Ο Τύπος στον κόσμο

Οι προσδοκίες που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για τη “διάσωση” της Ευρωζώνης είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο, ενώ υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές και στις εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις είναι ο θάνατος του βασιλιά της Σ. Αραβίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Για απόφαση Ντράγκι: “Μια επιθετική κίνηση της ΕΚΤ

ανοίγει νέα εποχή στην Ευρώπη” αναφέρει η WSJ. Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Πρόκειται για απόφαση -ορόσημο με στόχο να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα στην Ευρώπη και ο πληθωρισμός ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

“Καλύτερα αργά, παρά ποτέ” είναι το editorial της Monde για την απόφαση της ΕΚΤ. Μια Ήπειρος που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια είναι πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Τελικά ο Μάριο Ντράγκι έβαλε από χθες τις μηχανές να δουλεύουν. 2,5 χρόνια πέρασαν από την περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι “θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να διασωθεί το ευρώ. Του πήρε έως χθες για να κάνει το ίδιο με τους ομολόγους του του στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Τόκιο που είχαν προηγηθεί. Έβαλε τις μηχανές να δουλεύουν στη μάχη εναντίον της οικονομικής ύφεσης.

“Παρέμβαση Ντράγκι – Συμβουλές Μέρκελ” λέει η DW. Η ΕΚΤ θα κόψει πάνω από 1 τρις ευρώ «φρέσκο χρήμα» για την αγορά ομολόγων. Το 20%του ρίσκου κοινοτικοποιείται, το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι κεντρικές τράπεζες των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών. Στόχος της παρέμβασης Ντράγκι είναι η καταπολέμηση του διαφαινόμενου αντιπληθωρισμού και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι αγορές των ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη-μέλη, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα αρχίσουν τον Μάρτιο και θα υλοποιούνται σταδιακά: κάθε μήνα η ΕΚΤ έχει προϋπολογίσει περίπου 60 δις ευρώ για την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη, οι αγορές ομολόγων θα απορροφήσουν συνολικά 1,14 τρις ευρώ, θα γίνονται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα συνεχίζονται μέχρι να διορθωθεί αισθητά το ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη». Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η πλειοψηφία στην ΕΚΤ για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων ήταν τόσο μεγάλη, «ώστε δεν χρειάστηκε να ψηφίσουμε». «Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Ντράγκι ο συνδιοικητής της Deutsche Bank Ανσού Γιάιν. Σύμφωνα πάντως με το Der Spiegel, η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ προκαλεί κριτική για τρεις λόγους: κάποιοι τη θεωρούν «αχρείαστο μέτρο» γιατί πιστεύουν ότι ο αποπληθωρισμός οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και κυρίως στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, άλλοι τη χαρακτηρίζουν «ανώφελη» γιατί θεωρούν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν σήμερα οι τράπεζες αποτελεί από μόνη της μία «αναπτυξιακή ένεση», ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση Ντράγκι απλώς προκαλεί εφησυχασμό στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προσφέροντάς τους ένα αντικίνητρο να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι η κεντρική τράπεζα της Δανίας αποφάσισε την επιβολή «αρνητικού επιτοκίου» 0,35% στις καταθέσεις, προκειμένου να αποτρέψει μία υπερβολική άνοδο του εθνικού νομίσματος. Η δανική κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ και, σε αντίθεση με τους Ελβετούς, οι Δανοί δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη σύνδεση με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Για μια απόφαση που μπορεί να ήρθε αργά κάνουν λόγο οι NYTimes. To μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η ροή χρημάτων θα “ξεκολλήσει” την Ευρώπη από τη στασιμότητα ή θα αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση για τις αγορές.

Για Ελλάδα – Ντράγκι – Οικονομία: “Το QE δεν λύνει το πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης” αναφέρεται σε άρθρο των FT. Ήταν μεγαλύτερο από όσο ήλπιζαν οι αγορές; Σίγουρα. Έδειξε ο Mario Draghi ότι είναι έτοιμος να αψηφήσει τις πολιτικές πιέσεις από την Γερμανία, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της ΕΚΤ; Σε ένα βαθμό. Θα αποδώσει το QE της ΕΚΤ; Ίσως όχι. Η ΕΚΤ στην πραγματικότητα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση. Η καλή εξέλιξη είναι η δέσμευση να συνεχιστούν οι αγορές ενεργητικών μέχρις ότου ο πληθωρισμός ενισχυθεί σε έναν συντελεστή που να πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω από το 2%. Μολονότι οι αγορές των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως σε ενεργητικά θα λήξει –με το τρέχον πλάνο- τον Σεπτέμβριο 2016, η επίδραση είναι ξεκάθαρη: Ο κ. Draghi και οι φίλοι του στην ΕΚΤ είναι έτοιμοι να δώσουν παραπάνω αν χρειαστεί. Από αυτή την άποψη, είναι μια δέσμευση με ανοιχτή ημερομηνία λήξης.

Επιπλέον, η ΕΚΤ επέδειξε ορισμένες «πονηρές» πολιτικές δεινότητες: Αν η Ελλάδα τα «θαλασσώσει», η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει τα ομόλογά της ενώ, για να μείνει η Γερμανία ευχαριστημένη, «η ΕΚΤ θα κατέχει 8% των πρόσθετων αγορών ενεργητικών. Αυτό σημαίνει ότι το 20% των επιπρόσθετων αγορών στοιχείων ενεργητικού θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης του κινδύνου».

Αν και δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για όλες τις εποχές, ο κ. Draghi προσπαθεί να γίνει ο κατάλληλος άνθρωπος για όλες τις χώρες. Τα πρωτοσέλιδα είναι καλά, οι Γερμανοί ησύχασαν, θεωρητικά, κάπως (αν και μερικοί μπορεί να μην ησύχασαν καθόλου) και οι Έλληνες δεν θα πάρουν τσάμπα χρήμα. (…)

Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Draghi στην συνέντευξη τύπου του, το quantitative easing δεν είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από αυτή την άποψη, το μήνυμά του ακούγεται «ιαπωνικό»: Η νομισματική στήριξη από μόνη της δεν θα καταφέρει πολλά, αν δεν συνοδευτεί από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες, τις αγορές εργασίας, τις συντάξεις... την όλη γνωστή μακρά λίστα.

Η μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, όμως, είναι εκείνη που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να γίνει. Οι επιτυχείς νομισματικές ενώσεις είναι συνήθως επιτυχείς πολιτικές και δημοσιονομικές ενώσεις εξίσου. Διαθέτουν καθιερωμένο κανόνα για το μοίρασμα του κινδύνου, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες: «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Οι χώρες της ευρωζώνης απέχουν έτη φωτός από αυτόν τον κανόνα. Και η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη κάθε χρόνο που περνάει: Η άνοδος των αριστερών κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας στην Νότιο Ευρώπη, ανταγωνίζεται την άνοδο των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων στην βόρειο Ευρώπη. Αν αυξηθεί η στήριξη σε αυτά τα κινήματα, μπορεί να φτάσει η κατάσταση σε ένα σημείο όπου θα είναι απλώς αδύνατον να δημιουργηθεί οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης συμφωνίας για το μοίρασμα του κινδύνου, κι αυτό θα προκαλέσει καχυποψία, εχθρότητα, λιτότητα και κίνδυνο χρεοκοπίας. Μπορεί να είναι ο «Σούπερ Μάριο» αλλά η νομισματική «ένεση» του κ. Draghi δεν θα λύσει τα θεμελιώδη διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωζώνης.

“Ο Ντράγκι στριμώχνει στη γωνία τον Α. Τσίπρα” αναφέρει το Bloomberg. Η απόφαση της ΕΚΤ κρατά την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου τα ερωτήματα πολιτικής που έχουν τεθεί από τις εκλογές επιλυθούν. Πρωταρχικό μεταξύ αυτών είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα του οποίου το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις μετά τη δέσμευσή του να πιέσει την τρόικα των δανειστών σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τις δηλώσεις του Mario Draghi θα είναι μη επιλέξιμη για το πρόγραμμα 1,1 τρισ. της ΕΚΤ τουλάχιστον έως τον Ιούλιο λόγω των ορίων για το πόσο χρέος η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει από έναν εκδότη. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την εκκρεμή αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς οι αγορές από χώρες υπό πρόγραμμα θα αναστέλλονται κατά τη διάρκεια τέτοιων αξιολογήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί να πείσει την ΕΚΤ και την ευρωζώνη να διαγράψουν την αξία του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους για να του επιτραπεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα QE θα ήταν τιμωρητική για μία χώρα που έχει ήδη υποστεί χρόνια λιτότητας. «Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα – έχουμε κανόνες που εφαρμόζονται σε όλους» δήλωσε ο M. Draghi."Προφανώς υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις πριν μπορέσουμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα "

Συνέντευξη Γκ. Χαρδούβελη στην DW: Δεν θα ήταν σωστό η Ελλάδα να αποκλειστεί από το ΟΜΤ. Στην τελευταία συνέντευξη σε ξένο μέσο πριν τις εκλογές ο Γκίκας Χαρδούβελης επιχειρηματολογεί υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Στενεύει ο χρόνος για τη νέα κυβέρνηση». «Είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αποπληθωρισμού, με το υψηλότερο ποσοστό χρέους και τα υψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ. Θεωρητικά με βάση το ύψος του αποπληθωρισμού και το στόχο για σταθερότητα των τιμών που έχει θέσει η ΕΚΤ είμαστε οι ιδανικοί παραλήπτες αυτού του προγράμματος» υπογραμμίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Απαντώντας στην τρέχουσα φιλολογία περί επιφυλάξεων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΟΜΤ λόγω των επικείμενων εκλογών ο Γκίκας Χαρδούβελης επιμένει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέσει τις πολιτικές εξελίξεις με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Οι εκλογές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και να δοθεί έμφαση στις εξελίξεις των τιμών».

“Προειδοποίηση από Μέρκελ στην Ελλάδα να πάρει την ευθύνη για τα χρέη της” αναφέρει ο Guardian με αφορμή τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου στο Νταβός. H Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Νταβός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα ενόψει εκλογών, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Για να γίνει αυτό, επισημαίνει η καγκελάριος, «χρειάζονται δύο πράγματα: η διάθεση για αλληλεγγύη, την οποία θα εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε, αλλά μαζί με αυτή και η διάθεση για ανάληψη ευθύνης, την οποία είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει».

“Παράθυρο από την Φινλανδία για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους” αναφέρουν οι FT. O πρωθυπουργός της Φινλανδίας άνοιξε την πόρτα για αναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού χρέους, χωρίς το ενδεχόμενο απομείωσης της ονομαστικής αξίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή στην Ελλάδα. Μιλώντας στο World Economic Forum του Νταβός, ο Αλεξάντερ Στουμπ,δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις για παράταση στη διάρκεια του χρέους και για αλλαγές στους όρους των δανείων, αλλά όχι απαλλαγή χρέους. Ο Ιρλανδός ομόλογός του Έντα Κένι, από το ίδιο φόρουμ, εξέφρασε τη συμφωνία του. Η φινλανδική κίνηση είναι σημαντική, καθώς η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες που αντιστέκονται περισσότερο στη χαλάρωση των όρων του ελληνικού χρέους, και καθρεφτίζουν την προοπτική να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για Ελλάδα - εκλογές: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει την ταπείνωση του ελληνικού λαού” είναι ο τίτλος του BBC αναφερόμενος στις δηλώσεις του Α. Τσίπρα στη χθεσινή κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν αναφέρει πως αρκετοί Έλληνες είναι έτοιμοι να δώσουν στον κ. Τσίπρα μια ευκαιρία, πιστεύοντας ότι η ζωή τους δεν θα χειροτερέψει. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα κυβερνήσει με εκείνους που στηρίζουν τις πολιτικές της Γερμανίδας καγκελάριου, Μέρκελ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκπρόσωπος της κα Μέρκελ ωστόσο προειδοποίησε ότι η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση της Μetron Analysis κατά 5,3 μονάδες από τη ΝΔ.

Στις δημοσκοπήσεις αναφέρονται αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Επίσης, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στον Γαλλικό Τύπο (Le Point – Μonde) για τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η Χ.Α.

“Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στην Αθήνα: Ο Ραχόϊ και ο Σαμαράς ανήκουν πια στο παρελθόν” είναι ο τίτλος της El Pais. “Η Ελλάδα είναι η απόδειξη της αποτυχίας της λιτότητας” δήλωσε ο επικεφαλής του Podemos, στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιο το μέλλον της υπόλοιπης Αριστεράς;” αναρωτιέται η Monde. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια ευκαιρία συνεργασίας όχι μόνο με τα παραδοσιακά Αριστερά κόμματα, αλλά και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους. Μάλιστα, στο Παρίσι στην εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λυκ Μελανσόν συμμετείχαν οι Πράσινοι Οικολόγοι.

Για την εκδίκηση των δυσαρεστημένων της Ευρώπης κάνει λόγο από την πλευρά του το Bloomberg. Η απογοήτευση των πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης απειλεί να επαναπροσδιορίσει τον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη το 2015 διαπιστώνει σε δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. Όπως τονίζεται, εκκινώντας με τις εκλογές αυτής της Κυριακής στην Ελλάδα και κατευθυνόμενος δυτικά προς την Ιρλανδία μέσω Βρετανίας και την Ισπανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θα εκφράσουν την οργή τους στις εκλογές για θέματα που συμβάλλουν στη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της ανεργίας, αλλά και στην εκτίναξη της μετανάστευσης σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ. Το πρακτορείο φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η πολιτική ελίτ της Ευρώπης έχει χάσει τα ίχνη των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ανασφαλείς ανάμεσα σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Στη βάση αυτή υποστηρίζουν πως υπάρχει αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού κατεστημένου σε όλη την Ευρώπη.

Για βασιλιά Σ. Αραβίας: Το πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων είναι ο θάνατος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή μετριάστηκε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, deutsche bank, der spiegel, έως ότου, el pais, ΕΚΤ, εκλογες, ελλαδα, νέα, wsj, τραπεζες, monde, δις, spiegel, οφείλεται, πετρελαιο, nytimes, λύση, mario, σημαίνει, bloomberg, τσιπρας, δημοσκοπηση, τροικα, χρεος, συμμετοχή, μερκελ, guardian, world, forum, συριζα, bbc, αθηνα, νεα δημοκρατια, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, εκλογες 2015, αξιολογηση, η ζωη, τελευταια δημοσκοπηση, κομματα, ημερομήνια, χωρες της ευρωπης, το πρωτο θεμα, χωρες, γερμανια, γωνια, εγκεφαλικο, ηπειρος, θανατος, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, ιχνη, λονδινο, οικονομια, ομολογα, οροσημο, πρωτο θεμα, προγραμμα, πρωτοσελιδα, υψος, bbc, bloomberg, el pais, guardian, nytimes, wsj, αγορα, αρθρο, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, ανοδος, αφορμη, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δηλωσεις, δις, δοθει, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εποχη, εποχες, ετη, ευθυνη, ευρωπη, έως ότου, ζωη, ιδιο, μηχανες, θεσεις εργασιας, ιγκλεσιας, εικονα, καχυποψια, εκδοσεις, κινηση, κομμα, κορωνα, λύση, λοιμωξη, λογο, μορφη, νταβος, οφείλεται, παρισι, πιθανοτητες, πληθωρισμος, ροη, προβληματα, πορτα, ρεκορ, σιγουρα, σιγουρη, συγκεντρωση, συμμετοχή, τοκιο, τιτλος, φινλανδια, χρημα, χρονος, αγορες, der spiegel, deutsche bank, εκδικηση, ελληνικα, εμφαση, φιλοι, forum, γκικας, χωρα, κυριακη, mario, μεινει, monde, νοσοκομειο, οργη, σημαίνει, spiegel, σωστο, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, world
Τυχαία Θέματα