Ο Τύπος στον κόσμο

Η έκρηξησε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας μεεκατοντάδες νεκρούς, η πρόθεση τουΚιέβου για διάλογο με όλες τις πλευρέςαλλά και η απόφαση του ΕυρωπαϊκούΔικαστηρίου με την οποία η Googleυποχρεώνεται να σβήνει προσωπικάδεδομένα μετά από αιτήματα χρηστών τηςείναι μερικά από τα βασικά θέματα τουδιεθνούς Τύπου.

Για Τουρκία:"Περισσότεροι από 200 οι νεκροί απόέκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία"αναφέρει ο Guardian. O αριθμόςτων θυμάτων ανεβαίνει μετά από τηνέκρηξη, αφήνοντας παράλληλα εκατοντάδεςάλλους εγκλωβισμένους. "Έκρηξη σεανθρακωρυχείο

στην Τουρκία σκοτώνειπερισσότερους από 200" αναφέρει και ηWSJ. Μιαέκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη ΔυτικήΤουρκία σκότωσε τουλάχιστον 201 εργάτεςστη χειρότερη καταστροφή που έχει συμβείστη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ σεεξέλιξη είναι τεράστια επιχείρησηαπεγκλωβισμού των εκατοντάδων άλλωνανθρακωρύχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοιστα έγκατα της γης.Την ώρα της έκρηξηςβρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατατης γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά. Τοδυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής τηςβάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στοορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύπερισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.Μέχρι στιγμής έχουν διασωθείσυνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Οι περισσότεροιθάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση απόμονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας τηςπυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη. Ηέρευνα για επιζώντες, είπε τα ξημερώματαο υπουργός Ενέργειας, "μπαίνει σεκρίσιμο στάδιο" όσο περνάει η ώρα.
Τοχειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείοστην Τουρκία είχε σημειωθεί το 1992 στοΖονκγουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, πουείχε στοιχίσει τη ζωή σε 263 ανθρακωρύχους.

Για Ουκρανία: Δύο24ωρα μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτωναυτονομίας σε Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ,η Ουκρανία ετοιμάζεται να διοργανώσεισυνομιλίες με σκοπό την εκτόνωση τηςκρίσης στα ανατολικά της χώρας. Όπωςμεταδίδει το BBC, oισυνομιλίες θα περιλαμβάνουν μέλη τηςμεταβατικής κυβέρνησης και τοπικούςηγέτες, με τους φιλορώσους αυτονομιστέςόμως να αρνούνται προς το παρόν νασυμμετάσχουν. Η κίνηση αυτή αποτελείμέρος του λεγόμενου "Οδικού Χάρτη"που έχει σχεδιάσει ο Οργανισμός για τηνΑσφάλεια και τη Συνεργασία στηνΕυρώπη. Χθες πάντως, επίθεση με πυράαυτομάτου όπλου δέχθηκε ο τοπικός ηγέτηςτου Λουγκάνσκ, Βαλέρι Μπόλοτοφ, ενώ οιγιατροί ανέφεραν πως σώθηκε επειδήφορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, με αποτέλεσμανα τραυματισθεί στον ώμο. Το επεισόδιοέρχεται σε αντίθεσή με τα όσα έλεγε τοΚίεβο ότι οι Ρώσοι είναι εκείνοι πουπροετοιμάζουν δολοφονίες ηγετών τηςΟυκρανίας. Η απάντηση πάντως των Ουκρανώνστον πόλεμο των καταγγελιών ήρθε λίγοαργότερα όταν ανακοινώθηκε πως στοΚραματόρσκ άγνωστοι είχαν στήσει ενέδρασε στρατιώτες σκοτώνοντας έξι καιτραυματίζοντας άλλους οκτώ. Την ίδιαώρα, "διαστημικά αντίποινα Ρωσίας στιςκυρώσεις των ΗΠΑ" αναφέρουν οι FinancialTimes. Yπόαμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τομέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού,ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο της συνεργασίαςμε τις ΗΠΑ μετά το τέλος του ΨυχρούΠολέμου, σε αντίποινα για τις αμερικανικέςκυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στηνΟυκρανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςτης Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότιη Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑνα παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτοννα χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευήςμηχανές πυραύλων για να εκτοξεύειδορυφόρους για στρατιωτική χρήση. ΗΜόσχα ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειταινα αναστείλει τη λειτουργία του συστήματοςδορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμούθέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στασχέδια της Ουάσινγκτον να αρνηθεί ναχορηγήσει άδειες εξαγωγής προϊόντωνυψηλής τεχνολογίας που θεωρεί πως θαμπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ρωσικόστρατό.

Για Συρία: Την ώρα πουφαίνεται πως το καθεστώς Άσαντ κερδίζεισυνεχώς έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδροςσυναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσηςτης Συρίας Αχμάντ Τζαρμπά και εξήρε τορόλο του συριακού συνασπισμού στηνπροσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικήςλύσης στην κρίση που μαστίζει τη χώρα,ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Εν μέσω τηςκρίσης, παραιτείται και ο ειδικόςδιαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακτάρ Μπραχίμιστις 31 Μαϊου, όπως ανακοινώθηκε χθες.Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι NYTimes,συνολικά 14 φορές από τον Οκτώβριοέχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα καικυρίως χλώριο η συριακή κυβέρνηση δήλωσεο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ΛοράνΦαμπιούς, που πραγματοποιεί επίσημηεπίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ενώ είπε ότι«λυπήθηκε» που οι ΗΠΑ δεν προχώρησανσε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον τηςΣυρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Για Google: Πολύμεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο γίνεταισήμερα η απόφαση του ΕυρωπαϊκούΔικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ηGoogle οφείλει να ικανοποιεί τα αιτήματαόσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν απότα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοιπρος «παρωχημένες ή άσχετες» πληροφορίεςπου τους αφορούν. Μάλιστα, η δικαστικήαπόφαση δεν αποκλείεται να παίξει ρόλοστα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό νόμο πουθα κατοχυρώνει το λεγόμενο «δικαίωμαστη λήθη», όπως ανέφερε χθες η Κομισιόν."Η Google θαπρέπει να τιμήσει τα αιτήματα χρηστώνγια διαγραφή προσωπικών δεδομένων σύμφωναμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"αναφέρουνοι NYTimes στοβασικό τους θέμα. "Χρήστες έχουν τοδικαίωμα να ζητήσουν από την Googleνα ΄σκοτώσει΄ δεδομένατους" αναφέρει και ο Guardian.Πάντως, η WSJεκτιμά πως μια τέτοιααπόφαση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίεςμεταξύ της ιδιωτικότητας των δεδομένωνστο διαδίκτυο και της ελεύθερης έκφρασης.

Στη Δανία: "Βίντεοκινουμένων με σκοπό τηνπροσέλκυση νέων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογέςαποδεικνύεται αρκετά προκλητικό γιατους Δανούς" αναφέρει η WSJ.Απέσυρε τοκοινοβούλιο της χώρας το αμφιλεγόμενοβίντεο κινουμένων σχεδίων το οποίο είχεστόχο να προσελκύσει την προσοχή τωννέων ψηφοφόρων στις επικείμενεςευρωεκλογές. Στο βίντεο διάρκειας 90δευτερολέπτων με τίτλο «Voteman» ο ομώνυμοςυπερήρωας απεικονίζεται να επιδίδεταισε ομαδικό σεξ με πέντε γυναίκες και ναγρονθοκοπεί νέους οι οποίοι δεν ασκούντο δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Το επίμαχοβίντεο που αναρτήθηκετη Δευτέρα στον λογαριασμό του Κοινοβουλίουτης Δανίας στον ιστότοπο YouTube και στονιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook καιείχε πάνω από 200.000 θεάσεις ώσπου νααποσυρθεί μία ημέρα μετά τη δημοσίευσήτου. Ο πρόεδρος της Βουλής ΜόουνςΛίκετοφτ δήλωσε ότι έλαβε υπόψη τουτις απόψεις «πολλών προσώπων για ταοποία τρέφω βαθύ σεβασμό, με βάση τιςοποίες το φιλμ αυτό ήταν πολύ πιο σοβαρόκαι προσβλητικό από ό,τι σχεδιαζόταννα είναι και ότι απευθυνόταν με ταπεινωτικότρόπο στους νέους».

Στην Κίνα:25 χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 4Ιουνίου από τη σφαγή στην πλατείαΤιενανμέν και το Πεκίνο έχει επιδοθείσε μια εκστρατεία φίμωσης προκειμένουνα μην συζητηθεί δημοσίως η επέτειος.Όπως αναφέρει ο Guardian,έχουν ήδη φυλακιστείδικηγόροι, ακτιβιστές και διανοούμενοισε μια εμφανή προσπάθεια της Κίνας νασβήσει από τη συλλογική μνήμη τα γεγονότα,που συγκλόνισαν τον κόσμο το 1989. Άλλωστε,η Κίνα έχει απαγορεύσει κάθε δημόσιοδιάλογο στη χώρα για την αιματηρήκαταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεωναπό τον στρατό που άφησε χιλιάδεςνεκρούς, ο αριθμός των οποίων δεν έγινεποτέ επίσημα γνωστός.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα