Ο Τύπος στον κόσμο

Το “πράσινο φως” που έδωσε η Τουρκία για χρήση των βάσεων της από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και το νέο κρούσμα του ιού Έμπολα εντός ΗΠΑ.

Για Τουρκία: “H Tουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στη μάχη κατά της ISIS” αναφέρουν οι NYTimes.
“Toυρκία: Η διεθνής συμμαχία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της” αναφέρει ο Guardian. Υπό την πίεση της Ουάσινγκτον για μεγαλύτερη εμπλοκή στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους το “πράσινο φως” στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της βάσεις έδωσε τελικά η Τουρκία. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις καλωσόρισε την νέα συμφωνία που περιλαμβάνει την βάση του Ιτσιρλίκ, στα νότια της Τουρκίας. Παρά τις αεροπορικές επιδρομές, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν ακάθεκτοι την προέλαση τους στο Κομπάνι της Συρίας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι Κούρδοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, ωστόσο οι τζιχαντιστές τους ξεπερνούν κατά πολύ σε όπλα. Άλλωστε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι το Κομπάνι αποτελεί πολύ δύσκολο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τσακ Χέιγκελ σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει την ενίσχυση των στρατευμάτων της συριακής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ότι “Μόνο άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν την ISIS όχι αεροπορικοί βομβαρδισμοί”.

Για Έμπολα: “Το νοσοκομείο του Τέξας επιβεβαιώνει ότι νοσοκόμα προσεβλήθη από τον Έμπολα” αναφέρει η WSJ. “Noσοκόμα στο Ντάλας είναι θετική στον Έμπολα” αναφέρουν και οι NYTimes. “Μεγάλη ανησυχία από το νέο κρούσμα στις ΗΠΑ” αναφέρει ο Guardian. Μία νοσηλεύτρια στο Τέξας των ΗΠΑ προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζε τον Λιβεριανό ασθενή, ο οποίος πέθανε εξαιτίας του ιού στις 9 Οκτωβρίου. Το νέο κρούσμα αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς παραβιάστηκαν οι ιατρικές οδηγίες που είχαν δοθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας έχει δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης. Ο Κλέι Τζέκινς αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών του Τέξας, έκανε λόγο για παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.Η νέα υπόθεση οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διατάξει τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας ώστε να εφαρμόζονται σωστά τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για παγκόσμια οικονομία: “Η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης απειλούν την παγκόσμια ανάκαμψη” αναφέρει η WSJ, ενώ οι FT σημειώνουν ότι “οι αναδυόμενες αγορές μπαίνουν σε μια εποχή χαμηλής ανάπτυξης”. Τα στοιχεία επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης σε διάφορα μέρη του κόσμου προκαλούν αναταράξεις στις αγορές την ώρα που αξιωματούχοι που χαράσσουν οικονομικές πολιτικές έχουν τελικά περιορισμένα εργαλεία ώστε να οδηγηθούμε σε παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνει η WSJ.

Για Γαλλία: “Οι παλικαρισμοί της Γαλλίας βάζουν σε νέα δοκιμασία την Ευρωζώνη” διαπιστώνει η WSJ. H άρνηση της Γαλλίας να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες προκαλεί μια καθοριστικής σημασίας ιδεολογική μάχη εντός της Ευρωζώνης με συνέπειες όμως μακροπρόθεσμες μάλιστα για όλη την Ευρώπη. Στο μεταξύ, όπως υποστηρίζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι και τη Ρώμη να αναθεωρήσουν –έστω την τελευταία στιγμή- τα σχέδια των προϋπολογισμών τους. Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν θέλει να αποφύγει την απόρριψη των προϋπολογισμών των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι φέρεται να είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ, στο Μιλάνο, η οποία είχε ως θέμα την απασχόληση. Ωστόσο, καμία από τις δύο χώρες δεν επέδειξε διάθεση υποχώρησης, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών.

Για Ιταλία: “Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι σε κίνδυνο” προειδοποιεί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη τόνισε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Για Φίσερ: Η Ευρώπη δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά στην αποτυχία από ό,τι σήμερα, προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Spiegel τάσσεται υπέρ της κοινής διαχείρισης για τα εθνικά ελλείμματα και για την ανάληψη νέων χρεών στην ΕΕ. “Οι χώρες του ευρώ παραχώρησαν την κυριαρχία σε ό,τι αφορά τα νομίσματά τους, αλλά την διατήρησαν σε ό,τι αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτός ο διαχωρισμός λειτουργεί μόνο σε καλές εποχές. Εάν η επιβίωση του ευρώ δεν πρέπει για πάντα να κρέμεται από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή διαχείριση των εθνικών ελλειμμάτων και της ανάληψης νέων χρεών”, επισημαίνει ο κ. Φίσερ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα βρει τον δρόμο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με τον δικό της τρόπο, όχι τον γερμανικό. “Οι Γάλλοι όμως δυσκολεύονται απεριόριστα να παραχωρήσουν περισσότερη κυριαρχία. Και οι Γερμανοί δυσκολεύονται το ίδιο να παραχωρήσουν περισσότερη οικονομική κυριαρχία. Οι Γάλλοι φοβούνται μην χάσουν πολιτική κυριαρχία. Οι Γερμανοί φοβούνται για τα λεφτά τους, φοβούνται τα ευρωομόλογα και ό,τι άλλο. Αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν, τότε δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα παραμείνουμε σε μακρά οικονομική στασιμότητα, όπως η Ιαπωνία”, υποστηρίζει ο πολιτικός των Γερμανών Πρασίνων, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο “Αποτυγχάνει η Ευρώπη;”.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα λέει στο ΔΝΤ ότι θέλει να βγει πρόωρα από το πρόγραμμα του” αναφέρει ο Guardian. To μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία, είχε δοθεί προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε όλη την Ευρωζώνη, σχολιάζει η εφημερίδα. (...) Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χαρδούβελης συναντήθηκε με την κ. Λαγκαρντ μαζί με τον προκάτοχό του, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και λέγεται ότι της παρουσίασε ένα σχέδιο με λεπτομέρειες για το πώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων. Αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία των Ελλήνων. Παρά το γεγονός ότι και το ΔΝΤ θέλει να απεμπλακεί από το πρόγραμμα και είναι υπό πίεση από τα μέλη του να δώσει πλέον έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες – η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα κενό 15 δισ ευρώ το 2015.

(....) Την ίδια στιγμή, η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της προεδρικής εκλογής του χρόνου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να μπλοκάρει απομακρύνει τους επενδυτές και αυτό είναι ολοκάθαρο από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

Δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο και σε άλλες οικονομικές εφημερίδες στον κόσμο αναπαράγουν το τηλεγράφημα του Reuters σύμφωνα με το οποίο “Η Ελλάδα λέει πως το ΔΝΤ θα διατηρήσει τις καθιερωμένες επιθεωρήσεις του και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα”.

“Η Ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού επιβίωσε από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης” αναφέρει από την πλευρά της, η WSJ. Στην ουσία, η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε χρόνο καθώς αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις το προσεχές διάστημα.

Για Αμφίπολη: Ένα ακόμα αφιέρωμα στις αρχαιλογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη αφιερώνει σήμερα ο Guardian με αφορμή το περίτεχνο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε χθες. “Το ψηφιδωτό αποκαλύπτει ότι πρόκειται για βασιλικό, μακεδονικό τάφο” αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία: Πολύ μεγάλο θέμα στον βρετανικό Τύπο αλλά και στον διεθνή οικονομικό Τύπο είναι η επικείμενη πώληση του 40% της βρετανίας από την Eurostar. “H κυβέρνηση έτοιμη να παραχωρήσει το μερίδιο της από τη Eurostar” αναφέρει ο Guardian. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στην σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας, Eurostar, που συνδέει τη Βρετανία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν. Η πώληση του μεριδίου, από την οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περίπου 300 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση εταιρικών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Βρετανίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών το διάστημα μεταξύ 2014-2020. Άλλοι μέτοχοι της Eurostar είναι η γαλλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, που κατέχει το 55% του μεριδίου και η βελγική κυβέρνηση που έχει το υπόλοιπο 5%. Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι μέτοχοι δεν σκοπεύουν να υποβάλλουν προσφορά, σύμφωνα με πηγή.

Στην Κύπρο: Για πρώτη φορά Ελληνοκύπριος παίζει σε Τουρκοκυπριακή ομάδα αναφέρει η Hurriyet ύστερα από 60 χρόνια. Ο Δημήτρης Βασιλείου έπαιξε τα τελευταία είκοσ ιλεπτά στο ματς μεταξύ Değirmenlik και Düzkaya και πέτυχε το δεύτερο γκολ δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του και προκαλώντας ενθουσιασμό στους φιλάθλους.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, ηπα, βασεις, nytimes, guardian, νέα, σθεναρή, hurriyet, isis, wsj, texas, health, γαλλια, βρυξέλλες, spiegel, ΕΚΤ, ελλαδα, ΔΝΤ, τραπεζες, στουρναρας, συριζα, reuters, eurostar, εταιρεία, sncf, προσφορες, κυπρος, γκολ, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, ιαπωνια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, αμφιπολη, sncf, χωρες, το θεμα, εργαλεια, ηπα, θεμα, ιταλια, μιλανο, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ρωμη, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, reuters, wsj, αλεξανδρα, αφορμη, αχμετ, βιβλιο, βρυξέλλες, γκολ, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δωσει, ευρω, υπαρχει, εποχη, εποχες, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, κυβερνηση, λεφτα, λεπτομερειες, λογο, μειωση, νικη, ομαδα, παντα, ουσια, παρισι, πεθανε, πηγη, σθεναρή, σχεδια, σχεδιο, τεξας, τουρκια, φορα, ψηφιδωτο, αγορες, health, δημητρης, εμφαση, ετοιμη, ηπειρο, η εφημεριδα, isis, νοσοκομειο, πωληση, spiegel, texas, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα