Ο Τύπος στον Κόσμο

Σκηνές αποκάλυψης από το κέντρο του Κιέβου στη διάρκεια των πιο αιματηρών επεισοδίων εδώ και τρεις μήνες με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας γίνονται πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο.

"Νέες οδομαχίες την ώρα που εντείνεται η βία στην Ουκρανία" λένε οι Financial Times - Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης

"Αιματηρές συγκρούσεις συγκλονίζουν την Ουκρανία" είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Εβδομάδες άρκαπων συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών

επισκιάστηκαν τελικά από μια άνευ προηγουμενου αιματηρή βία που προκάλεσε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις σκηνές που είχαν στήσει ακτιβιστές στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

"Αιματοχυσία στο Κίεβο: ο πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση" λέει ο Guardian. Ο Γιανουκόβιτς λέει στους διαδηλωτές να σταματήσουν τη βία μετά τα πιο αιματηρά γεγονότα των τελευταίων μηνών και της χειρότερης κρίσης που περνά η χώρα τα τελευταία χρόνια.Η άνευ προηγουμένου αιματοχυσία στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων οδηγεί σε άλλο επίπεδο την κρίση στην Ουκρανία. Στις χθεσινές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές οι νεκροί ξεπέρασαν τους 20 μέσα σε μόνο 12 ώρες. Οι ελπίδες για διευθέτηση της κρίσης, όπως αναφέρει ο Guardian, χάθηκαν μέσα στις στάχτες από τη φωτιά που προκλήθηκε στο κέντρο της πλατείας Ανεξαρτησίας σε τέντες των ακτιβιστών, αλλά και από τις πυρκαγιές σε κυβερνητικά κτίρια. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών προκαλώντας τον τραυματισμό πάνω από 500 ανθρώπων, ενώ χρησιμοποίησε και αντλίες νερού. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει με τελεσίγραφο νωρίτερα τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να φύγουν από το κέντρο του Κιέβου. Η βία η χειρότερη που σημειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της χώρας, Γιανουκόβιτς ο κύριος στόχος των διαδηλωτών αρνήθηκε μια συμφωνία είτε σχηματισμού τεχνοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμου ή περιορισμού των εξουσιών του. Από την πλευρά του ο Γιανουκόβιτς επέρριψε ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τους κάλεσε να αποστασιοποιηθούν από "ακραίες ριζοσπαστικές δυνάμεις" ώστε να συζητήσουν διαφορετικά. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες ξεπέρασαν τα όρια όταν ζήτησαν από τους υποστηρικτές του να φέρουν όπλα στις διαδηλώσεις στο Κίεβο αποκαλώντας τους "εγκληματίες" που θα υποστούν συνέπειες. Όντως, ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση. Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης,της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο. "Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;" προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο. Εκτός από την βία στους δρόμους του Κίεβου, οξυμένα ήταν τα πνεύματα και στο ουκρανικό κοινοβούλιο, που για μια ακόμα φορά μετατράπηκε σε ρινγκ. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για ψηφοφορία για την επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 δεν συζητήθηκε. Μέλη του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών επιχείρησαν να αποχωρήσουν με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους εμποδίζουν.

"Στο Κίεβο, αίμα, στάχτες και φόβος εμφύλιας σύγκρουσης" λέει η Monde.

"Τουλάχιστον 21 νεκροί στις μάχες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών" λέει η El Pais. Toυλάχιστον 100 τραυματίες από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας του προέδρου Γιανουκόβιτς που απειλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητώντας τους να διαφοροποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες. Συνεχίστηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

"Διαδηλωτές στο Κίεβο βάζουν φωτιά στο κέντρο της πλατείας για να απωθήσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας" λένε οι NYTimes. Oδομαχίες στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας δείχνουν τελικά το μέγεθος της πολιτικής κρίσης. Δεκάδες οι νεκροί ανάμεσα τους και αστυνομικοί.

Στον ρόλο της Ρωσίας σε αυτή την κρίση επικεντρώνεται η DW. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι αναμειγνύεται στην πολιτική κρίση της Ουκρανίας. Η Μόσχα διατηρεί χαμηλό προφίλ όσον αφορά τον γείτονα της, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κινεί παρασκηνιακά τα νήματα.


Και στη Βενεζουέλα

Ταραχές όμως σημειώθηκαν χθες για ακόμα μια φορά και στο Καράκας. "Στο έλεος της βίας και η Βενεζουέλα" λέει η El Pais. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς για να οδηγηθεί ενώπιον μιας «άδικης και διεφθαρμένης Δικαιοσύνη», όπως κατήγγειλε αρνούμενος τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας που τον βαρύνουν. Η ένταση οξύνθηκε επικίνδυνα στη Βενεζουέλα, καθώς υπήρξε χθες και τέταρτος νεκρός σε διαδήλωση. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κυρίως φοιτητές πλημμύρισαν το Καράκας μετά τη σύλληψη Λόπες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα