Ο Τύπος στον Κόσμο

H έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία καθώς και η εκλογική διαδικασία που ξεκινά σήμερα στην Ινδία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για την Ουκρανία

"Διαδηλωτές καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία" λέει η Wall Street Journal (WSJ). Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και ύψωσαν τη ρωσική σημαία ζητώντας δημοψήφισμα

ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στην Κριμαία. Ανάλογες κινήσεις επιχειρήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως στο Χάρκοβο, όπου κατελήφθη κυβερνητικό κτίριο και στο Λουχάνσκ, όπου κατελήφθη η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ακύρωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία για να χειριστεί την κατάσταση συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την αναταραχή. Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να αναλάβει δράση, πιθανώς στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Περίπου το 50% του πληθυσμού της περιοχής έχουν ρωσική καταγωγή και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας αποτελείται από ουκραννούς εθνικιστές που θα καταπιέσουν τις μειονότητες και κυρίως τους Ρώσους.

"Στο τέλμα οι συνομιλίες για τον λογαριασμό 2,2 δισ δολαρίων της Ουκρανίας προς την Gazprom" αναφέρουν οι Financial Times.


Για Ινδία

"Ξεκίνησε η μεγαλύτερη ποτέ εκλογική διαδικασία στην Ινδία" αναφέρει η Monde. Προσέρχονται 814εκ ψηφοφόροι στις κάλπες για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εννέα φάσεις. Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ξεκίνησε σήμερα στην Ινδία, όπου 815 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εννέα στάδια σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ξεκινώντας από τα μικρά κρατίδια στα βορειοανατολικά της χώρας Θα συνεχιστεί στα παγωμένα οροπέδια των Ιμαλαΐων, στις δυτικές ερημικές περιοχές και στον τροπικό νότο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου, όταν θα ψηφίσουν οι πυκνοκατοικημένες βόρειες πεδινές περιοχές. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 16 Μαΐου. "Εκλογές στην Ινδία: Η δυναστεία Γκάντι απειλείται" αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι καθώς η πλέον μακροχρόνια οικονομική επιβράδυνση που έχει γνωρίσει η Ινδία από τη δεκαετία του '80 έχει φρενάρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια χώρα ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι κάτω των 25 ετών. Μολονότι πολλοί Ινδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις θρησκευτικές ταραχές του 2012 ο Ναρέντρα Μόντι, ο υποψήφιος του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για την πρωθυπουργία κυριάρχησε στη μακρά προεκλογική εκστρατεία. Το Άσαμ, ένα υποανάπτυκτο κρατίδιο από όπου ξεκίνησε η ψηφοφορία, είναι ένας από τους τελευταίους προμαχώνες του κόμματος του Κογκρέσου. Ωστόσο, ακόμη και εκεί πολλοί χωρικοί αδημονούν για μια αλλαγή που θα φέρει στις κοινότητές τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους αντί για τους χωματόδρομους με τις λακκούβες που υπάρχουν σήμερα, για να μπορούν να μεταφέρουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές.

Ο Μόντι, ο οποίος έχει υπηρετήσει τρεις θητείες ως πρώτος υπουργός του κρατιδίου Γκουτζαράτ, έχει οργώσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα, οργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμη και στα νότια και τα βορειοανατολικά όπου το BJP κατά παράδοση συγκεντρώνει μικρά ποσοστά. Υπόσχεται ότι θα αναβιώσει ένα πρόγραμμα κατασκευής έργων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τη φιλόδοξη, αναδυόμενη μεσαία τάξη. Αν και ο Μόντι περιόρισε τη γραφειοκρατία στο Γκουτζαράτ και το κρατίδιο γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι λεπτομέρειες του οικονομικού του προγράμματος παραμένουν ακόμη ασαφείς. Το BJP πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του με καθυστέρηση, αφού ξεκινήσει η ψηφοφορία την Δευτέρα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του CSDS το BJP και οι σύμμαχοί του αναμένεται ότι θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο 543μελές Κοινοβούλιο, όμως δεν θα συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάθε πρόβλεψη, ωστόσο, για την Ινδία είναι ριψοκίνδυνη: Το 2004 οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν λανθασμένα νίκη του BJP και των κομμάτων που το στήριζαν, όμως το κόμμα του Κογκρέσου έκανε την έκπληξη και κέρδισε.


Για Όρμπαν

"Το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως κερδίζει στις εκλογές στην Ουγγαρία" λέει η WSJ, ενώ οι Financial Times (FT) τονίζουν πως "Ο Ορμπάν ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία". "Ουγγαρία: Ο Ορμπάν κερδίζει δεύτερη θητεία" αναφέρει και ο Guardian. Το Fidesz φαίνεται πως καταλαμβάνει 135 από τις 199 θέσεις του κοινοβουλίου, ενώ το ακροδεξιό Tζόμπικ 25. Τη νίκη του κόμματός του, Fidesz, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα δείχνει την υποστήριξη του λαού στην πολιτική της κυβέρνησής του για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την στήριξη των οικογενειών και τη μάχη για την εθνική κυριαρχία. Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού Τζόμπικ Γκαμπόρ Βόνα τόνισε ότι το κόμμα του είναι πλέον το ισχυρότερο εθνικό ριζοσπαστικό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Για Αφγανιστάν

"Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επιτυχείς εκλογές" αναφέρουν οι NYTimes. Μέλη ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής στην Καμπούλ αναφέρουν πως περισσότερα από 7 εκ κάλπες έχουν ήδη καταμετρηθεί. Τόσο η Καμπούλ, όσο και η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν ως μια νίκη της Δημοκρατίας επί της βίας. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα, ενώ σημειώθηκε και μία βομβιστική επίθεση κατά φορτηγού που μετέφερε κάλπες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Ωστόσο, ο φόβος για κάποια μεγάλη επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένονται στις 24 Απριλίου. Αναλυτές επισημαίνουν, ότι η πολιτική συναίνεση θα αποτελέσει τον παράγοντα κλειδί που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη επόμενη ημέρα για τη χώρα.


Για Ρουάντα

"Η Ρουάντα θυμάται τα θύματα της γενοκτονίας" αναφέρει η Monde. Τελετές μνήμης που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη γενοκτονία της Ρουάντας ξεκίνησαν χθες με διάταγμα του προέδρου Πολ Καγκάμε. Ήταν 6 Απριλίου του 1994, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο τότε προέδρος, Γιουβενάλ Χαμπια-ριμάνα, που άνηκε στους Χούτου, κατερρίφθη. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν οι μαζικές δολοφονίες εναντίον κυρίως της φυλετικής μειοψηφίας των Τούτσι. Στην περίοδο των 100 ημερών που ακολούθησε μέχρι τα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εκτιμάται ότι το 70% των Τούτσι που ζούσαν στη Ρουάντα σφαγιάστηκε, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από τη μανία των εκτελεστών. Η Γαλλία κατηγορήθηκε για την παροχή υποστήριξης και οπλισμού στα «τάγματα θανάτου» των Χούτου. Επί προεδρίας Σαρκοζί εντάθηκαν οι προσπάθειες για την προσέγγιση των δύο χωρών. Οι νέες κατηγορίες όμως, που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ρουάντα εναντίον της Γαλλίας και του Βελγίου έκαναν το Παρίσι να ακυρώσει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις τελετές μνήμης. «Οι κατηγορίες αυτές είναι εντελώς αβάσιμες. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Ρουάντα μόνο όταν βασίζεται στην αλήθεια και τη συμφιλίωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, τελευταίες δημοσκοπήσεις, διαδηλωσεις, wsj, δημοψηφισμα 2015, ρωσία, δραση, νατο, times, monde, ψηφοφορία, νέα, μαΐου, εκλογες, guardian, δημοσκοπηση, ουγγαρια, nytimes, γαλλια, σαρκοζι, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αφγανισταν, γκαντι, εδρα, εθνικη, ηγετης, ινδια, ουκρανια, προγραμμα, guardian, nytimes, times, wsj, αλεξανδρα, αφορμη, βρισκεται, γινει, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δολοφονιες, δωσει, εκστρατεια, εβδομαδα, εξελιξη, εσωτερικων, ετων, ζωη, ιδια, θεσεις εργασιας, καχυποψια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κτιριο, κτιρια, λεπτομερειες, λιθουανια, μαΐου, μισος, νατο, νικη, παρισι, συμμετοχή, σπιτια, φοβος, ψηφοφορία, εννεα, ενωση, εθνικο, financial times, χωρα, monde, ρουαντα, σημαια, ταξιδι, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα