Ο Τύπος στον κόσμο

Η δολοφονία αστυνομικών στη Ν. Υόρκη ως “αντίποινα” στις δολοφονίες άοπλων αφροαμερικανών είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, καθώς και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία. Πολλά τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα με αφορμή το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Για αστυνομικούς: “Η δολοφονία αστυνομικών στη Ν. Υόρκη προκαλεί αντι-διαδηλώσεις” αναφέρει η WSJ. H δολοφονία
δύο αστυνομικών στη Ν. Υόρκη το σαββατοκύριακο προκαλεί διαδηλώσεις από συναδέλφους και υποστηρικτές τους σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά τους οι NYTimes και ο Guardian αναφέρονται στη “ρήξη μεταξύ της αστυνομίας και του δημάρχου της Ν. Υόρκης”. Ο λόγος είναι ότι ο Μπιλ ντε Μπλάζιο στήριξε ανοιχτά τις διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βίας. Στο μεταξύ, στον απόηχο του διπλού φόνου αστυνομικών στη Νέα Υόρκη, ένας αστυνομικός στη Φλόριντα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Κυριακή εν ώρα υπηρεσίας. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, δεν έδωσε όμως στοιχεία για το κίνητρο της επίθεσης. Ο αστυνομικός Τσαρλς Κόντεκ, 45 ετών, πυροβολήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς όπου είχε κληθεί το πρωί τοπική ώρα. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε και υπέκυψε αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο.Το Σάββατο, ένας ένοπλος άνδρας σκότωσε δύο αστυνομικούς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με το BBC, ο δράστης του διπλού φονικού στο Μπρούκλιν, Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ είπε σε περαστικούς δευτερόλεπτα πριν σκοτώσει τους αστυνομικούς “κοιτάξτε τι θα κάνω”. Ο δράστης, 28 ετών είχε στο ιστορικό του και άλλες περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων και πνευματικής αστάθειας.

Για Ελλάδα: “Η ύστατη προσπάθεια Σαμαρά να αποφύγει τις εκλογές εν μέσω καταγγελιών για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών” αναφέρουν οι FT. Υπό πίεση ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε παραχωρήσεις, σε μια έσχατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματός του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς κλιμακώνει την προσπάθεια να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, την βαθύτερη πολιτική αναταραχή και την αναβίωση των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η κίνηση του πρωθυπουργού έγινε την ώρα που ανακοινώνονταν λεπτομέρειες, που περιλαμβάνουν δυνητικά ενοχοποιητικές μαγνητοφωνήσεις και DVD, σχετικά με τις κατηγορίες προσπάθειας δωροδοκίας δεξιών βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να αποστασιοποιηθούν και να υποστηρίξουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα, πρώην Ευρωπαίου επίτροπου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά ο κ. Σαμαράς ζήτησε “συναίνεση” στην ψηφοφορία για τον κ. Δήμα, ζητώντας από τους βουλευτές να “ακούσουν την φωνή της συνείδησής τους, του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής”. (...) Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και το κεντροαριστερό κόμμα Ποτάμι καλωσόρισαν την κίνηση του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς την σημαντική στήριξη από το μετριοπαθές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα λείπουν ακόμη αρκετές ψήφοι για τις 180 που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί. “Μολονότι η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητες εκλογής του νέου Προέδρου, η πρόταση του πρωθυπουργού είναι κάπως αργοπορημένη (και μετά από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς) για να πετύχει”, σχολίασε ο Wolfgang Piccoli της Teneo Intelligence. Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε το γραφείο του πρωθυπουργού για συμμετοχή σε προσπάθειες δωροδοκίας βουλευτή του δεξιού κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», που ισχυρίστηκε ότι του προσφέρθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να αλλάξει στάση στις εκλογές. Επικρατεί ένα «παρασκήνιο ανωμαλίας» στο δεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει εξαγορές ψήφων, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά από ανάλογες δηλώσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. (...)Ένας αναλυτής δήλωσε: “Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση, είναι σίγουρα μια σκιά στην εκλογική διαδικασία, και λογικά αποθάρρυνε κάποιους ανεξάρτητους από το να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα”. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός 'προσφέρει' πρόωρες εκλογές ως αντάλλαγμα για την προεδρική εκλογή” αναφέρει ο Guardian. O Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας σε έναν εκλογικό πόλεμο. Το δημοσίευμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα πως “με μια ισχνή πλειοψηφία 155 βουλευτών η κυβέρνηση συνασπισμού έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να μάχεται για την κάθε μια ψήφο σε μια ατμόσφαιρα πολιτικά τοξική. Την περασμένη Παρασκευή, η εκλογή Προέδρου “επισκιάστηκε” από κατηγορίες για απόπειρα δωροδοκίας μελών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση για να εκλεγεί ο πρώην Επίτροπος, Σταύρος Δήμας. (...) Το δημοσίευμα αναφέρει πως την πρόταση Σαμαρά απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “η διαδικασία των εκλογών θα ολοκληρωθεί και ο λαός θα μιλήσει.

Σε άρθρο του Όουεν Τζόουνς στον Guardian αναφέρεται επίσης ότι “Το ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να σκοτώσει την λιτότητα στην Ευρώπη”. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. (...) Εάν κερδίσε το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα θα υπάρξει σίγουρα μια προσπάθεια να “πνιγεί” το πείραμα από τη γέννησή του. Αυτό έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας, που θέλουμε μια διαφορετική κοινωνία και ένα τέλος στη λιτότητα .

Το άρθρο κάνει αναφορά στις επιπτώσεις των έξι χρόνων λιτότητας στην ελληνική κοινωνία, στο πόσο πολωμένη είναι και γι' αυτό εξηγείται η άνοδος της Χ.Α (κατά τον αρθρογράφο) ενώ επισημαίνει την γρήγορη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως σήμερα. (..) Ύστερα από τόσα χρόνια κοινωνικής καταστροφής αυτό που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπίδα, αναφέρει ο Τζόουνς. Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι “προειδοποιήσεις” από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας αλλά και τον κ. Γιούνκερ. (...) Εδώ στη Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει το καμπανάκι για το κόμμα των Εργατικών. Η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει και με τη μείωση της δημοφιλίας του αδελφού κόμματος των Εργατικών του ΠΑΣΟΚ. Τι συνέβη όταν στήριξε τις πολιτικές λιτότητας; Βρέθηκε να έχει τη στήριξη του 5%. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα ενδυναμώσει την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, εκτιμά ο αρθρογράφος. Επομένως, καταλήγει, το 2015 θα μπορούσε να είναι μια καθοριστική χρονικά όπου η λιτότητα θα βρεθεί στο ναδίρ. Ή θα είναι μια χρονιά που η δημοκρατική πρόκληση απέναντι στην οικονομική “τρέλα” θα πνιγεί. Είναι ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός “προσφέρει” πρόωρες εκλογές” αναφέρει από την πλευρά της η WSJ. O Aντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους βουλευτές, προσφέροντας μια σειρά συμβιβασμών προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με τον νέο πρόεδρο της δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στην αρχή του χρόνου.

Επίσης, η WSJ επισημαίνει σε ένα από τα βασικά της θέματα σήμερα (στην ηλεκτρονική της έκδοση): “Το πολιτικό αδιέξοδο παγώνει την ελληνική αγορά”. Ο φόβος ότι η υψηλού ρίσκου προεδρική εκλογή θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αναταραχή έχει “παγώσει” την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.

“Με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός προσφέρει πρόωρες εκλογές” αναφέρουν και οι NYTimes. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην υπόθεση Χαϊκάλη. Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει πάντως “η προοπτική μιας πολιτικής και οικονομικής αναταραχής προκάλεσε χάος στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να χάνει έως και 13%, και τα δεκαετή ομόλογα να φθάνουν 9%”.

“Ο Σαμαράς προσφέρει συμβιβασμό: Ψηφίστε Δήμα, εκλογές το 2015” αναφέρει η Repubblica.

Για Τυνησία: “Ένας βετεράνος στο τιμόνι της προεδρίας στην Τυνησία” αναφέρει ο Guardian. Τον βετεράνο πολιτικό Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι δείχνουν νικητή των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία τα exit poll, πράγμα που θα ολοκλήρωνε την επικράτηση του κόσμικού κόμματος Νιντάα Τουνές στην Τύνιδα. Ο ανθυποψήφιός του, Μονσέφ Μαρζούκι, δεν αναγνωρίζει ακόμη την ήττα του. Η προεδρική κάλπη ήταν η πρώτη σε πλήρως δημοκρατικές εκλογές και το τελευταίο βήμα της χώρας προς την ομαλότητα μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι. “Τυνησία: και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν νικητές” αναφέρει η Monde. “Η προεδρική εκλογή πολώνει το πολιτικό κλίμα στην Τυνησία” αναφέρουν οι FT.

Στην Ντιζόν: Μεγάλο θέμα προκαλεί στον διεθνή Τύπο το περιστατικό όπου οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» στην γαλλική πόλη Ντιζόν, τραυματίζοντας ένδεκα ανθρώπους, δύο από τους οποίους σοβαρά. Σύμφωνα με τη Monde, o δράστης έχει ήδη οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Στην Ιταλία: “Ρέντσι: Δεν υπάρχει συμφωνία για το όνομα του προέδρου” αναφέρει η Corriere de la Sera. Αναφερόμενος σε συνέντευξη του στην Rai Tre στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας -η οποία είναι πιθανόν να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που ο νυν πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραιτηθεί- ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη «να εξευρεθεί μια προσωπικότητα η οποία να χαίρει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής».
«Δεν υπάρχει συμφωνία για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θα συνομιλήσουμε και θα ζητήσουμε την συμβολή όλων, χωρίς όμως να μπορεί να ασκήσει κανένας βέτο», εξήγησε ο Ματτέο Ρέντσι που παράλληλα χαρακτήρισε το πρόγραμμα Γιούνκερ “βήμα προόδου”. «Στην αρχή, όταν ζήτησαν να υιοθετηθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήμουν ο μόνος που θεωρούσα ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα ότι το επόμενο έτος θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν να συνυπολογίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας οι επενδύσεις για την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την έρευνα. «Η Ιταλία πάντως και κατά το νέο έτος θα σεβασθεί όλες της τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρέντσι.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, σταυρος δημας, exit poll, τυνησια, ελλαδα, wsj, διαδηλωσεις, nytimes, guardian, νέα, bbc, σαμαρας, εκλογες, dvd, ψηφοφορία, τσιπρας, συριζα, συμμετοχή, εξηγείται, ΠΑΣΟΚ, ηλεκτρονική, exit, μπεν, monde, rai, συγκεκριμένο, Αντωνης Σαμαρας, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, νικητη, ηλεκτρονική, αστυνομια, αυτοκινητο, βημα, ηγετης, ηττα, θεμα, ιταλια, ομολογα, οουεν, πιεση, προγραμμα, ωρα, bbc, dvd, guardian, nytimes, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, ανοδος, ατμοσφαιρα, αφορμη, βετερανος, βρισκεται, γινει, δευτερο, δηλωσεις, δολοφονιες, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εξι, εξηγείται, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ετος, ευρωπη, ιδια, υποθεση, ισμαηλ, θεος, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λεπτομερειες, μειωση, μπεν, ναδιρ, νεα υορκη, νικη, οδηγος, ονομα, περιβαλλον, πιθανοτητες, πρωι, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, τυνιδα, φοβος, φωνη, χαος, χρονικα, ψηφοφορία, αγορες, exit, χωρα, κυριακη, monde, νοσοκομειο, παιχνιδι, rai, θεματα
Τυχαία Θέματα