το Βερολίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ότι Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να ανατρέψουν την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Την άποψη πως "Για να καταπολεμήσει την λιτότητα, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ" εκφράζει και στον Guardian ο Κώστας Λαπαβίτσας. Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε πραγματική νίκη εντός του κοινού νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστικός. Στο άρθρο του καταλήγει λέγοντας πως "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή αριστερά, αλλά μόνο εάν η αριστερά ξεφύγει από τις ψευδαισθήσεις της και ξεκινήσει να προτείνει πιο λογικές πολιτικές που θα μπορέσουν επιτέλους να απαλλάξουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό που διακατέχει το κοινό νόμισμα. Τότε ίσως να υπάρξει μια ευκαιρία για την Ευρώπη να απαλλαχθεί μια και καλή από τη λιτότητα. Ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος για όλους".


Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει... να διορθώνει τους οικονομικούς συντάκτες. Ο Χιούγκο Ντίξον από το Reuters σχολίασε μέσω twitter δηλώσεις που απέδωσε στον κ. Βαρουφάκη αναφέροντας τα εξής: "Ο Βαρουφάκης ήταν ανόητος να πει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να α) μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ β) να εισαγάγει έκτακτη εισφορά. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν φυγή καταθέσεων". Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη μέσω twitter ήταν άμεση: "Μόνο που ποτέ δεν τα είπα αυτά Χιούγκο.... Τα ελληνικά σου χρειάζονται βελτίωση (ή καλύτερες πηγές)".


Για Ομπάμα - Ιράν: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκαλούν οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα που ζητά προθεσμία 10 ετών στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. "Ομπάμα: Το Ιράν θα πρέπει να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα για δέκα χρόνια" αναφέρει το ΒΒC. "Εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα... αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου", δήλωσε


"O Oμπάμα επιχειρεί να αποκρούσει την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο" αναφέρει ο Guardian.

"Για τον Ομπάμα, ο Νετανιάχου στο παρελθόν έκανε λάθος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν" αναφέρει η Monde. Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις με το Ισράηλ. Υπερασπίστηκε τις διαπραγματεύσεις ωστόσο με το Ιράν. Το Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί για το "πάγωμα" της πυρηνικής του δραστηριότητας τουλάχιστον για μία δεκαετία, στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε η αρνητική στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συμφωνία προκαλεί σύγχυση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν "ουσιαστικές διαφωνίες" μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος του περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πάντως ότι ο Νετανιάχου είχε αποδειχτεί λάθος στην κρίση του, όταν είχε αντιταχθεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν το 2013. "Ο Νετανιάχου υποστήριξε πολλά. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια κακή συμφωνία. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν στο να λάβει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε", παρατήρησε.


Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, associated press, el pais, die welt, εκτακτη εισφορα, ελλαδα, μμε, κηδεία, bbc, αποδειξεις, monde, ρωσία, guardian, wsj, σημαίνει, ηλεκτρονική, αθηνα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, press, σόιμπλε, reuters, χρεοκοπια, νέα, bloomberg, τσιπρας, βρυξέλλες, γαλλια, μερκελ, τραπεζες, λαπαβίτσας, συριζα, twitter, ββc, ηπα, γερμανος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Τελετή Λήξης, βαρουφακης, ομπαμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, το θεμα, αυτοκινητο, ββc, βερολινο, εξοδος, ηγετης, ηπα, θεμα, ιραν, ισπανια, ισραηλ, μμε, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρωσικα, τηλεοραση, ωρα, bbc, bloomberg, el pais, guardian, reuters, wsj, αρθρο, αννα, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, εκτιμηση, ελλειψη, εβδομαδα, επρεπε, ερευνες, ετων, ευρωπη, εφυγε, εφημεριδα, ζητα, κηδεία, ιδια, υποθεση, θεωριες, ιγκλεσιας, ομιλια, κυβερνηση, κιεβο, λαθη, λαθος, λαπαβίτσας, λεφτα, λετονια, ληξη, μηνες, μοσχα, νικη, νιξον, παντα, ουασιγκτον, πιστη, πολωνια, πορτογαλια, πουτιν, ρισκο, συζητηση, συντομα, σόιμπλε, σχεδιο, σχολια, τιτλος, φυγη, φοβος, φορα, χαθηκε, χρονος, ψευδαισθησεις, ωρες, αγορες, associated press, βηματα, die welt, ελληνικα, χωρα, κωστας, κυριακη, μοιαζει, monde, πακετο, press, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα