Ο Τύπος στον κόσμο

Η διάθεση εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα έως το τέλος του χρόνου όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για ΠΟΥ: “Στόχος του ΠΟΥ τα εμβόλια να είναι έτοιμα έως το τέλος του χρόνου” αναφέρει ο Guardian. Πράσινο φως για την διενέργεια περαιτέρω δοκιμών δύο εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σήμερα άλλωστε τα στελέχη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσουν

προκειμένου να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα, όσον αφορά στην μετάδοση του ιού και ν’ αποφασίσουν κατά πόσον απαιτούνται επιπλέον μέτρα. Παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων είναι η GlaxoSmithKline και η αμερικανική New Link Genetics, που έχει αποστείλει ήδη 800 φιαλίδια στην έδρα του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη.

Για ISIS: “Οι Αμερικανοί αλλάζουν τακτική για το Κομπάνι” αναφέρει η WSJ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως το Κομπάνι έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις σε συμβολικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πλέον δεν γίνεται να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Ανησυχία στην Ουάσινγκτον προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Ισλαμικό Κράτος και δείχνει μαχητές του να έχουν υπό τον έλεγχο τους αμερικανικά πυρομαχικά και όπλα, εξοπλισμό που προοριζόταν για τους Κούρδους μαχητές στη Συρία. Το State Department εκτιμά πως πρόκειται για μέρος του εξοπλισμού που έριξαν τα αμερικανικά μαχητικά τη Δευτέρα σε μαχητές στο Κομπάνι. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται στα σωστά χέρια. Στη Βρετανία, “Πέντε Βρετανοί την εβδομάδα γίνονται μαχητές του ΙΚ” αναφέρει ο Guardian. 5 πολίτες κατά μέσο όρο αναχωρούν κάθε εβδομάδα για τη Συρία ή το Ιράκ για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας. “Για γενοκτονία των Γεζίντι κάνει λόγο ο ΟΗΕ” αναφέρει η Monde.

Για φυσικό αέριο: “Η Ρωσία απορρίπτει τους όρους για το φυσικό αέριο” αναφέρουν οι FT. Aνησυχία στην Ευρώπη για τις προμήθειες του χειμώνα. Δεν κατέληξε σε συμφωνία η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για τη διευθέτηση του θέματος της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στο Κίεβο. Ωστόσο ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 29 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια της ΕΕ, το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν για «μια μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου. Η συμφωνία αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Έτινγκερ, του Ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν. Εν τω μεταξύ η Ουκρανία ζήτησε από τους Ευρωπαίους «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», το ποσό που ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για προϋπολογισμούς: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τη διαδικασία απόρριψης των προϋπολογισμών” αναφέρουν οι FT. Ζητείται ήδη από τη Γαλλία και την Ιταλία να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση των ελλειμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δηλώσει την Τετάρτη σε πέντε χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ότι τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της Ε.Ε. για τα ελλείμματα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών αξιωματούχων της Ε.Ε. που έχουν ενημερωθεί για την απόφαση. Η κίνηση προκύπτει μια εβδομάδα μετά την κατάθεση των προϋπολογισμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για επιθεώρηση, όπως επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. Επισήμως εκφράζεται ως αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες και είναι το πρώτο βήμα της Κομισιόν σε μια φορτισμένη πολιτικά διαδικασία απόρριψης προϋπολογισμού, ο οποίος επιστρέφει στις εθνικές κυβερνήσεις για αναθεώρηση. Η απόφαση για απόρριψη πρέπει να ληφθεί έως το τέλος του μήνα. Εκτός από την Γαλλία και την Ιταλία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανάλογα αιτήματα θα αποσταλούν στην Αυστρία, την Σλοβενία και την Μάλτα.Με βάση τους νέους κανόνες προϋπολογισμών της Ε.Ε., που υιοθετήθηκαν στο ζενίθ της κρίσης της ευρωζώνης, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να «επιστρέψει» έναν προϋπολογισμό στην κυβέρνησή του, εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή, εάν θεωρήσει ότι υπάρχουν «ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις»των κανόνων της Ε.Ε.

Για stress tests: “Oι Ευρωπαίοι τραπεζίτες στέλνουν μηνύματα ενόψει των αποτελεσμάτων των stress tests” αναφέρει η WSJ. Tα αποτελέσματα των stress tests για τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένονται την Κυριακή και αρκετοί τραπεζίτες επιχειρούν να διαχειριστούν τυχόν εκπλήξεις, που θα πλήξουν τις αγορές με το άνοιγμα της Δευτέρας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές τράπεζες θα λάβουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά πολύ λίγες θα αποτύχουν των stress tests. Στο επίκεντρο βρίσκονται μικρές τράπεζες της Ιταλίας και της Γερμανίας.Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δύο ημέρες να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας ώστε την Κυριακή το μεσημέρι τα μεγέθη αυτά να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ. Μέχρι την στιγμή εκείνη απαγορεύεται από την ΕΚΤ οποιαδήποτε αναφορά στα στοιχεία των αποτελεσμάτων και σε περίπτωση παραβίασης της εντολής αυτής θα υπάρξουν συνέπειες. Όποια τράπεζα δεν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας για τα αποτελέσματα θα τεθεί εκτός συστήματος εποπτείας από την ΕΚΤ και δεν θα ανακοινωθούν γι’ αυτήν αποτελέσματα… Για όσες τράπεζες κρατήσουν μία τέτοια στάση το μέλλον μάλλον προδιαγράφεται αβέβαιο καθώς η «εθνική» Κεντρική Τράπεζα της χώρας από την οποία προέρχονται έχει το δικαίωμα με δική της ευθύνη να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αλλά οι εν λόγω τράπεζες θα βρεθούν πλέον στο …έλεος της αμφισβήτησης των αγορών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν αναμένεται να υπάρξει τέτοια αντίδραση από καμία εκ των 128 ελεγχόμενων τραπεζών.

Για Γιούνκερ: Το τελικό πράσινο φως για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με σύνολο 479 ψήφων. Κάποιοι, ωστόσο, διατυπώνουν ενστάσεις και ζητούν έμπρακτες δεσμεύσεις από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. “Η Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ” είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της DW. Οι βασικές “προκλήσεις” για τη νέα Κομισιόν είναι η οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται σε τέλμα και οι τεταμένες σχέσεις της Ε.Ε με τη Ρωσία. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως μια “μηχανή συμβιβασμών”. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι γνωστός για την αυτοπεποίθηση του ενώ μιλά άπταιστα Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Τον Ιούλιο του 2014 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής από το ευρωκοινοβούλιο. Έχει δηλώσει πως προτεραιότητα του αποτελούν η αντιμετώπιση της ανεργίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Το “δεξί χέρι” του Γιούνκερ θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας. Ο ολλανδός αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Διαθεσμικών Σχέσεων, το Δίκαιο και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. “Η νεοεισερχόμενη” φυσικά είναι η Φεντερίκα Μοργκερίνι, που αναλαμβάνει το δύσκολο εγχείρημα να επιβλέψει την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, την ώρα που η Ε.Ε αντιμετωπίζει και την πρόκληση της έντασης στη Μ. Ανατολή. “Ο επικεφαλής της Οικονομίας” δεν είναι άλλος από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Υπό το βάρος των κατηγοριών ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος που η Γαλλία δεν θα πετύχει και φέτος τη μείωση του ελλείμματος βάσει των δημοσιονομικών κανόνων, ο Γάλλος επίτροπος έχει δεσμευθεί πως οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να ισχύουν για όλους. Και ο “Ευρωσκεπτικιστής”... ο Τζόναθαν Χιλ, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς. Έπεισε τους ευρωβουλευτές τη δεύτερη φορά αναφέροντας πως θα εργαστεί για τα συμφέροντα της Ε.Ε και όχι του Σίτι του Λονδίνου τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της Μ.Βρετανίας να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για Πιστόριους: “Καταδικάζουν την απόφαση για τον Πιστόριους” αναφέρει ο Guardian. Βάσει του νόμου, ενδέχεται να εκτίσει μόλις 10 με 20 μήνες της 5ετούς ποινής του πίσω από τα κάγκελα και το υπόλοιπο σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών μέσω των social media.

Για Μπεν Μπράντλι: “Ο διευθυντής της WP που έριξε τον Νίξον” αναφέρει ο Guardian. Ήταν δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας για 26 χρόνια. Είχε την επίβλεψη της έρευνας για το περίφημο σκάνδαλο του Γουότεργκειτ, ενώ αποκάλυψε ντοκουμέντα του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. “Ο διευθυντής της WP και ο πολεμιστής του Γουότεργκειτ πέθανε σε ηλικία 93 ετών” αναφέρουν οι ΝΥΤimes.Ο πρώην επικεφαλής της Washington Post Μπεν Μπράντλι, ο οποίος είχε την πλήρη επίβλεψη της αποκάλυψης από την εφημερίδα του περίφημου σκανδάλου Γουότεργκέιτ που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, από φυσικά αίτια.Ο Μπράντλι ήταν από το 1968 μέχρι το 1991 διευθυντής σύνταξης της Washington Post. Επί των ημερών του, η Washington Post μετατράπηκε από καθημερινή συμβατική εφημερίδα σε μια από τις πιο δυναμικές και σεβαστές εκδόσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. “O μυθικός διευθυντής που άλλαξε για πάντα την WP” αναφέρει η ίδια η εφημερίδα. Το χάρισμα του Μπράντλι ως επικεφαλής και το πάθος του για τη δημοσιογραφία και τη ζωή τον έκαναν ένα από τους πιο πολυβραβευμένους και διάσημους διευθυντές στην εποχή του. Εκείνος καθοδήγησε την κάλυψη του Γουότεργκειτ, που οδήγησε στη μοναδική έως τώρα στην ιστορία παραίτηση Αμερικανού προέδρου.

Για βραβείο Ζαχάρωφ: “Το βραβείο Ζαχάρωφ στον γιατρό που τόλμησε να περιθάλψει θύματα βιασμών” αναφέρει η Monde.Ο 59χρονος γυναικολόγος από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Ντένις Μουκουέγκε, είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης. Ο Μουκουέγκε ίδρυσε ένα νοσοκομείο στο Μπουκάβου στα ανατολικά της χώρας και έχει θεραπεύσει περίπου 40.000 θύματα βιασμού. Στο παρελθόν είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του και είχε αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα στην οποία επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο του με τη στήριξη χιλιάδων γυναικών.Έχει βραβευτεί πολλάκις και από τα Ην. Έθνη όπου ο λόγος του αποτέλεσε καταπέλτη για την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας. Το βραβείο, που έχει πάρει το όνομά του από τον Σοβιετικό αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάροφ, απονέμεται από το 1988 σε ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, εν λόγω, guardian, φως, νέα, isis, wsj, monde, ρωσία, βρυξέλλες, εταιρεία, ζητείται, γαλλια, σλοβενία, τραπεζες, ΕΚΤ, πιστοριους, media, μπεν, washington, ηπα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αποτελεσματα, μιλα, ζητείται, βιντεο, χωρες, σλοβενία, ρωσία, αφρικη, βημα, δημοκρατια, εδρα, ηπα, ιρακ, ιταλια, καθημερινη, μαλτα, οικονομια, ουκρανια, τα νεα, φυσικο αεριο, φως, ωρα, guardian, wsj, αδιαφορια, αυστρια, απταιστα, αυτοπεποιθηση, βιετναμ, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γαλλικα, γερμανικα, γινεται, γινονται, δανειο, δευτερα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, διαδικτυο, δυτικη, εγινε, εγχειρημα, ελευθερια, εμβολια, εβδομαδα, εν λόγω, εποχη, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζενιθ, ζωη, ιδια, ηλικια, καγκελα, εκδοσεις, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κονγκο, λεπτομερειες, λογο, μηνυματα, μηνες, μειωση, μοσχα, μπεν, νιξον, παντα, οικογενεια, ολλανδος, ονομα, παθος, πεθανε, συρια, τιτλος, φυσικα, φυσικο, φορα, αγορες, δικαιωμα, χωρα, η εφημεριδα, isis, κυριακη, media, μεινει, monde, νοσοκομειο, οργη, washington, πληροφοριες, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα