Ο Τύπος στον Κόσμο

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως και η εκ νέου καταδικαστική απόφαση για την Αμάντα Νοξ για τη δολοφονία της 21χρονης συγκατοίκου της, το 2007.


Για την Ουκρανία

"Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την αναρρωτική άδεια του Γιανουκόβιτς ως τακτική καθυστέρησης" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). O πρόεδρος βάζει τέλος στις παραχωρήσεις, μετά την απόρριψη της αντιπολίτευσης αιτήματος για απομάκρυνση των διαδηλωτών. Στο μεταξύ, σε αναρρωτική άδεια

λόγω ασθενείας του αναπνευστικού συστήματος ανακοινωθηκε ότι βρίσκεται ο Ουκρανός προεδρος Γιανουκόβιτς. Πάντως, ο ίδιος παραδεχθηκε ότι η κυβέρνηση του εκανε και λάθη στην αντιμετωπιση της κρίσης, επερριψε όμως τη κυρια ευθύνη στην αντιπολιτευση. Την ίδια ώρα, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και η αντιπολίτευση απορρίπτει ως εκβιαστική την πρόταση που πέρασε στη Βουλή για αμνήστευση των συλληφθέντων εφόσον τερματιστούν οι καταλήψεις στα περισσότερα κτίρια. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι NYTimes "Συνάντηση με στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει ο Τζον Κέρι στο Μόναχο". Συνάντηση με κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, όπως δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Ο αμερικανός υποργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρώην πρωταθλητή του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο, με τον Αρσένι Γιάτσενουκ πρώην υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο, τον βουλευτή Πέτρο Ποροσένκο και την ποπ σταρ Ρουσλάνα, η οποία είχε ενεργό συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Κίεβο. «Το θέμα είναι να μάθουμε εάν μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 'Ερχονται στο Μόναχο ενώ συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τους καρπούς που αρχίζει να αποδίδει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.


Για Αγγλο-Γαλλική Σύνοδο

Ο Guardian προεξοφλεί ότι οι δύο ηγέτες Κάμερον και Ολάντ είναι έτοιμοι να συγκρουστούν στη διάρκεια της αγγλο -γαλλικής συνόδου λόγω των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Την παραμονή της Συνόδου, βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό Ολάντ ότι μια μεγάλης διάρκειας επαναδιαπραγμάτευση των όρων που θέτει η Βρετανία για την παραμονή της στην Ε.Ε δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2017, οπότε και είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επιτάχυνση διαδικασιών αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να πετύχει το χρονοδιάγραμμα του ο Κάμερον. Πάντως, οι δύο άνδρες που θα συναντηθούν μαζί με υπουργούς τους στη στρατιωτική βάση, Brize Norton θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και της από κοινού κατασκευής μη επανδρωμένων σκαφών. "Βρετανία και Γαλλία θα επιδιώξουν στρατιωτική συνεργασία" αναφέρει και η WSJ.


Για τη Νοξ

"Νέα καταδίκη για την Αμάντα Νοξ για τη δολοφονία στην Ιταλία" λένε οι NYTimes, "Νοξ και Σολισίτο χάνουν την αθωωτική απόφαση του Εφετείου" αναφέρει ο Guardian, "Nέα τροπή στην υπόθεση Αμάντα Νοξ" αναφέρει η Monde. Ένοχοι και πάλι κρίθηκαν από το εφετείο της Φλωρεντίας η αμερικανίδα φοιτήτρια Αμάντα Νοξ και ο Ιταλός φίλος της Ραφαέλε Σολεσίτο για τη δολοφονία το 2007 της Βρετανίδας συγκατοίκου της Μέρεντιθ Κέρτσερ. Η απόφαση του εφετείου επικύρωσε αυτή του 2009. Το εφετείο καταδίκασε, ερήμην, τη Νοξ σε 28 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη και τον Σολεσίτο σε 25 χρόνια κάθειρξη. Ο Guardian είχε μιλήσει με τη Νοξ πριν από την απόφαση και την είχε ρωτήσει πώς θα αισθανόταν εάν ήταν και πάλι καταδικαστική. "Θα ήταν ισοπεδωτικό, θα ζητήσουν τη σύλληψη μου και η ιταλική κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με την αμερικανική και θα ζητήσει την έκδοση μου και δεν ξέρω τι θα γίνει. Ο κόσμος ρωτά διάφορα όπως ποια ήταν η συμπεριφορά σου όταν εκείνο το πρωί ανακάλυψες το πτώμα της και αισθάνεσαι πως σε υποπτεύονται. Είμαι ήδη στοχοποιημένη και κανένας που δεν έχει βρεθεί στη θέση μου δεν μπορεί να καταλάβει. Δεν ξέρω πια ποια είναι η θέση μου, ποιος είναι ο ρόλος μου στη κοινωνία, ποια είμαι μετά από αυτό, όταν όλοι με έχουν στοχοποιήσει. Ποια είμαι;" δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα. Ήταν 2 Νοεμβρίου του 2007 όταν η Μέρεντιθ Κέρτσερ, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Αμάντα Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί. Η Νοξ μπορεί να ασκήσει και πάλι έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Στην περίπτωση που αυτό δεν την αθωώσει, η Ιταλία μπορεί να ζητήσει την έκδοσή της.


"H συμφωνία της Goldman Sacks κλονίζει τη κυβέρνηση συνασπισμού στη Δανία" λένε οι ΝΥΤimes. Επειτα από μια σειρά υπουργικών παραιτήσεων που ταρακούνησαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας, νέο πλήγμα δέχθηκε η πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ με την αποχώρηση του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση λόγω της επένδυσης της Goldman Sachs στην κρατική εταιρεία ενέργειας. Πρόκειται για την αγορά από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό μεριδίου 19% της εταιρείας Dong έναντι 905 εκ ευρώ, η οποία εξαγρίωσε την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών. Δημοσκόπηση έδειξε μάλιστα ότι και το 68% των Δανών διαφωνούσε με την εν λόγω συμφωνία και περίπου 200.000 χρήστες του Διαδικτύου είχαν υπογράψει μία έκκληση να μην πραγματοποιηθεί.


Για τον Πάπα

Δεν υπάρχει πια η τοιχογραφία του Πάπα Φραγκίσκου, στη γνωστή στάση του Σούπερμαν με τεντωμένο χέρι, που είχε εμφανιστεί από το πουθενά αυτή την εβδομάδα σε κτίριο στη Ρώμη, αναφέρει σήμερα η Corriere de la Sera. Σύμφωνα με απόφαση του τοπικού συμβουλίου, η τοιχογραφία έπρεπε να σβηστεί καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπονται τα γκράφιτι. Πάντως, το Βατικανό είχε ενθουσιαστεί με τη φωτογραφία και φρόντισε να τη δημοσιεύσει στο twitter. Η τοιχογραφία έδειχνε τον Πάπα ως σούπερμαν να κρατά στο ένα χέρι του το μαύρο χαρτοφύλακά του, και το άλλο τεντωμένο σε γροθιά .Η ισπανική λέξη valores αξίες, ήταν επάνω στο χαρτοφύλακα. Πάντως, σύμφωνα με την Corriere ο street artist Μάουρο Παλόττα έχει ήδη συμφωνήσει να κάνει μια μεγαλύτερη τοιχογραφία του Πάπα εντός ενός παλαιού κτιρίου, που την έχει ήδη παραγγείλει.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα