Ο Τύπος στον κόσμο

Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Ebdo εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επικεντρώνεται πλέον στην μεγάλη επιχείρηση των γαλλικών αρχών για τον εντοπισμό των δύο δραστών, οι οποίοι ήταν στις λίστες των αμερικανικών αρχών, ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση των αστυνομικών αρχών στην οποία συμμετέχουν συνολικά 80,000 ένοπλοι (με συνδρομή του στρατού)στη Γαλλία για τη σύλληψη
των δύο υπόπτων για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι που άφησε πίσω της 12 νεκρούς. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και το BBC οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνες στην επαρχιακή περιφέρεια της Πικαρδίας, νοτιοανατολικά του Παρισιού, όπου οι δύο ύποπτοι χθες φέρονται να λήστεψαν ένα βενζινάδικο. Ένα από τα δύο αδέλφια, είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Για δεύτερη νύχτα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι αγρυπνία για τα 12 θύματα της επίθεσης, όπως και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην γαλλική πρεσβεία. “Θα συνεχίσουμε μαζί γνωρίζοντας ότι ο τρόμος δεν συνδέεται με την ελευθερία και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμαστε. Ζήτω η Γαλλία” έγραψε χαρακτηριστικά. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο όπου το περιοδικό Charlie Ebdo θα τιμηθεί ως εξέχων πολίτης της γαλλικής πρωτεύουσας. Η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό είπε πως αυτή είναι μια ξεχωριστή και σπάνια απόδοση τιμής. Σύμφωνα με το BBC, ο Γάλλος πρόεδρος έχει προσκαλέσει σήμερα όλα τα κόμματα τόσο την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου όσο και τον ηγέτη της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν και τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού στο Ελυζέ για συνομιλίες. Σήμερα ημέρα προσευχής, οι μουσουλμανικές κοινότητες έχουν καλέσει τους ιμάμηδες να καταδικάσουν στο σύνολό τους τη βία και την τρομοκρατία.

Guardian: “Eίδα τον τρόμο” αναφέρει μάρτυρας που επέζησε του μακελειού στο Σαρλί Εμπντό. Μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού των δραστών. Ο ένας είχε εκπαιδευθεί στην Υεμένη. Οι έρευνες επικεντρώνονται στα νοτιο- ανατολικά του Παρισιού. Στο editorial του ο Guardian αφιερώνεται στην απάντηση που θα πρέπει να υπάρξει για την τρομοκρατία: Η επίθεση στο Charlie Ebdo ήταν απλά ένα έγκλημα, όχι μια πράξη πολέμου. Σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να κατευνάσουν τα πνεύματα. Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας πως “Η επίθεση της Τετάρτης δεν ήταν κάτι που απλά συνέβη στη Γαλλία. Η αλληλεγγύη προς το Charlie Ebdo ήταν μεγάλη από όλη την Ευρώπη και πέραν από αυτή. Αλλά μετά από αυτή την αναγκαία αντίδραση υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά. Αυτή μπορεί να ενθαρρύνει επικίνδυνες, λαϊκίστικες και ακροδεξιές φωνές όπως αυτές της Χ.Α στην Ελλάδα και να κινητοποιήσει χιλιάδες στους δρόμους, όπως συνέβη στη Δρέσδη. Δεν είναι μόνο η Γαλλία που θα πρέπει να παραμείνει σταθερή απέναντι σε αυτή την πίεση. “Charlie Ebdo: Η Νορβηγία δεν ενέδωσε στην Ισλαμοφοβία, δεν θα πρέπει να το κάνει ούτε η Γαλλία” αναφέρει σε άρθρο του ο Όουεν Τζόουνς. Οι δολοφόνοι του Charlie Ebdo αυτό που θέλουν είναι να προκαλέσουν αντι-ισλαμικά αισθήματα στον λαό, ήταν ένας από τους στόχους του Άντερς Μπρέιβικ. Η Γαλλία θα πρέπει να αντισταθεί.

FT: Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να δεχθεί ένα παρόμοιο χτύπημα με αυτό του Παρισιού, προειδοποιεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Περισσότερα από 20 σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος τους τελευταίους 14 μήνες. Τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο μαζικές απώλειες ζωών σχεδιάζουν μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία, όπως προειδοποίησε ο Άντριου Πάρκερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας, MI5. Μιλώντας μετά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 12 άνθρωποι, ο Πάρκερ υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί επίθεση στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος είπε ότι μαχητές της αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν να «προκαλέσουν απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, με επιθέσεις κατά των συστημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς ή εικονικών στόχων στη Δύση.

Monde: Μεγάλη επιχείρηση σε εξέλιξη δύο ημέρες μετά τη σφαγή στο Σαρλί Εμπντό – Μαρίν Λεπέν: Το να αποκλειστεί το Εθνικό Μέτωπο από τη διαδήλωση είναι απλά ένας πολιτικός ελιγμός. «Δεν υπάρχει πια εθνική ενότητα. Είναι ξεκάθαρο. Λένε ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι ευπρόσδεκτο σε μία συνάντηση στην οποία προσκαλείται κάθε άλλο κόμμα. Δεν υπάρχει πια εθνική ενότητα, εξαφανίστηκε λόγω των πράξεών τους» δήλωσε στο AFP. Όπως παράλληλα, αναφέρει η Monde και ο Γαλλικός Τύπος εμφανίζεται διχασμένος για το εάν θα πρέπει να μετάσχει το Εθνικό Μέτωπο στην κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής. Την ώρα, που επείγει μια πολιτική ενότητα, το κόμμα της Λεπέν δεν έχει προσκληθεί ακόμα να λάβει μέρος στη διαδήλωση.

Σύμφωνα με τους FT, το Εθνικό Μέτωπο, η ακροδεξιά επιδιώκει να “κερδίσει πόντους” από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Liberation: “Η καταδίωξη” είναι ο βασικός τίτλος της εφημερίδας. Oι αρχές αναζητούν τους υπόπτους στην περιοχή της Πικαρδίας. Στο editorial της Liberation υπό τον τίτλο: H ελευθερία, η πυξίδα μας. “Έχουν ήδη χάσει. Όσες πληγές, δάκρυα και αιματοχυσία εάν προκαλούν, οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία τύχη να μας επιβάλλουν την τυραννία τους. Όχι, η Δημοκρατία δεν πέθανε. Ζει μέσα από τους φίλους μας στο Charlie Ebdo. Ήξεραν τους κινδύνους και όμως δίνουν ένα παράδειγμα ηρωισμού. (...) Η δημοκρατία, θα επιζήσει επειδή οι δημοκρατίες έχουν μια απρόβλεπτη δύναμη και γενικά με αυτή νικούν τον κάθε πόλεμο. (...) Σύμμαχος τους η αλήθεια. Η ελευθερία είναι σαν τον αέρα. Την αναπνέεις χωρίς να σκέφτεσαι. Αλλά εάν διακοπεί, τότε οι πολίτες θα την αναζητήσουν ακόμα και εάν πνίγονται. Σε ήρεμους καιρούς, η αξία της υποβαθμίζεται. Στην καταιγίδα όμως είναι η μόνη πυξίδα και οι πολίτες όπως και εκείνοι στο Charlie Ebdo ρισκάρουν τη ζωή τους για να την σώσουν. Θα συνεχίσουν την αποστολή τους με στόχο πάντα την ελευθερία και εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους.

El Pais: Οι επιθέσεις στο Charlie Ebdo ακολουθούν το πρότυπο της Αλ Κάιντα. Σε άλλο ρεπορτάζ της η El Pais αναφέρει πως “Η Ε.Ε προετοιμάζεται για μεγαλύτερους ελέγχους στις αεροπορικές μετακινήσεις”. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ την Κυριακή στο Παρίσι.

“Μακελειό στο Charlie Ebdo: Δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί οι δολοφόνοι. Η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται. Έρευνες στην Πικαρδία. Τουλάχιστον 80.000 ένοπλοι συμμετέχουν. Στη λίστα των ΗΠΑ τα δύο αδέλφια. Το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζει ήρωες τους δολοφόνους. Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία για επιθέσεις εναντίον μουσουλμανικών τεμένων” αναφέρει η Repubblica. Ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά προειδοποιεί: Είναι λάθος ο διάλογος που επιχειρεί να ανοίξει ο Πάπας με το Ισλάμ.

Στη Γερμανία: Η DW εκφράζει ανησυχία ότι ενισχύεται το Pegida μετά το χτύπημα στο Charlie Ebdo. Βούτυρο στο ψωμί του κινήματος Pegida (Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) είναι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Υπάρχει περίπτωση το κίνημα Pegida με αφορμή το χτύπημα εναντίον του Charlie Hebdo να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις; «Το κίνημα Pegida είναι περισσότερο ένα γερμανικό φαινόμενο» λέει ο Ζιλμπέρ Καζαζίς, πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με κομματικά κριτήρια, αλλά από πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και τον θυμό τους. Το Pegida δεν είναι κόμμα, σε αντίθεση με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο ή άλλα ευρωπαϊκά κόμματα όπως το FPÖ, UKIP ή στην Ελβετία το SVP». Στα κοινωνικά δίκτυα πάντως, όπως το facebook, υπάρχουν νορβηγικές, αυστριακές, σουηδικές, ισπανικές, ιταλικές και γαλλικές σελίδες του Pegida, οι οποίες δεν έχουν όμως μεγάλη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, στη γαλλική σελίδα του Pegida λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν πάρα πολλά τα συλλυπητήρια μηνύματα από την Γερμανία. Υπάρχει κάτι που ενώνει όλους αυτούς τους οπαδούς παρόμοιων κινημάτων στην Ευρώπη, όπως εξηγεί ο Νίκο Λάνγκε «Υπάρχει μια ιδεολογική σύνδεση ενάντια στον κοινοβουλευτισμό, ενάντια στη δημοκρατία των κομμάτων, ενάντια στα μίντια, ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στους μετανάστες. Πάντως δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό δίκτυο Pegida». Αυτό που έχει να αντιτάξει η Ευρώπη είναι «οι κοινές αξίες» όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, για το λόγο αυτό «διατρέχουμε και παρόμοιους κινδύνους» συμπλήρωσε. Ωστόσο δεν υπάρχουν στην Γερμανία προς το παρόν προειδοποιήσεις για παρόμοια χτυπήματα.

WSJ: Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόπτων στο Παρίσι. Δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες συνδράμουν στις έρευνες των γαλλικών αρχών για τον εντοπισμό των δύο αδελφών που ευθύνονται για το μακελειό και την δολοφονία 12 ανθρώπων στο Charlie Ebdo. Παγωμένοι οι Γάλλοι από τον τρόμο, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα. “Ο νόμος απελευθερώνει τις γαλλικές αρχές”. Και ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών για τους ύποπτους της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Ebdo, πλέον έχουν ένα πολύτιμο “όπλο” στα χέρια τους. Ένας νέος νόμος ανοίγει τις παρακολουθήσεις ύποπτων πολιτών. “Η επίθεση στο Charlie Ebdo αποτελεί τεστ για τους Ευρωπαίους ηγέτες” αναφέρεται σε άρθρο της WSJ. H επίθεση αυτή στη Γαλλία περιπλέκει τις προσπάθειες να μειωθεί το αντι-μεταναστευτικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

NYTimes: Ο ένας εκ των δύο υπόπτων για τις δολοφονίες στο Παρίσι είχε λάβει εκπαίδευση στην Υεμένη

Για Ελλάδα: Συνέντευξη του Γκ. Χαρδούβελη στην WSJ: Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την οικονομική ανάκαμψη. Ο Γκ. Χαρδούβελης προειδοποιεί πως μια αναταραχή θα φοβίσει τους επενδυτές και θα μειώσει την ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως διαβεβαιώνει πως η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων είναι πολύ μικρή. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς. Ωστόσο, ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Και θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των καταθετών πολύ προσεκτικά. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως εάν δεν επανέλθει σύντομα η πολιτική σταθερότητα, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη. “Εάν χάσεις το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, όπου η οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, τότε ίσως στο δεύτερο εξάμηνο θα έχεις τελικά το μισό της ανάπτυξης, από το ολόκληρο, που θα είχες κανονικά”. Μάλιστα, προειδοποιεί πως αυτό θα ήταν μόνο το καλό σενάριο. “Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλά να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση που να έχει ξεκάθαρη πολιτική” είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πάντως πως μια έξοδος από το ευρώ είναι απίθανη. “Η πολιτική σε κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τις επιθυμίες του λαού και ο λαός έχει τη βαθιά επιθυμία να παραμείνει στη Δύση: και αυτό συνεπάγεται να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ”.

“Το φάντασμα του Grexit” αναφέρει σε ειδικό άρθρο η Liberation- O μυθολογικός δούρειος ίππος επιστρέφει. Ένα άρθρο στο Spiegel ήταν αρκετό για να επανέλθει το φάντασμα του Grexit το οποίο ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα θεωρούσε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για επαναδιαπραγμάτευση του τεράστιου ελληνικού χρέους, που αγγίζει το 177% του ΑΕΠ καθώς και το τέλος των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Η “χαλαρή” διάψευση από την γερμανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, διαπιστώνει το άρθρο, που επίσης αναρωτιέται εάν “Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη για ένα Grexit”. Η αναταραχή των αγορών οφείλεται στο γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ ήταν στην αρχή της κρίσης υπέρ του Grexit και μόνο τον Αύγουστο του 2012 το απέκλεισε οριστικά. Πολλοί ήταν οι λόγοι γι' αυτό με πρώτη τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι να “κάνει ό,τι είναι δυνατόν” να σώσει το ευρώ αλλά και οι πιέσεις των Κινέζων που ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι πλέον οι συναλλαγές γίνονταν σε ευρώ. Πάντως, τόσο πηγές από το Ελυζέ όσο και ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ ο Γερμανός αντικαγκελάριος απέκλεισαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τότε γιατί υπήρξε αυτή η διαρροή; Δεν μπορεί το Spiegel απλά να “κατασκεύασε” μια πηγή. Το πιο πιθανό είναι πως το Βερολίνο θέλει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς τον Α. Τσίπρα όσο και σε οποιονδήποτε άλλο θα μπει σε έναν νέο κυβερνητικό σχηματισμό στην Ελλάδα πως “θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις” προς τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος. Μπορεί η Ε.Ε να διώξει την Ελλάδα; Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ότι μια έξοδος από το ευρώ θα σημάνει στην ουσία και έξοδο από την Ε.Ε. Όμως μια τέτοια έξοδος θα έχει δυσθεώρητο οικονομικό και πολιτικό κόστος. Εάν όμως η χώρα αποφασίσει να μην αποπληρώσει το χρέος της, τότε θα προκύψει χρεοκοπία και η χώρα δεν θα μπορεί να σταθεί μόνη της οικονομικά χωρίς “εξωτερικό δανεισμό”. Δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των 11 δισ ευρώ για το οποίο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, ενώ το κόστος και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι τεράστιο. Για την Γερμανία υπολογίζεται στα 80 δισ ευρώ, για τη Γαλλία 50 δισ ευρω, για την Ιταλία 44 δισ ευρώ κτλ. Μια πιο ευνοϊκή λύση θα ήταν να δοθεί επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του χρέους με μείωση των επιτοκίων. Πάντως, η Ευρωζώνη είναι σχεδόν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση. Το 2015 δεν έχει σχέση με το 2010. Μια μονομερής έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι διαχειρίσιμη από την ίδια. Το γνωρίζουν όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εάν προκύψει αυτή τη φορά μια ελληνική κρίση, θα είναι μόνο ελληνική.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, el pais, γαλλια, συλληψεις, bbc, guardian, ελλαδα, monde, διαδηλωσεις, afp, liberation, ηπα, συμμετοχή, facebook, συλλυπητήρια, wsj, τεστ, nytimes, spiegel, συριζα, εκλογες, αεπ, τροικα, οφείλεται, μερκελ, τσιπρας, χρεος, χρεοκοπια, ευρω, λύση, επιμηκυνση, νέα, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κομματα, μακελειο, επιθυμιες, χωρες, το θεμα, αεπ, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ιταλια, οικονομια, οουεν, πιεση, πνευματα, προγραμμα, τεστ, τυχη, υεμενη, ψωμι, ωρα, afp, bbc, el pais, guardian, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, απλα, αφορμη, βιβλιο, γαλλικα, γεγονος, γραφεια, δακρυα, δευτερο, δυναμη, δοθει, δολοφονοι, δολοφονιες, δρεσδη, δικτυο, δικτυα, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελβετια, ελευθερια, εξελιξη, επιθυμια, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ζωων, ιδια, ηρωες, ισλαμ, κυβερνηση, κλιμακα, κομμα, λαθος, λύση, λογο, μηνυματα, μηνες, μειωση, νικη, νικο, νυχτα, νορβηγια, παντα, ουσια, οφείλεται, παρισι, πεθανε, πηγη, πυξιδα, πρωι, σελιδες, σεναριο, συντομα, συλληψη, συμμετοχή, συρια, συλλυπητήρια, σκεφτεσαι, σχεδια, τι ειναι, τιτλος, φορα, αγορες, ετοιμη, εθνικο, ηγετες, χωρα, κυριακη, liberation, monde, πηγες, πληγες, spiegel, ουασινγκτον, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα