Ο Τύπος στον κόσμο

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στη Βραζιλία λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ αλλά και η μίνι - Σύνοδος στη Σουηδία με βασικό αντικείμενο το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Αρκετές οι αναφορές και στον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Για ανασχηματισμό - Ελλάδα: "Η Ελλάδα ορίζει νέο υπουργό Οικονομικών τον Χαρδούβελη" αναφέρουν οι FT. Ο ανασχηματισμός
καθυστέρησε λόγω της αναζήτησης διαδόχου του Γ. Στουρνάρα. "Με τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση ορίζει για υπουργό Οικονομικών, έναν καθηγητή" αναφέρει ο Guardian. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αντικαθιστά τον Γ. Στουρνάρα, την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της, συμπληρώνει η εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό, διορίζοντας ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ακαδημαϊκό με σπουδές στις ΗΠΑ ως τον νέο υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ανανεώσει την κυβέρνηση του. Ο ανασχηματισμός έφερε τον καθηγητή Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Γ. Στουρνάρα λίγες μέρες μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ο Χαρδούβελης που είναι σοβαρός μεταρρυθμιστής, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία την ώρα που δηλαδή η Ελλάδα προετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το χρέος της. (...) Ο Γ. Στουρνάρας πολύ πιθανόν να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ. Ο ανασχηματισμός ίσως είναι το κλειδί για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, σχολιάζει ο Guardian. "H Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών" λένε οι NYTimes. O πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Σαμαράς προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης ένας αξιοσέβαστος καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην σύμβουλος κυβέρνησης, θα αντικαταστήσει τον Γ. Στουρνάρα σε μια προσπάθεια να συνεχίσει το σκληρό οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που έχουν επιβάλλει οι διεθνείς δανειστές στη χώρα, ως αντάλλαγμα των προγραμμάτων διάσωσης. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να πάρει τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Του πιστώνεται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, που άνοιξε το δρόμο για να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το χρέος, το φθινόπωρο. Ωστόσο, παράλληλα, έχει ήδη εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο ύστερα από δύο χρόνια στη διάρκεια των οποίων τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των μισθών, και σε ανεργία που φθάνει έως το 27%. "Aλλάζει ο υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα - Νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση στην Αθήνα" αναφέρει η Handelsblatt.

Σαμαράς ορίζει νέο υπουργό Οικονομικών τον Γκίκα Χαρδούβελη" αναφέρει και το δίκτυο Bloomberg. O Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από την 6ετή ύφεση και να συνάχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. Ο Χαρδούβελης που είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πειραιά έχει υπάρξει σύμβουλος της μεταβατικής κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Για Βραζιλία: "Η αναταραχή συνεχίζεται στο Σάο Πάολο λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ" αναφέρει ο Guardian. Mπορεί να ανεστάλη η απεργία στο μετρό, αλλά οι σκηνές στους δρόμους του Σάο Πάολο με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα λίγες ώρες πριν από το πρώτο ματς. "Αυλαία για το Μουντιάλ στη Βραζιλία, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται" λένε οι NYTimes. Μια μάλλον κακή διάθεση διχάζει τους Βραζιλιάνους εν μέσω διαμαρτυριών για το υψηλό κόστος του Μουντιάλ, που γίνεται από μια οικονομία, που δεν είναι πια αναδυόμενη...

Για μίνι - Σύνοδο: "Ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους στην εκστρατεία κατά του Γιούνκερ" λέει ο Guardian. Mε τρία από τα βασικά κόμματα του Η. Βασιλείου να αντιτίθενται στην εκλογή Γιούνκερ στην Ε. Επιτροπή, ο Κάμερον συναντάται με την Μέρκελ στη Σουηδία. Μίνι Σύνοδος με τη συμμετοχή των ηγετών της Σουηδίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ολλανδίας πραγματοποιείται στη θερινή του κατοικία του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ράινφελντ στο ειδυλλιακό Χαρπζουντ, 125 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη. Και μπορεί επισήμως το βασικό θέμα να είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε με έμφαση στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας αλλά και σε θεσμικές και δομικές αλλαγές που θα δώσουν ενίσχυση στην ανταγωνιστικότητα ωστόσο οι συνομιλίες των 4 ηγετών θα επικεντρωθούν κυρίως στον διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς είναι γνωστές οι αντιρρήσεις που προβάλλουν για το πρόσωπο του Γιούνκερ οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας. Στην πραγματικότητα πίσω από όλες τις ζυμώσεις για τον Γιούνκερ κρύβεται η διαμάχη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περισσότερη εξουσία και πίσω από αυτό μια συνταγματική διαμάχη, σχολιάζει από την πλευρά της η DW. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, στη Σουηδία η κ. Μέρκελ θα επιδιώξει να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα αλλά και να προβεί σε παραχωρήσεις που θα επέτρεπαν στον Ντέιβιντ Κάμερον να αντιμετωπίσει τους επικριτές του στο εσωτερικό. Πιθανές παραχωρήσεις θα μπορούσαν να αφορούν μια εξέχουσα θέση για το νέο βρετανό επίτροπο, περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τη δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ όπως και την υπόσχεση ότι το σκάνδαλο των μυστικών παρακολουθήσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ από βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τους ενδοιασμούς που διατυπώνουν άλλες χώρες στο ζήτημα της διαδοχής Μπαρόζο, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι Ολλανδία, Σουηδία αλλά και Ουγγαρία θα ψηφίσουν στην προκειμένη περίπτωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της γερμανικής πρότασης. Άλλωστε, το πρόβλημα τους δεν είναι το άτομο Γιούνκερ αλλά ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιδιώκει, όπως πιστεύουν, να τους επιβάλει τον μελλοντικό πρόεδρο της Κομισιόν.

Για Πακιστάν: Αεροπορικές επιθέσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν λαμβάνουν χώρα από το πρωί με αποτέλεσμα 15 νεκρούς, μια μέρα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι, αναφέρει αυτή την ώρα το BBC. Σύμφωνα με την WSJ, "Το Πακιστάν ετοιμάζεται για επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν". Σύμφωνα με τον Guardian "Η επίθεση εκτροχιάζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες" . Όπως αναφέρει, τεράστιο πλήγμα στο Πακιστάν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο επέφερε η αιματηρή, πολύωρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι, με απολογισμό τουλάχιστον 27 νεκρούς.Μετά από ώρες, το αεροδρόμιο λειτούργησε ξανά αλλά η επίθεση προκαλεί νέα εμπόδια στις προσπάθειες της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις ενώ θάβει όποιες προοπτικές υπήρχαν για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Η επίθεση στο Καράτσι, οικονομικό κέντρο της χώρας, γυρίζει χρόνια πίσω και τους δύο αυτούς στόχους της κυβέρνησης. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λογαριασμό των Ταλιμπάν, ο Σαμπντουλάχ Σαχίντ κατήγγειλε ότι η πρόταση της πακιστανικής κυβέρνησης για διάλογο είναι επί της ουσίας ένα «εργαλείο πολέμου» που χρησιμοποιούν οι Αρχές στον πόλεμό τους εναντίον των Ταλιμπάν.

Για Κλίντον: Έως το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει την πρόθεση της για το εάν θα είναι υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον. Αυτό αποκάλυψε στο BBC μιλώντας για το νέο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σήμερα επισήμως με τον τίτλο "Δύσκολες Αποφάσεις". Σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, η Κλίντον στο βιβλίο της εκφράζει τον θαυμασμό της για την "ατσάλινη αποφασιστικότητα της Α. Μέρκελ". Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πέρασε πολύ χρόνο μιλώντας με τη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είτε συμφωνείς με τη νομισματική πολιτική της είτε όχι, «ήταν αδύνατο να μην εντυπωσιαστείς από την ατσάλινη αποφασιστικότητα της». Ο Guardian επιλέγει να εστιάσει στην αποκάλυψη ότι οι Κλίντον σχεδόν πτώχευσαν μετά το τέλος της προεδρίας του Μπιλ. "Βγήκαμε από τον Λευκό Οίκο όχι μόνο απένταροι, αλλά με χρέη" αποκαλύπτει λόγω τόσο της δικαστικής διαμάχης με την Μόνικα Λεβίνσκι όσο και για τις σπουδές της κόρης τους, Τσέλσι.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, ελλαδα, στουρναρας, guardian, χρεος, σαμαρας, ηπα, νεα δημοκρατια, ττε, nytimes, αθηνα, bloomberg, eurobank, πειραιας, παπαδημος, psi, απεργια, μετρο, διαδηλωσεις, μερκελ, συμμετοχή, νατο, ουγγαρια, bbc, wsj, νέα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, μονικα βασιλειου, ανασχηματισμος, απεργια ταξι, eurobank alpha, alpha eurobank, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, μειωση μισθων, τι ειναι το psi, εκλογες ηπα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, μουντιαλ 2014, ξανα, κομματα, χωρες, βραζιλια, ηπα, ηττα, θεμα, οικονομια, ολλανδια, προγραμμα, σουηδια, ττε, υφεση, ωρα, bbc, bloomberg, eurobank, guardian, nytimes, wsj, αεροδρομιο, αλεξανδρα, ανεργια, αποκαλυψη, ατομο, βιβλιο, γινεται, διοικηση, δικτυο, εκστρατεια, επενδυσεις, ευθυνη, εφημεριδα, υπηρεσιες, υπηρχαν, οικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, μηνυματα, μινι, μειωση, νατο, ξεκινημα, πακισταν, υπογραφη, πρωι, σαο παολο, σαο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σκηνες, ταλιμπαν, τρια, τσελσι, φθινοπωρο, φορμουλα, ωρες, αδυνατο, αγορες, εμφαση, γκικας, γκικα, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, λευκο, μουντιαλ, θεματα
Τυχαία Θέματα