Ο Τύπος στον Κόσμο

Η δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα το 2014 να γίνει "χρονια δράσης" για την καταπολέμηση της οικονομικής ανισότητας και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου.Για τον Ομπάμα

"Ο Ομπάμα δεσμεύεται για προσωπική δράση για την κάλυψη του οικονομικού κενού" λένε οι NYTimes, ενώ οι Financial Times (FT) και η Monde

επισημαίνουν πως "Ο Ομπάμα δεσμεύεται για μάχη κατά της οικονομικής ανισότητας. Την πρόθεσή του να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της χώρας και να εξαλείψει τις οικονομικές ανισότητες εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου για την «Κατάσταση του Έθνους' και ενώ η δημοτικότητα του έχει υποχωρήσει στο 43% ανακοίνωσε μια σειρά εκτελεστικών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό.«Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση» είπε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια των βουλευτών να αυξήσουν τις κυρώσεις προς το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Για την Ελλάδα

Στη σημασία που αποδίδουν πλέον οι Έλληνες στην κοινωνική επιχειρηματικότητα επικεντρώνεται σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT). "Mετά την κρίση, οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας". Οι επιχειρηματίες κουρασμένοι από τις συναλλαγές με γραφειοκράτες και αποτυχημένους οργανισμούς αρχίζουν να βασίζονται σε δίκτυα εθελοντών ώστε να παρέχουν φθηνά προϊόντα πωλώντας τα κατευθείαν στους καταναλωτές. Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη δράση της ομάδας εθελοντικής δράσης της Πιερίας καθώς και στην ιστορία ενός ιδιοκτήτη μιας μικρής σαπουνοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα που στην προσπάθεια του να διατηρήσει την επιχείρηση του ξεκίνησε πριν από 14 μήνες να πουλά τα προϊόντα του απευθείας στους καταναλωτές χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων ή καταστημάτων. Σήμερα, δικαιώνεται για την απόφαση του αυτή, ενώ πλέον "σύμμαχος" του είναι και η τεχνολογία καθώς χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της εταιρείας του για να πουλάει τα προϊόντα του σε ολη τη χώρα . "Δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, δεν είμαστε κομμουνιστές, ούτε καπιταλιστές, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιβιώσει" δήλωσε ο κ. Τσολακίδης στους NYT. Η εθελοντική ομάδα δράσης της Πιερίας ξεκίνησε τις δραστηριότητες της χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και την ιστοσελίδα τους www.otoposmou.gr, προωθώντας τις πατάτες στους καταναλωτές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, 2,5 ευρώ τα δέκα κιλα. Η επιτυχία του project ήταν τέτοια, ώστε οι 24 τόνοι που είχαν προμηθευτεί αγοράστηκαν μέσα σε 10 μόλις ώρες.


Για την Ουκρανία

"Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία προβληματίζει τη Ρωσία" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). O Oυκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς μπορεί να αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του αλλά οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, κάτι που προβληματίζει τη Μόσχα που ενδέχεται να αναθεωρήσει τη συμφωνία για παροχή δανείου προς τη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται περίπου και το αντίστοιχο ρεπορτάζ των NYT που σημειώνει πως "Η αβεβαιότητα για την Ουκρανία περιλαμβάνει πλέον ανησυχίες και για την οικονομία της". Βέβαια οι NYT σημειώνουν πως ίσως η επικράτηση της αντιπολίτευσης σε αυτή τη πολιτική κρίση και ενδεχομένως σε εκλογές να οδηγήσει σε ακύρωση του ρωσικού δανείου και στροφή για βοήθεια προς την Ευρώπη.


Για την Τουρκία

"Επιθετική κίνηση της Τουρκίας με αύξηση των επιτοκίων" λένε τόσο οι FT όσο και η WSJ αναφερόμενες στη θεαματική αύξηση των κεντρικών της επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει την βουτιά στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού Ερντογάν στην κίνηση. Οι αυξήσεις ξεπερνούν σε έκταση κάθε πρόβλεψη οικονομολόγων, με το επιτόκιο να τίθεται στο 12% από 7,75%. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια νυχτερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας με φόντο τα τεκταινόμενα στην Άγκυρα. H κίνηση είχε άμεσα αποτελέσματα, με την ισοτιμία της λίρας να βελτιώνεται στα 2,18 δολ. από 2,25 δολ. Λίγο πριν την απόφαση του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί απερίφραστα εναντίον της αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει ανεξάρτητη και εκείνη φέρει την ευθύνη. Την ίδια ώρα, οι NYT κάνουν λόγο για την ομάδα "Πέντε εύθραυστων οικονομιών εν μέσω πολιτικών κρίσεων των χωρών τους". Η ομάδα αναφέρεται στην Τουρκία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική και Ινδονησία οι οικονομίες των οποίων βασίζονται κατά κύριο λόγο στις ξένες επενδύσεις. Οι κλυδωνισμοί ενισχύονται μετά την πρόσφατη απόφαση της FED για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, επιβραδύνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, (Tapering).


Στη Βρετανία

"Τρεις πολίτες κατηγορούνται ότι έκλεψαν φαγητό από τα σκουπίδια" αναφέρει ο Guardian. Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθεί ένας άνδρας τον επόμενο μήνα που συνελήφθη την ώρα που έπαιρνε κάποιες ντομάτες, μανιτάρια και τυρί από τους σκουπιδοντενεκέδες που βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο του σουπερ μάρκετ της αλυσίδας Iceland. Αυτό που αναμένεται είναι πως ο Πολ Μέι, ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων και freelancer, θα ισχυριστεί πως πήρε τα τρόφιμα γιατί χρειαζόταν να φάει χωρίς να σκεφθεί πως έκανε κάτι παράνομο. Η υπόθεση θα απαιτήσει από το δικαστήριο να μελετήσει το φαινόμενο αυτό που είναι πλέον σε έξαρση, δηλαδή ανθρώπων που παίρνουν φαγητό από τα σκουπίδια των σουπερ μάρκετ προκειμένου να τα φάνε, ενώ θα επικεντρωθεί και στο πρόβλημα της ποσότητας σκουπιδιών που πετούν τα σούπερ μάρκετ, παρά τις εκστρατείες με στόχο την μείωση των απορριμάτων τους. Το κυριότερο θα συζητηθεί εκτενώς το φαινόμενο των πολιτών που προχωρούν σε ριζοσπαστικές δράσεις προκειμένου να επιβιώσουν σε μια πόλη, όπως το Λονδίνο όπου το κόστος διαβίωσης ολοένα και αυξάνεται.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, δραση, nytimes, times, monde, ηπα, ελλαδα, york, nyt, κιλα, project, ρωσία, wsj, διαδηλωσεις, εκλογες, τραπεζες, δολ, fed, guardian, συλληψεις, σουπερ, iceland, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, ντοματες, αποτελεσματα, iceland, χωρες, αφρικη, βραζιλια, δολ, ηπα, θεμα, ινδια, ιραν, ισοτιμια, λονδινο, οικονομια, ουκρανια, προγραμμα, ωρα, guardian, nytimes, nyt, times, wsj, αγκυρα, αυξηση, αλεξανδρα, βετο, βοηθεια, βορεια, φαγητο, γινει, δυνατοτητα, διαδικτυο, δικτυα, ευρω, ειπε, επενδυσεις, επιτυχια, ερντογαν, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, υποθεση, ινδονησια, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κιλα, κογκρεσο, λογο, μανιταρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, μοσχα, νοτια αφρικη, ομαδα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, τουρκια, τυρι, φθηνα, φοντο, ωρες, fed, financial times, χωρα, project, monde, new york times, new york, τραπεζα, θεματα, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα