Κατασχέθηκαν στη Ρόδο 110 κιλά του ναρκωτικού «ΚΗΑΤ»

Περισσότερα από 110 κιλά του ναρκωτικού «KHAT» εντόπισαν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών και επιτελείς του τελωνείου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Ρόδο.Η ποσότητα ταχυδρομήθηκε από σπείρα διακίνησης σε κάτοικο της Λίνδου με τη συνδρομή ενός ημεδαπού, που φέρεται να έχει «άκρες» στην Αιθιοπία από όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά.

Η υπόθεση θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, ενώ από τα πρώτα στοιχεία φέρεται να προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα

έπαιζαν τον ρόλο του ταχυδρόμου προκειμένου οι ποσότητες του επικίνδυνου ναρκωτικού να καταλήξουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το ναρκωτικό φυτό «ΚΗΑΤ», που ονομάζεται και «τσάι της Αβησσυνίας», παράγεται κυρίως στο Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη, όπου η χρήση του είναι νόμιμη. Πρόκειται για φύλλα φυτού, τα οποία οι χρήστες μασούν ή καπνίζουν εάν είναι ξερά ή πίνουν ως αφέψημα.

Οι ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχει το φυτό προκαλούν την απελευθέρωση της ορμόνης που συνδέεται με το στρες στους ανθρώπινους οργανισμούς και επηρεάζουν τον νευροδιαβιβαστή της νορεπινεφρίνης, αυξάνοντας τη ντοπαμίνη στα εγκεφαλικά «κυκλώματα», που ρυθμίζουν την ευχαρίστηση και την κίνηση.

Ωστόσο, ο χρήστης παρουσιάζει προοδευτικά τάσεις κατάθλιψης, μειωμένη διάθεση και αίσθηση εξάντλησης.

Σε αρκετές αφρικανικές και αραβικές χώρες αποτελεί παράδοση πολλών αιώνων, ενώ η χρησιμοποίησή του έχει τη μορφή ιεροτελεστίας και είναι μια κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια.

Το «τσάι της Αβησσυνίας», για πρώτη φορά βρέθηκε, το 2005, στην χώρα μας και από τότε έχουν γίνει ελάχιστες κατασχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dimokratiki.gr, περίπου 45 κιλά του φυτού εστάλησαν0 στα ΕΛΤΑ με ελεγχόμενη μεταφορά και ενημερώθηκε σχετικά ο παραλήπτης για την άφιξή τους στη Ρόδο προκειμένου να τα παραλάβει.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει ακόμη κάποιες αποστολές κιβωτίων με την ίδια ουσία με παραλήπτη το ίδιο άτομο, οι οποίες παρέμειναν στα αζήτητα διότι δεν είχε εμφανιστεί να τα παραλάβει. Τα κιβώτια που έμειναν στα ΕΛΤΑ περιείχαν ακόμη 65 κιλά περίπου του ίδιου ναρκωτικού φυτού.

Ο αποστολέας φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό ενός ημεδαπού, ο οποίος του είχε αναθέσει να παραλαμβάνει τα δέματα με τα ναρκωτικά και να τα επαναπροωθεί με αποστολές στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα