Ο Τύπος στον Κόσμο

Η σύγχυση που επικρατεί γύρω από την πορεία του εξαφανισμένου αεροπλάνου της Malaysian Airlines εν μέσω των ερευνών εντοπισμού του είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και οι κυρώσεις που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στη Ρωσία, Ε.Ε και ΗΠΑ αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Για το αεροπλάνο

"Σύγχυση επικρατεί ακόμα για

την πορεία του χαμένου αεροπλάνου" λέει χαρακτηριστικά ο Guardian. O επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας ανέφερε πως το Boeing 777 εντοπίστηκε τελευταία φορά εκατοντάδες μίλια βόρεια της Κουάλα Λουμπούρ, δύο ώρες μετά την απογείωση του. Στο ίδιο μήκος και οι NYTimes αναφέρουν "Σύγχυση για την πορεία του αεροπλάνου δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στις έρευνες και αναστάτωση στους συγγενείς των επιβατών". Περιπλέκεται αντί να λύνεται το μυστήριο με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το Σάββατο. Ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Boeing 777 επεκτάθηκαν στη θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών. Η θάλασσα Ανταμάν συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Την ίδια ώρα, από αέρος επιχειρεί πλέον το Βιετνάμ. Χθες η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας έκανε επισήμως λόγο για στροφή του αεροσκάφους δυτικά, σε κατεύθυνση εκτός της προκαθορισμένης πορείας του, πριν χαθεί η επικοινωνία μαζί του. "Η εξαφάνιση του αεροπλάνου αποδεικνύει τελικά τα όρια της τεχνολογίας" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ).


Για την Ουκρανία

"Η Ε.Ε δίνει τελεσίγραφο στη Ρωσία για την Κριμαία" αναφέρει ο Guardian. Kυρώσεις που θα περιλαμβάνουν πάγωμα λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων καθώς και απαγόρευση εισόδου σε στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους εξετάζει η Ε.Ε να εφαρμοστούν αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία."Η Δύση προετοιμάζει σκληρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας" αναφέρει η Wall Street Journal. Aξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τις κυρώσεις, που ετοιμάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη αναφέρουν πως εάν εφαρμοστούν θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου η Ρωσία μπορέσει ξανά να ενταχθεί στο οικονομικό σύστημα της Δύσης. "Η ομάδα του Ομπάμα συζητά το πώς θα τιμωρήσει τη Ρωσία" αναφέρουν και οι NYTimes. Διίστανται οι απόψεις για το πώς η Ουάσινγκτον θα "απαντήσει" στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, χωρίς να χρειαστεί μια στρατιωτική σύγκρουση. Την ίδια ώρα η Monde αναφέρει: "Η Κριμαία δηλώνει ήδη ανεξάρτητη - Το Κίεβο απαντά πως δεν πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά. Καταγγέλλει ωστόσο παράνομη φιλορωσική δράση στα ανατολικά της χώρας". Και ενώ εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με φόντο τις εξελίξεις στην Κριμαία, στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα με στόχο μια διπλωματική λύση στην κρίση, ενώ θα μιλήσει και στο ΣΑ του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο δήλωνε πως "οι Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν κάθε μορφής συνομιλία με τους Ουκρανούς ομολόγους τους", ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν είναι στις προθέσεις του Κιέβου να παρέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε παράνομο το επικείμενο δημοψήφισμα στην αυτόνομη δημοκρατία. Λίγες ώρες νωρίτερα, με συντριπτική πλειοψηφία το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υιοθέτησε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ουκρανία. Το κείμενο αναφέρει ότι η Κριμαία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της Κυριακής ταχθεί υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία


Για το Μίλιμπαντ

"Απορρίπτει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος σύντομα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε ο Μίλιμπαντ" λένε οι Financial Times (FT). To δημοψήφισμα θα γίνει μόνο όταν παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών. Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ προανήγγειλε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν αποφασιστεί η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Με άρθρο του στους Financial Times ο Μίλιμπαντ δήλωσε, πάντως, ευρωπαϊστής. «Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα επιμείνει σε μια νέα βάση: να μην υπάρξει μεταφορά περισσοτέρων αρμοδιοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή μας ή όχι» έγραψε ο Μίλιμπαντ στους Financial Times. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πιστεύει βαθύτατα ότι το μέλλον της χώρας είναι στην ΕΕ και όχι έξω από την Ένωση.O Μίλιμπαντ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κάμερον για τη δική του απόφαση περί δημοψηφίσματος το 2017, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή ο ίδιος θα εγκλωβιστεί σε μια χρονοβόρα εσωκομματική συζήτηση για το αν η Βρετανία πρέπει να είναι στην ΕΕ. Τέλος, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν στην ΕΕ χωρίς απαραίτητα τη σύνταξη μιας νέας Συνθήκης. Μεταξύ αυτών, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στους τομείς της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας και των υπηρεσιών, καθώς και αυστηρότεροι κανονισμοί για θέματα μετανάστευσης ή απέλασης μεταναστών που έχουν παραβεί το νόμο. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Κάμερον είχε δηλώσει «βέβαιος» ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ κατά τρόπο που θα της επιτρέψει να παραμείνει κράτος-μέλος της. "Απίθανο ένα δημοψήφισμα για τον Μίλιμπαντ", είναι ο τίτλος που επέλεξε ο Guardian.


Για το Μαδούρο

"Ραδιοφωνική εκπομπή στα χνάρια... του Τσάβες ξεκίνησε ο Νικολάς Μαδούρο" αναφέρει η Monde. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro, έκανε το ντεμπούτο του ως οικοδεσπότης χθες στη νέα του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Σε επαφή με Maduro,". Αν και ο προκάτοχός του, ο χαρισματικός στην επικοινωνία Ούγκο Τσάβες είχε επιλέξει την τηλεόραση, όπου συζητούσε για ώρες στην εκπομπή του "Hola Presidente" o Maduro επέλεξε το ραδιόφωνο προκειμένου να έχει καλύτερη επαφή. Όπως τόνισε θα βρίσκεται εκεί για να δέχεται "προτάσεις, ιδέες, παράπονα, επικρίσεις, καλές ειδήσεις. Εγκαινιάζουμε μια νέα μορφή επικοινωνίας σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δίκτυα" είπε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα