Ο Τύπος στον Κόσμο

Η σύγκρουση Ρωσία - ΗΠΑ με φόντο τις ανησυχίες για γενικευμένη αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ουκρανία

"ΗΠΑ - Ρωσία συγκρούονται στα Η.Ε. για την Ουκρανία" λένε οι Financial Times (FT). Φόβους γενικευμένου εμφυλίου γεννά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία,

όπου και στήνεται σκηνικό τύπου Κριμαίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και στήνουν οδοφράγματα σε διάφορες πόλεις. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία καλεί την κυβέρνηση του Κιέβου να μην επιτεθεί εναντίον ρωσόφωνων διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ στη διάρκεια του έκτακτου ΣΑ του ΟΗΕ ο πρέσβης της χώρας, Βιτάλι Τσούρκι ζήτησε από την Ουκρανία την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ωστόσο, έλαβε την απάντηση από τον πρέσβη της Ουκρανίας Γιούρι Σεργκιέγφ πως η Μόσχα είναι εκείνη που δημιούργησε την κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Λίγες ώρες νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ διακήρυξε σε διάγγελμά του ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της χώρας του και εξακολουθεί να υποκινεί την ένταση στις ανατολικές περιοχές, ενώ εξήγγειλε με τελεσίγραφο, που λήγει σε λίγη ώρα ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις θέσεις των φιλορώσων έχουν ενισχύσει άνδρες της άλλοτε κραταιάς Μπερκούτ, των ειδικών δυνάμεων δηλαδή της Ουκρανίας, που είχαν υπερασπιστεί τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Διαδηλώσεις έγιναν χθες στο Χάρκοβο και σε άλλες πέντε πόλεις της περιφέρειας του Ντονιέτσκ με κύριο αίτημα την αυτονόμηση της περιοχής. Η Ουάσινγκτον μιλά για ρωσικό «δάκτυλο», όπως ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβης των ΗΠΑ στα Η.Ε. στη διάρκεια του χθεσινού ΣΑ:"Ξέρουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα. Η μόνη οντότητα στην περιοχή ικανή για ενορχηστρωμένες στρατιωτικές πράξεις είναι η Ρωσία". Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών, που δεν αφήνει περιθώρια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας. "Λήγει το τελεσίγραφο της Ουκρανίας την ώρα που η Ρωσία ζητούσε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ" αναφέρει ο Guardian. H Ουκρανία απειλεί με γενικευμένη επίθεση εναντίον των ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία συγκαλεί ΣΑ χαρακτηρίζοντας το Κίεβο "εγκληματικό", η Βρετανία απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα. "Αντιμέτωπη με τη Ρωσία η Ουκρανία έτοιμη να συγκρουστεί με ρωσόφωνους στρατιωτικούς" αναφέρουν οι NYTimes. "Η Ουκρανία διατάσσει τον στρατό της να κινηθεί ανατολικά" αναφέρει και η Wall Street Journal (WSJ), "Η Ουκρανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο ΣΑ" αναφέρει η Monde.

Για Συρία

"Ο πόλεμος έχει εξελιχθεί υπέρ μου λέει ο Άσαντ" αναφέρει ο Guardian. Για "σημείο καμπής" του πολέμου κατά της τρομοκρατίας όπως αποκαλεί τον εμφύλιο στη Συρία έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ ισχυριζόμενος ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον το πάνω χέρι επανακτώντας με σταθερά βήματα οχυρά των ανταρτών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού, ο Άσαντ ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του πλέον κερδίζει στην τρίχρονη εμφύλια σύγκρουση, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150,000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα εκατομμυρίων προσφύγων. Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν νέες εικόνες από θύματα επίθεσης με χημικά όπλα που σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Άσαντ στο χωριό Κφαρ Ζεϊτά, όπως αναφέρει η WSJ. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνονται μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα αλλά και ενήλικες, που δέχονται τις πρώτες βοήθειες. Πάντως, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις πληροφορίες που θέλουν τις δυνάμεις του Άσαντ να έχουν πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση.

Για Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, στο τεύχος, που κυκλοφορεί σήμερα διεξήχθη έρευνα της εισαγγελίας της Βρέμης στους χώρους της εξοπλιστικής Rheinmetall Defence Electronics, RDE, στη Βρέμη, στις 31 Μαρτίου.Το ενδιαφέρον των εισαγγελέων αφορούσε απολογισμούς ταξιδιωτικών εξόδων, σημειώσεις από συνομιλίες και εκθέσεις για συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται περίπου δώδεκα πρώην και νυν στελέχη της εταιρείας, τα οποία κατηγορούνται για δωροδοκία και φοροδιαφυγή.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για 33 εκ. ευρώ που είχε πληρώσει η RDE από το 2008 ως το 2011 στον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα Παναγιώτη Ευσταθίου, μέσω της βρετανικής εταιρείας DEMTEC αλλά και μέσω μιας άλλης εταιρείας, της TREDECO Ltd. Όπως έχει δηλώσει ο Ευσταθίου στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, μέρος αυτών των χρημάτων το χρησιμοποίησε για να πληρώσει μίζες. Είχε πει επίσης ότι πιέστηκε να το κάνει από μάνατζερ της RDE. Tην εκδοχή αυτή φαίνεται να υιοθέτησε η εισαγγελία της Βρέμης. Στο ένταλμα της έρευνας αναφέρεται ότι τα στελέχη της Rheinmetall "αποδέχονταν" ότι ο έλληνας εκπρόσωπος της εταιρίας θα δωροδοκούσε με τα χρήματα αρμόδιους έλληνες αξιωματούχους για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων που αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα. Τα χρήματα αυτά, όπως υποστηρίζει η εισαγγελία, είχαν δικαιολογηθεί τότε από την RDE στη γερμανική εφορία ως «λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης».


Όπως γράφει το Der Spiegel, η εταιρία επιμένει ότι ούτε είχαν σημειωθεί "απαγορευμένες πληρωμές" σε έλληνες αξιωματούχους αλλά ούτε είχε δοθεί τέτοια εντολή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, η RDE έχει αναθέσει σε "ανεξάρτητους ειδικούς" να εξέταση των καταγγελιών.

"Η καλύτερη ώρα για την ελληνική χρεοκοπία" ισχυρίζεται ο W. Munchau στους FT. Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει. Αλλά πλέον έχει δυνατότητα επιλογής: Να κηρύξει στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους, γράφει ο W. Münchau. Μόνο έτσι θα προσελκύσει πραγματικούς επενδυτές. (...) Ο λόγος που η Ελλάδα προσέλκυσε τόσο ενδιαφέρον στην ομολογιακή έκδοση της περασμένης εβδομάδας, ήταν ένας συνδυασμός από την υπόσχεση υψηλής απόδοσης αφενός και την δομή των λήξεων στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα αφετέρου. Τα επίσημα δάνεια -από τα μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ- απαρτίζουν το 80% του συνολικού χρέους. Η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να τα αποπληρώνει πριν το 2023. Με άλλα λόγια, η χώρα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη. Αλλά τα μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Και όλα αυτά μας γυρίζουν στο βασικό πρόβλημα: Ποιος άνθρωπος με σώας τα φρένας θα κάνει μιαμακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος. Ο πιο καθαρός τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν μέσω συνεδρίου για το χρέος, αλλά οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Ας ζυγίσουμε τώρα την εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμής όλου του εξωτερικού της χρέους (...) Μολονότι αυτό το σενάριο θα «φρίκαρε» τους διεθνείς επενδυτές αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι θα το ξεχνούσαν και θα επέστρεφαν γρήγορα. Στο κάτω κάτω, η πιθανότητες χρεοκοπίας είναι οι λιγότερες, αμέσως μετά την χρεοκοπία. Σε εκείνο το σημείο, η μεταρρυθμισμένη Ελλάδα θα είναι πολύ ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, όχι μόνο για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές. Δεν κάνω τον δικηγόρο της εξόδου. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν, ότι πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει επιλογή.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα