Στην Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται ο Π. Χαϊκάλης

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ποινική πορεία που θα έχει η δικογραφία των καταγγελιών του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη, περί απόπειρας χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Στην επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας έχει κληθεί να καταθέσει, στις 4μμ, ο Παύλος Χαϊκάλης.«Ήταν διατεθειμένος από το καλοκαίρι να δεχθεί ανταλλάγματα ο Χαϊκάλης» υποστήριξε στην κατάθεση του στον εισαγγελέα, ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,

ο εισαγγελέας Εφετών Πάνος Παναγιωτόπουλος αναμένεται σήμερα κιόλας – εκτός απροόπτου - να παραδώσει το πόρισμα σταχέρια του προϊσταμένου του, Ισίδωρου Ντογιάκου. Με το εισαγγελικό πόρισμα ή θα ασκηθούν ποινές διώξεις για κακούργημα ή η υπόθεση θα τεθείστο αρχείο.

Την ίδια ώρα, η συνήγορος του κου Χαϊκάλη, Ελένη Τζούλη, ζητεί να επιληφθεί πλέον το δικαστικό συμβούλιο του αιτήματος για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γιώργου Αποστολόπουλου, και σημείωσε πως έχει κλονιστεί σφόδρα η εμπιστοσύνη για την αμερόληπτη στάση του εισαγγελέα Παναγιωτόπουλου.

«Εσωτερική υπόθεση του κόμματος Καμμένου, όπου ο ένας παρακολουθούσε τον άλλον» χαρακτήρισε την καταγγελία Χαϊκάλη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑNT1, ενώ έκανε λόγο για «σαφή συμμαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Ήδη, από χθες το απόγευμα, η Εισαγγελία είχε καταλήξει πως δεν απαιτείται άλλη δικαστική ενέργεια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να είχε σχηματιστεί σαφής εικόνα για τα γεγονότα που συνέβησαν με τον βουλευτή Π. Χαϊκάλη. Για τον λόγο αυτό, δεν κρίθηκε απαραίτητο να ικανοποιηθεί το αίτημα που υποβλήθηκε από την πλευρά του βουλευτή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, θέμα που φέρεται να αξιολογήθηκε ήσσονος σημασίας.

Πηγές του Εφετείου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν θα προσέδιδε άλλη διάσταση στην έρευνα, η αποκάλυψη του ποιος ειδοποίησε ποιον. Ωστόσο, η πλευρά του κ. Χαϊκάλη δια της συνηγόρου του κ. Τζούλη φαίνεται πως θα επανέλθει σήμερα στο αίτημά της καθώς προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει να κριθεί εκ νέου η άρση απορρήτου, αφού θεωρεί ότι είναι κρίσιμο θέμα για την υπόθεση και θα καταδείξει την αξιοπιστία των δύο εμπλεκομένων.

Κατά την εισαγγελική κρίση, επίσης, το οπτικοαστικό υλικό που προσκόμισε ο βουλευτής θεωρείται μη νόμιμο, κάτι που φέρεται να επισημάνθηκε εξαρχής στους καταγγέλλοντες. Ενδέχεται, μάλιστα, η Εισαγγελία να θεωρήσει πως η υπόθεση της καταγραφής και της επεξεργασίας του επίμαχου υλικού, πρέπει να ερευνηθεί ξεχωριστά.

Από την αξιολόγηση των καταθέσεων ο εισαγγελέας Π.Παναγιωτόπουλος φαίνεται να έχει ήδη σχηματίσει σαφή άποψη για τα γεγονότα, κρίση που θα αποτυπωθεί στο "δια ταύτα" της αναφοράς του. Αν κριθεί ότι πράγματι επιχειρήθηκε χρηματισμός βουλευτή από τον επενδυτικό σύμβουλο Γ.Αποστολόπουλο η υπόθεση μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή θα οδηγηθεί σε ανάκριση. Είναι, ωστόσο, ανοικτό και το ενδεχόμενο οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης να βρεθούν στην ίδια θέση, καθώς η δωροδοκία ποινικά διαχωρίζεται σε ενεργητική και παθητική. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι καταθέσεις που αξιολογεί ο εισαγγελέας από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, όπως τονίζεται από νομικές πηγές, ξεκάθαρα αφορούν συζητήσεις οικονομικής δοσοληψίας με φόντο την ψήφο του κ. Χαϊκάλη. Ωστόσο,ο μεν βουλευτής υποστηρίζει ότι ο κ. Αποστολόπουλος τού πρότεινε χρηματισμό ενώ ο δεύτερος αναφέρει πως ο βουλευτής τού ζήτησε χρηματισμό για την ψήφο του.

Αν τα στοιχεία της υπόθεσης δεν οδηγούν σε ασφαλή εκτίμηση τον εισαγγελικό λειτουργό, η δικογραφία θα οδηγηθεί στο αρχείο ελλείψει ισχυρών ενδείξεων για τα καταγγελλόμενα.

Ηθικός αυτουργός και τελικός σκηνοθέτης της υπόθεσης Χαϊκάλη ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στον Βήμα fm ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θέμα, εν τω μεταξύ, εγείρεται για τον Παύλο Χαϊκάλη από την επιτροπή πόθεν έσχες της βουλής, μετά την κατάθεσή του ότι είχε δώσει 5.000 ευρώ στον Γιώργο Αποστολόπουλο για να τα παίξει σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2003, απαγορεύεται στους βουλευτές να παίζουν στο Χρηματιστήριο και οι προβλεπόμενες ποινές είναι φυλάκιση 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 ευρώ μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, για τις δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη, που είχαν αφήσει βαρείς υπαινιγμούς για χρηματισμό βουλευτών.

"Ανακαλέσαμε αλλά δεν ανασκευάζουμε τις δηλώσεις μας, διότι δεν υιοθετούμε την ερμηνεία που δόθηκε, δήλωσε, προσερχόμενος στην Επιτροπή ο κος Παραστατίδης. προσθέτοντας: "Αναγνωρίζω πως ήταν ατυχής αυτή η μιάμιση σειρά. Εμείς δεν μπορούμε να συστήσουμε σε κανέναν συνάδελφό μας τι στάση θα κρατήσει κατά την ψηφοφορίας".

Στην ίδια επιτροπή έχει κληθεί να καταθέσει στις 4 το απόγευμα ο Παύλος Χαϊκάλης, κατόπιν αιτήματος της Φωτεινής Πιπιλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα