Ο Τύπος στον κόσμο

Το «ηχηρό» «ναι» που είπαν κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας στα χθεσινά δημοψηφίσματα «αυτοδιάθεσης» είναι το βασικό θέμα στον διεθνήΤύπο.

Για Ουκρανία: Σε τροχιά διαμελισμού η Ουκρανία μετά το ηχηρό «ναι» που είπε το 90% των πολιτών στην επαρχία Ντονιέτσκ στο δημοψήφισμα «αυτοδιάθεσης» εν μέσω πυρών και χάους στα εκλογικά τμήματα σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας – Για «εγκληματική φάρσα» κάνει λόγο το Κίεβο – Παράνομα τα χαρακτηρίζει η Ε.Ε.

"Τα
δημοψηφίσματα ενισχύουν τους φόβους για διαμελισμό της Ουκρανίας" αναφέρουν οι Financial Times. Η ψηφοφορία "επισκιάστηκε" από χάος σε εκλογικά τμήματα και καταλόγους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρομάν Λιάγκουιν, το «ναι» στην «ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» φτάνει σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το 89,07%. Μόνο 10,19% ψήφισε όχι. Αποτελέσματα δεν έχουν μεν ανακοινωθεί ακόμη για το Λουχάνσκ, αλλά οι εκεί διοργανωτές υποστηρίζουν πως περίπου 5% όσων ψήφισαν είπαν «όχι». Και στις δύο περιφέρειες η προσέλευση ήταν μεγάλη, με το 71% των ψηφοφόρων στο Ντονέτσκ και το 80% εκείνων στο Λουχάνσκ να ψηφίζουν. Τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο είχαν ούτως ή άλλως δείξει πως δεν θα αναγνώριζαν τη διαδικασία, αλλά οι αμφιβολίες ακόμη και για τη διενέργειά της είναι μεγάλες: Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC τα ψηφοδέλτια -που έπεφταν ανοικτά στις κάλπες- "ήταν φωτοτυπίες που έβγαζε ο καθένας, ενώ ψήφισε όποιος ήθελε, όπου ήθελε, όσες φορές ήθελε". "Οι αυτονομιστές ανακοινώνουν τη νίκη τους στα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία" αναφέρει η WSJ. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως κέρδισαν στα δημοψηφίσματα με στόχο την αυτονομία των περιοχών τους, την Κυριακή αυξάνοντας έτσι τις εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας, η οποία αν αναγνωρίσει τα αποτελέσματα θα οδηγήσει τη χώρα σε διαμελισμό.

"Οι αντάρτες ανακοινώνουν νίκη στα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία" αναφέρει και ο Guardian, ενώ η Μonde επισημαίνει πως "Ανατολική Ουκρανία: φιλορώσοι ισχυρίζονται ότι ο κόσμος μαζικά είναι υπέρ της αυτονομίας”. Από την πλευρά τους, οι NYTimes υιοθετούν τη “γραμμή” της Ουάσινγκτον και τονίζουν "H ψήφος αυτονομίας στην Ανατολική Ουκρανία ήταν χαοτική και καταδικασμένη".

Για "ντόμινο εφέκτ" κάνει λόγο η DW. (...) Η στρατηγική μοιάζει με τη θεωρία του "ντόμινο" όπου η ιδεολογία και η προπαγάνδα μπορεί να οδηγήσει γειτονικές χώρες να πέσουν σαν ντόμινο υπό την επιρροή της Μόσχας. Ένα τέτοιο σενάριο "απειλεί" τώρα και άλλα μέρη της Ουκρανίας. Οι αυτονομιστές επιθυμούν τη δημιουργία και άλλων "δημοκρατιών" με πρότυπο το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Αυτά τα ντόμινο θα έχουν την ονομασία "Νέα Ρωσία" - "Novorossiya" για την οποία ήδη γίνεται λόγος ακόμα και στη Μόσχα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πούτιν έχει ξεκινήσει τη χρήση της φράσης "νέα ρωσία" που σημαίνει ότι αυτή θα φθάνει από την ανατολική Ουκρανία μέσω της Κριμαίας και της Οδησσού έως τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Ρουμανία και φυσικά έως τα σύνορα με την Ε.Ε. Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία, τώρα Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ μπορεί να ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα προς το παρόν αρνείται πως αυτή είναι η πρόθεση της. Στη πραγμαιτκότητα, αυτές οι περιοχές είναι ο δρόμος του Κρεμλίνου προς τη Νέα Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η Bild ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζονται από εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τόσο στην αστυνομία, όσο και στο στρατός επιχειρούν 400 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές από την ιδιωτική εταιρεία Security Academi, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της περιβόητης Blackwater με συμμετοχή σε συγκλονιστικά περιστατικά στο Ιράκ. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Bild με πηγές τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι 400 μισθοφόροι-ελίτ βρίσκονται στην Α. Ουκρανία και μάχονται στις τάξεις των ειδικών δυνάμεων ΣΟΚΟΛ του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND έχουν ήδη ενημερώσει τη γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων που γίνονται με τον υπουργό παρά τη καγκελαρία και συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών Πέτερ Αλτμάιε.

Για Νιγηρία: Ελπίδες για τον εντοπισμό των 273 μαθητριών, που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία καθώς ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο δηλώνει πως έχει πλέον πληροφορίες για το πού βρίσκονται. Ο κυβερνήτης, Κασιμ Σετίμα δήλωσε ότι έχει ήδη δώσει τις σχετικές αναφορές στον στρατό για να επιβεβαιωθούν, ενώ επεσήμανε πως δεν πιστεύει ότι οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ της έχουν μεταφέρει στο Τσαντ ή το Καμερούν, όπως τόνισε μιλώντας στο BBC. Την ίδια στιγμή, "Στην πόλη των μαθητριών που αγνοούνται, θλίψη και λίγη πρόοδος στις έρευνες" διαπιστώνουν οι NYTimes. Στο Τσίμποκ, από όπου απήχθησαν οι μαθήτριες από την Μπόκο Χαράμ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και οργή για τη μικρή πρόοδο που έχουν σημειώσει οι έρευνες. Στο μεταξύ, "Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνει Σύνοδο για την ασφάλεια στην Αφρική" αναφέρει η Monde. Από την πλευρά της, η Γαλλία πρότεινε να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής με την Νιγηρία και τις γειτονικές της χώρες, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Για Συρία: Την πεποίθηση πως το Ιράν και ο κοντινός του σύμμαχος, πρόεδρος Άσαντ κέρδισαν τον πόλεμο στη Συρία και πως η ενορχηστρωμένη εκστρατεία των ΗΠΑ για να “πέσει” το καθεστώς έχει αποτύχει δηλώνουν με σειρά συνεντεύξεων τους ιρανοί αξιωματούχοι στον Guardian. «Κερδίσαμε στη Συρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλαεντίν Βορουτζερντί, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου. «Το καθεστώς Άσαντ θα παραμείνει. Οι Αμερικανοί έχασαν».

Για Ευρωεκλογές: «Εκστρατεία εναντίον μιας απολιτίκ στάσης» κάνει λόγο η El Pais. Τα κόμματα στην Ισπανία αναπαράγουν ευρωπαϊκά μηνύματα εναντίον του λαϊκισμού, που δεν κυριαρχεί ωστόσο στη χώρα. Σε προεκλογική του εκστρατεία σε διάφορες ισπανικές πόλεις, ο Μάρτιν Σουλτς υπόσχεται πως «θα αγωνιστεί για να αποκαταστήσει την ανισορροπία μεταξύ Βορρά – Νότου» (....) Όπως αναφέρει η El Pais «Στην Ισπανία καταγράφεται κάτι μοναδικό σε αυτές τις ευρωεκλογές. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν διάλογο, που αυτή τη στιγμή επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη: Οι ευρωπαϊστές εναντίον των λαϊκιστών». Ωστόσο, στην Ισπανία οι τελευταίοι δεν υπάρχουν τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Γαλλία είναι η Λεπέν, στην Ιταλίαο Μπέπε Γκρίλλο, στην Βρετανία το Ukip. Αλλά στην Ισπανία, όταν κάποιος μιλά για «λαϊκισμό» ή για τη «μάχη εναντίον της Ευρώπης» δεν μπορεί να δώσει ονόματα. Ένα ακόμα στοιχείο: Η συμμαχία των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊστών έχει μέλη στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία ή την Μάλτα, αλλά όχι στην Ισπανία. Γιατί καενίς δεν ανήκει σε αυτή την δύναμη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, financial times, el pais, δημοψηφισμα 2015, times, ψηφοφορία, bbc, ψηφοδελτια, wsj, guardian, nytimes, επιρροή, νέα, ρωσία, σημαίνει, bild, ηπα, στρατος, εταιρεία, security, συμμετοχή, θλίψη, monde, γαλλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κομματα, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, μιλα, χωρες, ρωσία, θλίψη, αστυνομια, δημοκρατια, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, ισπανια, μαλτα, ολλανδια, ονοματα, ουκρανια, πλαισιο, ρουμανια, σουηδια, ωρα, bbc, bild, el pais, guardian, nytimes, times, wsj, αυστρια, αμφιβολιες, ασαντ, γεγονος, γινεται, γινονται, δυναμη, δωσει, δρομος, ειπαν, ειπε, εκστρατεια, επιρροή, ερευνες, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, θεωρια, ιδεολογια, κυβερνηση, κιεβο, λογο, μηνυματα, μοσχα, νιγηρια, νικη, πουτιν, σεναριο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, συρια, φυσικα, φτανει, χαος, ψηφοφορία, ανηκει, ασφαλεια, security, financial times, χωρα, κυριακη, μοιαζει, monde, οργη, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα