Ο Τύπος στον κόσμο

Αυξάνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα ΝΑΤΟ - Ρωσίας διαπιστώνει ο διεθνής Τύπος σήμερα, που επίσης επικεντρώνεται στον χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ολάντ.

Για Ουκρανία: Την κατάσταση στην Ουκρανία αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ηγέτες των δύο κομμάτων του Κογκρέσου. Στο μεταξύ, φουντώνει η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ,

ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να εισβάλουν στη χώρα, όπως δήλωσε ο γ.γ του Συμμαχίας Ράσμουσεν, αναφέρει ο Guardian, ενώ η WSJ επισημαίνει πως "αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποιεί για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων" που όπως ανέφερε η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας μέσα σε λίγες μέρες. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μπριντλάβ περιέγραψε την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα ως «εξαιρετικά ανησυχητική». «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη, πολύ ικανή και πανέτοιμη δύναμη» είπε. «Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει και ότι θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της μεταξύ 3 - 5 ημερών, εάν της ζητηθεί να αναλάβει δράση» τόνισε. Παρά τις εξαγγελίες της Ρωσίας για απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση. Την Τρίτη το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την παύση της συνεργασίας της με τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Από την άλλη πλευρά αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή του Β. Γιανουκόβιτς ότι έκανε λάθος στη διαχείριση της κρίσης, όπως αναφέρει η DW. Την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία επέκρινε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χαρακτηρίζοντάς την «τραγωδία». Σε συνέντευξή του στο Associated Press και στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει ξανά η Κριμαία τμήμα της Ουκρανίας. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο, μετά από μήνες διαδηλώσεων, είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο πρόεδρο να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. «Η Κριμαία είναι μια τραγωδία, μια μεγάλη τραγωδία» είπε ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία.

Για Γαλλία: "Ο ανασχηματισμός του Ολάντ θα διασπάσει ακόμα πιο πολύ την εύθραυστη αριστερά" αναφέρει ο Guardian. H αδύναμη θέση του Ολάντ τον ώθησε να δράσει ανώριμα οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό του και φέρνοντας στην νέα κυβέρνηση την Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αν η νέα κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει ταχύτατα το θέμα της αύξησης της ανεργίας, θα χάσει από όλες τις πλευρές. (...) Η ασάφεια χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση και αφορά τις σχέσεις πρωθυπουργού - προέδρου, αλλά και τη δύσκολη συνεργασία μεταξύ Βαλς και του νέου υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούργκ καθώς ο δεύτερος είναι ακραιφνής σοσιαλιστής, πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και δεν του αρέσει η δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Ο κ. Ολάντ διόρισε τον ευρωπαϊστή Μισέλ Σαπέν σε μια σαφή ένδειξη ότι θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο υπουργείο των Εξωτερικών διατηρείται ο Λοριάν Φαμπιούς με διευρυμένα καθήκοντα διεθνούς ανάπτυξης. Οι περισσότεροι υπουργοί παραμένουν στην κυβέρνηση αλλάζοντας απλά πόστα.

Απο την πλευρά τους, οι FT εκτιμούν πως ο Ολάντ ενισχύει την αριστερά πτέρυγα των Σοσιαλιστών με τον ανασχηματισμό, ενώ αναφέρει πως Σαπέν και Μοντεμπούργκ, οι νέοι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας &Βιομηχανίας προβιβάστηκαν για να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας.

"Πυρηνική ενέργεια, σχιστολιθικό αέριο και διοξείδιο του άνθρακα στις προτεραιότητες της Ρουαγιάλ" αναφέρει η Monde. H κ. Ρουαγιάλ αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικολογίας και Ενεργειακής Μετάβασης. Ένας διορισμός που προκάλεσε αίσθηση αν και ήταν αναμενόμενος καθώς οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν μετά τον χωρισμό του Γάλλου προέδρου από τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ.

Παρά τον ανασχηματισμό θεωρείται απίθανό ο κ. Ολάντ να προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής του γιατί όπως γράφει σήμερα η Le Monde η Ευρώπη αρνείται να δώσει στη Γαλλία νέα προθεσμία για τη μείωση των ελλειμμάτων της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το κανάλι της Βουλής, το 75% των Γάλλων δεν πείστηκε από το διάγγελμα του κ. Ολάντ ο οποίος τη Δευτέρα το βράδυ δήλωσε ότι άκουσε τα μηνύματα του λαού.


Για Ελλάδα: Στην άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι NYTimes και η WSJ. "H Eλλάδα αίρει την ασυλία για βουλευτές της Χ.Α" λέει η WSJ, η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο στους εισαγγελείς για ποινική δίωξη πέντε βουλευτών της ακροδεξιάς. "Ελλάδα: Αίρεται η ασυλία για βουλευτές" αναφέρουν οι NYTimes, που ωστόσο επικεντρώνονται και στην παραίτηση του Π. Μπαλτάκου μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του με τον Η. Κασιδιάρη, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη στη διαδικασία των ερευνών για τους βουλευτές της Χ.Α με στόχο να κερδίσει ψήφους.

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές το Σάββατο στο Αφγανιστάν επικεντρώνονται με δημοσιεύματα τους οι NYTimes αλλά και η El Pais. "Η ελεύθερη ψήφος... 'κενό γράμμα' σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν" λέει η αμερικανική εφημερίδα. Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά ένα είναι σίγουρο πως κανείς δεν θα ψηφίσει στην επαρχία Τσαρκ. Πάντως, σε άλλο ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα που ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο σε μια ειρηνική αλλαγή ηγεσίας. "Οι Αφγανές απαιτούν περισσότερα δικαιώματα" αναφέρει η El Pais. "Oι άνδρες τα τελευταία 12 χρόνια έχουν πλέον κατανοήσει πως οι γυναίκες αποτελούν μέρος της κοινωνίας" αναφέρει στην ισπανική εφημερίδα η Ηαμπίμπα Σαράμπι, υποψήφια την αντιπροεδρία της χώρας. Έχει στόχο να διασφαλίσει με νόμο περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, ενώ εκτιμά πως μόνο με διάλογο θα λυθεί το πρόβλημα με τους Ταλιμπάν.

Στην Ιταλία: Δύο πίνακες, ένας του Πολ Γκογκέν και ένας του Πιερ Μπονάρ, οι οποίοι είχαν κλαπεί στο Λονδίνο τη δεκαετία του 70, βρέθηκαν στην κουζίνα ενός Ιταλού από τους καραμπινιέρους, αναφέρει ο Guardian. Οι πίνακες είχαν κλαπεί από σπίτι εύπορης οικογένειας και στη συνέχεια οι κλέφτες τους... ξέχασαν σε τρένο, όπου τους βρήκαν οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων. Ένας φιλότεχνος εργάτης της Fiat τους αγόρασε έναντι... 23 ευρώ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, associated press, le monde, el pais, νατο, guardian, wsj, ρωσία, δραση, αποσυρση, press, ntv, γαλλια, νέα, βρυξέλλες, υπουργοι, monde, δημοσκοπηση, βουλη, ελλαδα, nytimes, ψηφοφορία, κασιδιαρης, εκλογες, γκογκέν, fiat, μυστικες δημοσκοπησεις, διορισμος, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, ξανα, βουλευτες, ntv, ρωσία, το θεμα, αφγανισταν, θεμα, ιταλια, κοντρα, λονδινο, οικονομια, ουκρανια, ρωσικα, el pais, fiat, guardian, le monde, nytimes, wsj, αλεξανδρα, αποκαλυψη, απλα, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γκογκέν, δευτερα, δωσει, δικτυο, ευρω, ειπε, ελπιδα, ενεργεια, ευρωπη, εφημεριδα, κυβερνηση, κουζινα, κιεβο, κλιμα, λαθος, μηνυματα, μηνες, μειωση, νατο, πειθαρχια, πινακες, πιο πολυ, προβληματα, ρουαγιαλ, σαββατο, σιγουρο, συνεχεια, σπιτι, στην κουζινα, ταλιμπαν, τμημα, τρενο, τριτη, ψηφοφορία, associated press, δικαιωματα, ετοιμη, ηγετες, χωρα, υπουργειο, κλεφτες, monde, press, ρωσοι
Τυχαία Θέματα