Ο Τύπος στον κόσμο

Οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε η Αίγυπτος εναντίον θέσεων της ISIS στη Λιβύη ως αντίποινα για τον αποκεφαλισμό των 21 κοπτών Χριστιανών από τους τζιχαντιστές καθώς και οι δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, για το
οποίο εκφράζονται αμφιβολίες ότι θα καταλήξει σε συμφωνία.

Για Ελλάδα: “Αυξάνονται οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών” αναφέρουν οι FT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT οι συνομιλίες το Σαββατοκύριακο ανέδειξαν ένα μεγαλύτερο κενό μεταξύ των δύο πλευρών καθιστώντας το σημερινό Eurogroup εξαιρετικά δύσκολο για τον Γ. Βαρουφάκη και τους ομολόγους του που συναντώνται απόψε στις Βρυξέλλες. Άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών οι οποίες είχαν στόχο να προσδιορίσουν και να αντιπαραθέσουν τις διαφορετικές θέσεις δήλωσαν ότι η Αθήνα προέβαλλε μεγαλύτερες αντιστάσεις στις ήδη υπάρχουσες προϋποθέσεις από το 30% που είχε δηλώσει δημόσια ο κ. Βαρουφάκης στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτές οι διαφορές καθιστούν δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος ύψους 172 δισ ευρώ το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Όσοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις έκαναν λόγο για μια δύσκολη εβδομάδα. (....) Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή. (...) Το Βερολίνο θέλει η σημερινή συνάντηση να επικεντρωθεί στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το τι θα γίνει με το τρέχων πρόγραμμα και πώς η Αθήνα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την 1η Μαρτίου. Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως θα υπάρξουν συμβιβασμοί και στήριξη μόνο “στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος”. Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το σημερινό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να καταθέσει αίτημα επέκτασης – καθώς χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια – κάποιοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει και άλλη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα.

Σε άρθρο του ο Wolfgang Munchau σημειώνει πως “η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα θα είναι να κάνει πίσω”. Το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το status quo. Η επιλογή του παράλληλου νομίσματος αν επιμείνουν οι ευρωπαίοι ως εναλλακτική του Grexit. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Πρέπει να επιμείνει στην θέση να μην αποδεχτεί την συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης. Αν το καταφέρει, θα σταματήσει να είναι δέσμια σε ανέφικτους στόχους, όπως η δεσμευτική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ. Για μια χώρα με μαζική ανεργία, αυτός ο στόχος είναι παράλογος. Θα ήταν, οπωσδήποτε, καλύτερο να σταματήσει αυτή η ανοησία ενώ παραμένει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να σταματήσει. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα επίσημη έξοδο από την ευρωζώνη, που θα ήταν μια από τις πιο ριψοκίνδυνες επιλογές. Υπάρχουν πιο έξυπνες επιλογές για αρχή. Η πιο λογική είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος –όχι απαραίτητα «χάρτινο» χρήμα, αλλά ίσως κάτι ως κυβερνητική έκδοση χρέους και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπού.

Aπό την πλευρά του ο Simon Dixon της WSJ κάνει λόγο για ένα “Ημιτελές σχέδιο Β για την Ελλάδα”. Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία. Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ούτε στο τέλος της εβδομάδας και τότε θα είναι πολύ αργά για να επικυρωθεί μια παράταση του προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι ελπίδες πλέον επικεντρώνονται στο ποιες αλλαγές θέλει η Αθήνα για το 70% του προγράμματος και εάν ο Α. Τσίπρας θα δεχθεί να κάνει υποχωρήσεις σε δημοσιονομικά θέματα και μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα. Το πιο ακανθώδες σημείο των διαπραγματεύσεων είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. “Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αποτελεί το 80% του προγράμματος” αναφέρει ένας ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος. Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η Ελλάδα να αφήσει τον χρόνο να περάσει ώστε να εκπνεύσει το τρέχων πρόγραμμα κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να συζητούν το πώς θα γίνει μια “έξοδος” από το πρόγραμμα πιο “καθαρή”. Αυτό θα σημαίνει να προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για νέες διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος και μιας συμφωνίας με την ελπίδα ότι αυτό θα καθησυχάσει τους Έλληνες ώστε να κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και την ΕΚΤ να επιτρέψει να πάρουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Αυτό θα εξαγοράσει λίγο χρόνο για διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Αλλά αυτό είναι ένα ημιτελές σχέδιο Β. (...) Εάν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να εξασφαλίσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, τότε ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερες υποχωρήσεις για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το Bloomberg κάνει λόγο για αναμέτρηση, αναφερόμενο στην επιμονή του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στην σύγκριση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη που εφαρμόζει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας του Νίκολας Μαδούρο στην Βενεζουέλα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού το Τwitter δέχθηκε την εξής ερώτηση: “Η οικονομική χρεοκοπία της Βενεζουέλας ακολούθησε το μοντέλο του κόμματός σας. Εσείς τι θα κάνετε διαφορετικά;” Απαντώντας ανέφερε τα εξής: “Τα πάντα. Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα που απορρίπτει απλά μια αποτυχημένη πολιτική”.

Σκεπτικισμό ως προς το αν στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για την ελληνική υπόθεση εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Σε σημερινή του συνέντευξη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν εκφράζει αισιοδοξία πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα. Ωστόσο παράλληλα τονίζει πως “η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να διορθώσει τα οικονομικά της”. Επίσης, επισημαίνει πως “η διαγραφή του χρέους θα ήταν το χειρότερο μήνυμα”, ενώ σημειώνει ότι θα μια έξοδος από το ευρώ ενέχει τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα. Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στα οποία απαντά -με συνέντευξή του στην ABC- οεπικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφέρει ότι οι εικασίες περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ “δεν έχουν κανένα νόημα τονίζοντας ότι το εγχείρημα του ευρώ είναι "μη αναστρέψιμο”.

“Δεν θέλουμε νέα δανειακή βοήθεια”, τονίζει προς το περιοδικό Stern ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την προδημοσίευση της συνέντευξης, η οποία θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του γερμανικού περιοδικού την Πέμπτη. Ενόψει του Eurogroup ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος. “Είμαι υπέρ μια λύσης κατά την οποία θα κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win - win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να διαφυλάξω την Ευρώπη από τον διχασμό” δηλώνει χαρακτηριστικά. “Αναμένω δύσκολες διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα. Ωστόσο είμαι αρκετά αισιόδοξος”, όπως λέει, προσθέτοντας ότι “αντλώ τη δύναμή μου από τη στήριξη του λαού”. Μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: “Αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, τότε η Ελλάδα θα βρισκόταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Από την πλευρά του ο Guardian σημειώνει πως “Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται αισιόδοξος ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες”. Ο Α. Τσίπρας λέει πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία αλλά ήδη δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό ότι έχει ξεκινήσει να υιοθετεί μια στάση πιο ευέλικτη σε ό,τι αφορά τη λιτότητα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις Τσίπρα στο Stern.

“Αντιμέτωπη με έναν στενό δρόμο προς τη συμφωνία η Ελλάδα” αναφέρει και η Monde, “αντιμέτωπη με τελεσίγραφο η Ελλάδα για το κενό χρηματοδότησής της” αναφέρουν οι Irish Times. “Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Ελλάδα πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις” αναφέρει η DW. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας για να ζητήσουν το τέλος της λιτότητας και των μέτρων που επιβάλλονται από τους ξένους δανειστές. Οι διαδηλώσεις έγιναν μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Για το ίδιο θέμα η Liberation αναφέρει πως “25,000 διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup”.

Για Αίγυπτο: Με έκτακτες ανταποκρίσεις τους τα διεθνή δίκτυα αλλά και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη της Αιγύπτου έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι αποκεφάλισε 21 χριστιανούς Κόπτες σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Σε ανακοίνωσή του στη δημόσια τηλεόραση, ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα και ότι μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν χώροι εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους και χώροι αποθήκευσης όπλων κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων στη Λιβύη, όπου δρουν οι τζιχαντιστές. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας και δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρήσει τους «δολοφόνους» με τον “κατάλληλο” τρόπο.

Για Κοπεγχάγη: “Είμαστε όλοι Δανοί” αναφέρει η Liberation στο πρωτοσέλιδό της. μετά τις δύο φονικές επιθέσεις του ενόπλου σε εκδήλωση για τον Ισλαμισμό και σε εβραϊκή συναγωγή. “Τρομοκρατικές επιθέσεις από γεννημένο στην Δανία δράστη συγκλονίζει το έθνος” αναφέρουν οι NYTimes. “O Nετανιάχου παροτρύνει τους Ευρωπαίους Εβραίους για μαζική μετανάστευση” αναφέρει επίσης η εφημερίδα. “Η αστυνομία στην Κοπεγχάγη διερευνά εάν ο δολοφόνος δρούσε μόνος του” αναφέρει ο Guardian. Ο άνδρας που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας έπειτα από τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη, εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, ανέφεραν οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση. Ο φερόμενος ως δράστης -ένας 22χρονος, γεννημένος στη Δανία- ήταν γνωστός στις Αρχές για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται και άλλα δύο άτομα έχουν συλληφθεί.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, irish times, αιγυπτος, isis, λιβυη, ελλαδα, βρυξέλλες, αθηνα, status, αεπ, σημαίνει, wsj, τσιπρας, τραπεζες, ΕΚΤ, bloomberg, συριζα, χρεοκοπια, σόιμπλε, νέα, win, guardian, monde, times, διαδηλωσεις, liberation, στρατος, nytimes, κινηση στους δρομους, γερμανος, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, βιντεο, αεπ, αστυνομια, βερολινο, γνωση, δανια, εξοδος, ηγετης, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τηλεοραση, abc, bloomberg, guardian, nytimes, times, wsj, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ανεργια, αμφιβολιες, απλα, εβδομαδες, βενεζουελα, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δυναμη, δηλωσεις, διαδικτυο, δικτυα, εγχειρημα, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, υποθεση, εκδοσεις, κομμα, κοπεγχαγη, κοπτες, λογο, μηκος, μηνες, νοημα, ξημερωματα, παντα, οπωσδηποτε, παρισι, πεμπτη, σεναριο, σισι, σόιμπλε, σωσω, σχεδιο, εικασιες, χρημα, ωρες, ειμαστε ενα, χωρα, η εφημεριδα, irish times, isis, liberation, monde, σημαίνει, status, θελω να, θεματα, θεσεις, win, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα