Ο Τύπος στον κόσμο

Η πτώση του Χ.Α λόγω των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ενώ αρκετές είναι οι αναφορές και σήμερα στη διαφοροποίηση της Ελλάδας σε σχέση με την Ε.Ε στο θέμα της ουκρανικής κρίσης.

Για Ελλάδα: “Οι νέοι ριζοσπάστες της Ελλάδας βάζουν τέλος στην εποχή της λιτότητας” αναφέρει ο Guardian.

Από τον κατώτατο μισθό έως τις συνταγογραφήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Εάν η τρόικα είχε κάποιες ελπίδες για το εάν θα προχωρήσει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές διαλύθηκαν την Τετάρτη. Με ταχύτητα φωτός... η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη προχώρησε στην κατάργηση των πολιτικών τιμωρίας που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του δανειακού της πακέτου. Μέτρα που οδήγησαν τους Έλληνες στους δρόμους και τη χώρα στη χειρότερη ύφεση, πετάχτηκαν στα σκουπίδια της ιστορίας, όπως είχαν υποσχεθεί οι Αριστεροί. Η αντίδραση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγα λεπτά ο νέος υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης να “παγώσουν” την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι μετοχές στο χρηματιστήριο άρχισαν να πέφτουν. Επρόκειτο για τη χειρότερη μέρα του χρηματιστηρίου χθες, σύμφωνα με αναλυτές. Έκλεισε σχεδόν 9% κάτι που είχε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Για το ίδιο θέμα, οι FT επισημαίνουν σε ένα από τα βασικά τους θέματα: “Το χρηματιστήριο στην Ελλάδα πέφτει και αυξάνονται οι ανησυχίες”. Φοβήθηκαν οι επενδυτές ενώ η κρίση ρευστότητας διαφαίνεται στον ορίζοντα.

“Το χρηματιστήριο της Αθήνας καταρρέει” αναφέρει και η WSJ. Το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε και χθες την καθοδική του πορεία τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα υπέστησαν πτώση λόγω των ανησυχιών ότι το κόμμα εναντίον της λιτότητας θα μπορούσε να εκτροχιάσει τους όρους της οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, η WSJ σημειώνει σε άλλο δημοσίευμα της ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε Credit Watch Negative (υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση) από «σταθερή», διατηρώντας προς το παρών την αξιολόγηση «Β» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σε άλλο σημείο η WSJ “Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δρα γρήγορα για να ανατρέψει τη λιτότητα”. Μέτρα που “παγώνουν” τις ιδιωτικοποιήσεις, που επαναπροσλαμβάνουν δημοσίους υπαλλήλους προκαλούν κατρακύλα του Χ.Α.

“Στο κόκκινο το Χ.Α μετά τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης” αναφέρει και η Monde. Στην Αθήνα φθάνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για το ίδιο θέμα η Liberation σημειώνει “Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχασαν χθες το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής τους αξίας”.

“Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα βάζει τέλος στη λιτότητα” αναφέρει η El Pais. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους με τρόπο επωφελή για όλους.

Στο βασικό της θέμα ωστόσο η ισπανική εφημερίδα σημειώνει “Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της για την Ελλάδα”. Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια μετάδοση κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν, αυτά που δεν έχουν οι Έλληνες. Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία απορρίπτουν περαιτέρω βοήθεια.

“Σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα” αναφέρει από την πλευρά της η DW. H συζήτηση που έχει ανοίξει στην Γερμανία και στην έδρα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, έχει αρχίσει να εκνευρίζει τον Σόιμπλε. “Νιώθω ότι πάντα θα πρέπει να απολογούμαι για την Ελλάδα και ότι της δώσαμε μεγάλη βοήθεια.Θα το πω απλά: Ο γερμανός φορολογούμενος έχει ήδη συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό γι' αυτή την ελάφρυνση του χρέους”. Τρία χρόνια πριν οι ιδιώτες δανειστές ελάφρυναν το χρέος με 100 δισ ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν τράπεζες, που ανήκουν στο γερμανικό κράτος και επομένως στον Γερμανό φορολογούμενο. Από την πλευρά του και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στέλνει σαφές μήνυμα προς την Αθήνα “η τήρηση των συμφωνιών είναι θέμα εντιμότητας”.

Η τήρηση των συμφωνιών, υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ, είναι θέμα εντιμότητας έναντι των Ευρωπαίων φορολογούμενων οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους από τους οποίους έχει χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα. Επειδή πρόκειται για χρήματα φορολογούμενων δεν μπορεί να διανοηθεί, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, περικοπή του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αδυνατεί να εξηγήσει κάτι τέτοιο στους γερμανούς πολίτες. “Ευελπιστούμε σε έντιμες συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως στόχο την τήρηση των συμφωνιών ούτως ώστε να δοθεί η βοήθεια που εκκρεμεί ακόμη”

“Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει λέει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας” σημειώνει το BBC. Xθες πάντως το χρηματιστήριο έπεσε με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν το 25% της αξίας τους.

Για Ελλάδα – Ε.Ε – Ρωσία: Μήνυμα Σουλτς ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα: Οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν. Με δηλώσεις του επίσης στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη διαφοροποίσηση της νέας κυβέρνησης από την ευρωπαϊκή γραμμή σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία. “Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην”, είπε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι “δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή”.

“Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την Ε.Ε.. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει”, συνέχισε. Σημείωσε ακόμη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. “Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες”.

Το ζήτημα των νέων κυρώσεων που είχαν προαναγγείλει οι 28 σε βάρος της Ρωσίας παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων σήμερα το πρωί πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία. Η Αθήνα, δια στόματος του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, διαμαρτυρήθηκε πως η σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για νέες κυρώσεις δεν είχε γίνει μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη. Ανάλογη ενόχληση εξέφρασε αργότερα και η Κύπρος.

Στη συνάντηση θα βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς. Το ζήτημα της έντασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι ούτως ή άλλως ευαίσθητο στο εσωτερικό ΕΕ.Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

“Οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρωσία κρούουν συναγερμό” αναφέρουν οι FT. Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της Ελλάδας στην εξουσία, οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Δεν ήταν όμως οι οικονομικοί αξιωματούχοι που ταράχτηκαν, αλλά οι επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας. Μια ημέρα μετά την εκλογή του ως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: Αρνήθηκετην πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία. Χθες, η Αθήνα προχώρησε παραπάνω: Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της ακροαριστερής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ΑΠΕ. “Δεν έχουμε διαφορές με την Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες”.Οι φόβοι για τις σχέσεις του νέου πολιτικού καθεστώτος της Ελλάδας με την Μόσχα εντάσσονται σε έναδιογκούμενο παζλ με ανησυχίες για τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρώπης. “Το ζήτημα της ρωσικής επιρροής σε ακραία πολιτικά κόμματα είναι σίγουρα ανησυχητικό”, δήλωσε ένας Βρετανός διπλωμάτης που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. “Είναι κάτι το οποίο σίγουρα παρακολουθούμε εμείς και άλλοι”. Το ζήτημα πάντως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων από τα πολιτικά κόμματα δεν είναι κάτι νέο. Και δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη για παράνομες ή δόλιες πράξεις, τονίζουν οι αναλυτές. Προ διετίας ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ αλλά έκτοτε έχει χαμηλώσει τους τόνους και την επιθετικότητα έναντι της συμμαχίας. Αναλυτές από την Αθήνα σχολιάζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στρέψει την εξωτερική πολιτική της πιο μόνιμα προς την Ρωσία. Εν τω μεταξύ, “είναι ένας μοχλός πίεσης”, είπε ένας αναλυτής.

Την ίδια ώρα, “Μόσχα: Μαθήματα δημοκρατίας από την Αθήνα έναντι της Ε.Ε” ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Αθήνα για την ανακοίνωση της EE για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Σχεδόν σε παρόμοιο κλίμα κινείται σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας. Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας Ρασίσκαγια Γκαζιέτα που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της Φωνής της Αμερικής η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα ελληνικό βέτο στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό. “Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;” αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι θα πρέπει “να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας”.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, el pais, ανεξαρτητοι ελληνες, ελλαδα, guardian, τσιπρας, τροικα, συριζα, αθηνα, λαφαζάνης, δεη, wsj, watch, negative, νέα, monde, liberation, τραπεζες, σόιμπλε, βρυξέλλες, χρεος, bbc, ρωσία, zdf, κυπρος, γαλλια, απε, παζλ, νατο, μμε, γερμανος, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, νεος πρωθυπουργος, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γερμανια, εδρα, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, κυπρου, μμε, ομολογα, ουκρανια, πλαισιο, ρωσικα, υφεση, ωρα, bbc, el pais, guardian, wsj, zdf, αλεξανδρα, απε, απλα, βετο, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, ενεργεια, εποχη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαφαζάνης, μοσχα, μπορεις, νατο, παντα, οικος, ονομα, παζλ, πορτογαλια, πρωι, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συντομα, σόιμπλε, σχεδια, τρια, τιτλος, εκπομπες, γερμανο, χωρα, ηλεκτρονικα, watch, liberation, monde, negative, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα