Πυρετώδεις διεργασίες των κομμάτων

Πυρετώδεις διεργασίες στα κόμματα για τον καθορισμό των υποψηφίων τους, καθώς εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων πλην του Επικρατείας. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει στις 11.00 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, με αντικείμενο την επικύρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεόδωρος Φορτσάκης παραμένει ο επικρατέστερος για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ Σαμαράς από το κλειστό γυμναστήριο του Αμαρουσίου αναφερόμενος στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος.

«Δεν έχουν αφήσει κανέναν Έλληνα ή ξένο που να μην του έχουν πει ψέμματα», είπε. Εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει μείωση σε συντάξεις και εισοδήματα, ενώ ο ENΦΙΑ θα μειωθεί και άλλο.

Εν αναμονή ανακοινώσεων και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες του κόμματος, μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πολλές από τις υποψηφιότητες κόπηκαν από τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος όπως αυτή της Ραχήλ Μακρή, από τη Νομαρχιακή Κοζάνης. Σύμφωνα με τα Νέα, η Νομαρχιακή Σερρών έκοψε την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη

Εν τω μεταξύ, σε επανόρθωση προχώρησε η Ντόιτσε Βέλε με αφορμή τον τίτλο “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις” που έβαλε σε συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη. Κατηγορίες εναντίων του ΣΥΡΙΖΑ για εκμετάλλευση του ίδιου αλλά και το Μανόλη Γλέζου εξαπέλυσε με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύττει από τώρα το τέλος του Μνημονίου, αλλά δίχως την αναγκαία λαϊκή στήριξη της οργανωμένης λαϊκής πλειοψηφίας και της προοπτικής μιας οικονομικής αυτοδυναμίας στηριγμένης στον πλούτο της χώρας, θα του είναι στο μέλλον δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να αμυνθεί στις αναμενόμενες σκληρές επιθέσεις των πιστωτών.

Ο ελληνικός λαός στις εκλογές θα κρίνει την κατάταξη των κομμάτων, επισήμανε κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε προσωπικό και ατομικό σχήμα, το κόμμα που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην προσχώρηση της Άντζελας Γκερέκου στη ΝΔ τη χαρακτήρισε «ακραία εξέλιξη», επισήμανε ότι δεν αποτελεί απώλεια για το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι το θέμα είναι ηθικό.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παρουσίασε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη Βοιωτία και στη Β’ Αθηνών, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός πρόκειται να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με την Πράσινη Αλληλεγγύη. Η ΔΗΜΑΡ δεν εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο MEGA. Οι συζητήσεις διεκόπησαν -πρόσθεσε- όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του είναι η πρόταση που έκανε στη Θεσσαλονίκη.

Με τον Τζιάνι Πιτέλα, τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης συναντήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως τόνισε «συμφωνήσαμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να τελειώσει αυτή η κουβέντα για την έξοδο δήθεν της Ελλάδας από την ευρωζώνη.» «Η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Ευρώπης, και χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την κρίση με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές και πρώην υπουργοί ανακοινώνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Οι σημερινοί κομματικοί σχηματισμοί δεν με εκφράζουν» δήλωσε η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου στον Σκάι. «Δεν θα μετέχω αυτήν τη φορά στις εκλογές» σημείωσε ο Βύρων Πολύδωρας σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Επίσης, την πρόθεσή του να μην πολιτευθεί ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος.

Τους κοινόχρηστους χώρους, που παραχωρούνται στα κόμματα για τα εκλογικά τους περίπτερα, ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Η πλατεία Συντάγματος παραχωρείται στη ΝΔ, η πλατεία Κλαυθμώνος στον ΣΥΡΙΖΑ, Πανεπιστημίου και Κοραή στο ΠΑΣΟΚ, ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου στους ΑΝΕΛ, ο πεζόδρομος Κοτοπούλη στην πλατεία Ομονοίας στο ΚΚΕ και η πλατεία Κοτζιά στο ΠΟΤΑΜΙ. Κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς να σεβαστούν την πόλη και όσα ο νόμος ορίζει για την αφισοκόλληση απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Υπάρχουν λύσεις, προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι περίπου 100.000 δεκαοκτάχρονοι, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών. Η ανεξάρτητη Αρχή προτείνει είτε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είτε εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές, ώστε να ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο. Σημειώνει, ότι η επίλυση του προβλήματος είναι αναγκαία για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας του κράτους απέναντι στους νέους εκλογείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα