Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.... Σαμαράς

Είναι κοινό μυστικό στα επιτελεία των κομμάτων αλλά και σε όσους παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν προς τις κάλπες της 25ης Μαΐου με ένα ποσοστό συσπείρωσης περί το 60%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ.

ξεκινά από μία αφετηρία περί το 18% του εκλογικού σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου έχει περισσότερες, από όσες η ΝΔ, εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα ή τους αναποφάσιστους με αποτέλεσμα να εμφανίζει το μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα που καταγράφεται.

Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί και την προσπάθεια των δύο κομμάτων να πολώσουν το πολιτικό σκηνικό και να αυξήσουν όσο μπορούν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Είναι συνεπώς δεδομένο ότι οι υψηλοί τόνοι θα διατηρηθούν μέχρι και την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες στις 25 Μαΐου, με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποτελεί πρόβα τζενεράλε με τα δικά της ωστόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την προσπάθεια για την εκλογική επικράτηση, ο κ. Σαμαράς στρέφεται εκ νέου στα κοινά που παραδοσιακά στήριξαν την κεντροδεξιά στην Ελλάδα, έστω κι αν σε αυτό ακριβώς το χώρο παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες διαρροές της Ν.Δ.

Η προχθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας δεν ήταν τυχαία, καθώς η προσέγγιση με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ελλαδικής εκκλησίας αποτέλεσε ανέκαθεν επιδίωξη του κόμματος. Οι αναφορές, δε, του Πρωθυπουργού στους παραδοσιακούς δεσμούς του έθνους και της εκκλησίας αλλά και η επανάληψη της φράσης πως «στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, όλοι προσεύχονται», την οποία είχε πει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ προ τριετίας, δεν αποτελεί παρά προσπάθεια προσεταιρισμούς μερίδας πολιτών και κληρικών που, στο πρόσφατο παρελθόν, γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ.

Τον ίδιο στόχο είχε, τελικά, και η εκδήλωση – την ίδια ημέρα – στη Λαμία για τις γυναίκες, η οποία επί της ουσίας αποτέλεσε έναν ύμνο, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, στην αξία της ελληνικής οικογένειας.

Ο κ. Σαμαράς χθες μετέβη στη Μυτιλήνη, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex που φρουρούν τα σύνορα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανέβει στα... κάγκελα καταγγέλλοντας ουσιαστικά ως αυτουργούς για τους θανάτους μεταναστών τους λιμενικούς και να ζητά τη διάλυση της Frontex, ο κ. Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να εξάρει την προσπάθεια των ενστόλων, να επισημάνει ότι έσωσαν χιλιάδες ζωές και να επαναφέρει το αίτημα για μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος. Δύο σε ένα, δηλαδή, καθώς με τη χθεσινή του παρουσία δίπλα στους λιμενικούς (σ.σ. ή προ ημερών όταν μπήκε μέσα σε “κλούβα” της Αστυνομίας) ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στήριξης προς τους ενστόλους ενώ εμφανίστηκε να κατανοεί και να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις ενστάσεις μεγάλης μερίδας των πολιτών έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Σαμαράς, που και κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν έχει αποφύγει πχ να ψάλει μέσα στην Εκκλησία, αναμένεται να επιμείνει στην προσπάθειά του να επαναπατρίσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν. Ωστόσο, όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί, έχοντας εκ των πραγμάτων αδυναμία πλήρους χάραξης πολιτικής – λόγω της ευρωπαϊκής εποπτείας – και κυρίως με ανοικτή την πληγή των περικοπών, που ήταν και ο λόγος διαζυγίου με τους ψηφοφόρους, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν αναμένονται εντυπωσιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα