Ο Τύπος στον Κόσμο

Η ιστορική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς και οι προβληματισμοί για τους όρους που τη συνθέτουν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για τη συμφωνία με το Ιράν

"Ανακούφιση στο Ιράν για την ιστορική συμφωνία" αναφέρουν οι Financial Times (FT). Oι Ιρανοί ελπίζουν ότι η συμφωνία θα αναζωογονήσει την οικονομία τους. Σύμφωνα με τον Guardian "Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ

- Ιράν άνοιξαν το δρόμο για τη συμφωνία για τα πυρηνικά". Ωστόσο, οι NYTimes επισημαίνουν ότι "Μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Ιράν αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις". Μπορεί η συμφωνία που επετεύχθη να αφορά ένα διάστημα 6 μηνών, ωστόσο η τελική συμφωνία θα χρειαστεί σκληρές αποφάσεις και των δύο πλευρών. Το πλαίσιο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία, περιορίζει και «παγώνει» -δεν τερματίζει- δραστηριότητες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και κυρίως τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ως αντάλλαγμα έρχεται για το Ιράν «περιορισμένη και στοχευμένη» αναστολή κυρώσεων ύψους 7 δισ. Δολαρίων. Το Ιράν δεσμεύεται ότι για περίοδο έξι μηνών θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό άνω του 5%. Το «κλειδί» είναι ότι αναγνωρίζεται εμμέσως το δικαίωμα του Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό κάτω του 5% που επαρκεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία για κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η ιρανική αντιπροσωπεία επεδίωξε ρητή αναφορά στη συμφωνία στο «δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό», γεγονός που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκρουσαν. Η Ισλαμική Δημοκρατία συμφώνησε, επίσης, ότι το απόθεμά της σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20% είτε θα αραιωθεί, είτε θα μετατραπεί σε οξείδιο του ουρανίου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για στρατιωτικούς σκοπούς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, το Ιράν θα αποσυναρμολογήσει τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών δικτύων με φυγόκεντρους ώστε να μην είναι εύκολο να εμπλουτιστεί το ουράνιο σε υψηλότερο ποσοστό.

Σε άλλο ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι 'Με τη συμφωνία ο Ομπάμα ανοίγει η πόρτα στη Μ. Ανατολή", αλλά ενέχει κινδύνους για τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλους περιφερειακούς συμμάχους, τις χώρες του Κόλπου αλλά και το Ισράηλ, το οποίο αντέδρασε έντονα στη συμφωνία χαρακτηρίζοντας της 'ιστορικό λάθος'.

Στην Ουκρανία

"Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης της Ουκρανίας για αναστολή της εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε" αναφέρουν οι NYTimes.Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, η οποία λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη στη χώρα από το 2004 και την Πορτοκαλί Επανάσταση. Το πλήθος, κραtoούσε πλακάτ που έγραφαν: «Θέλω να ζω στην Ευρώπη» και «η Ουκρανία είναι τμήμα της Ευρώπης».

Στη Βρετανία

Συγκλονισμένη παραμένει η βρετανική κοινωνία από την απελευθέρωση 3 γυναικών, που κρατούνταν ως σκλάβες από ένα ζευγάρι στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία ανακάλυψε πως το ζευγάρι υπόπτων διατηρούσε στο Λονδίνο 13 σπίτια, που σύμφωνα με τις αρχές χρησιμοποιούνταν ως "φυλακές" για τις τρείς άτυχες γυναίκες. Για το λόγο αυτό και δεν είχαν κινήσει ποτέ υποψίες στους γείτονες τους.

Νέα κρίση στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις

"Η Κίνα ανεβάζει την ένταση με την Ιαπωνία" αναφέρει ο Guardian. Σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, μετά από τις επικρίσεις των δύο χωρών -συμμάχων στο κινεζικό σχέδιο να επιβληθούν νέοι κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο χαρακτήρισε τις επικρίσεις ως «αβάσιμες και ανεύθυνες», και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξη της μίας πλευράς (Τόκιο) στη διαμάχη της Κίνας με την Ιαπωνία για την κυριαρχία σε μια συστάδα ακατοίκητων νησιών. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε επικίνδυνη τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας, η οποία θα περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Η ζώνη αυτή καλύπτει μια μεγάλη έκταση πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η ζώνη περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, τα οποία είναι υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού

Για τη Μέρκελ

Μέρκελ ακόμα αναζητά συμφωνία" αναφέρουν οι NYTimes. H καγκελάριος Μέρκελ ακόμα αναζητά τη συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, δύο μήνες μετά την επανεκλογή της... με τον χρόνο όμως να μετρά αντίστροφα.Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ιδιαίτερα αργά και με σημαντικά προβλήματα, ενώ, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των κομμάτων θα πρέπει να έχουν καταλήξει το αργότερο ως την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, βέβαιος για την θέση του υπουργού Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρείται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εάν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊνμάγερ, διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση CDU/CSU-SPD. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού, σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στους Χριστιανοδημοκράτες.

Στην Ιταλία

"Απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Μπερλουσκόνι: Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για παρέμβαση" αναφέρει η Corriere de la Sera. Πηγές της Ιταλικής Προεδρίας ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχετικά με απονομή χάριτος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Χθες, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει ο ίδιος απονομή χάριτος, «αλλά είναι κάτι το οποίο μπορεί να πράξει, με δική του πρωτοβουλία, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο».

Στην Ελβετία

"Οι Ελβετοί απορρίπτουν τη πρωτοβουλία για πλαφόν στους υψηλούς μισθούς των εταιρικών στελεχών" λέει η Wall Street Journal (WSJ).Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής την πρόταση της «Πρωτοβουλίας 1:12» που θα έβαζε «φρένο» στο μηνιαίο μισθό εταιρικών στελεχών, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι υψηλότερος του 12πλάσιου του κατώτατου μισθού σε μία εταιρία, που ξεπερνά τις 2.350 ευρώ.Την πρόταση καταψήφισε ποσοστό 65,3%, ενώ υπέρ της πρωτοβουλίας για «φρένο» στους «χρυσούς» μισθούς τάχθηκε το 34,7%. Στην Ελβετία εδρεύουν επιχειρήσεις- περιλαμβανομένων των φαρμακευτικών εταιρειών Novartis και Roche, των ασφαλιστικών Zurich και Swiss Re και των τραπεζών UBS και Credit Suisse. Εάν η ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση, η Ελβετία θα γινόταν η χώρα με τους αυστηρότερους μισθολογικούς κανόνες παγκοσμίως και ορισμένους εκ τους χαμηλότερους μισθούς εταιρικών στελεχών. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι Ελβετοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για το ζήτημα. Τον Μάρτιο στήριξαν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στους μισθούς και τις αποζημιώσεις των μάνατζερ.

Για τη νέα Μις Μαρβέλ

Η διάσημη εκδοτική εταιρεία κόμικς Marvel -που έχει δημιουργήσει σούπερ ήρωες όπως ο Σπάιντερμαν, ο Χαλκ και ο Κάπτεν Αμέρικα- παρουσίασε πρόσφατα στο κοινό τη νέα Μις Μάρβελ: στον ρόλο της ηρωίδας βρίσκουμε μία έφηβη, μουσουλμάνα Πακιστανοαμερικανή, όπως αναφέρει η Monde. Στο νέο κόμικ πρωταγωνίστρια θα είναι η Καμάλα Χαν, μια 16χρονη μουσουλμάνα που ζει στο Τζέρσι Σίτι του Νιου Τζέρσι. Η Καμάλα είναι «ένα απλό κορίτσι 16 ετών που προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της, όταν ξαφνικά αποκτά τις υπερδυνάμεις που θα την βοηθήσουν στις περιπέτειές της» αναφέρει ο αρχισυντάκτης, Άξελ Αλόνσο. Η Καμάλα Χαν θα είναι η Μις Μάρβελ, ένας κλασικός χαρακτήρας της εταιρείας που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1977. H Kαμάλα αντανακλά την εξέλιξη της αμερικανικής κοινωνίας, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Άλλωστε, όλοι οι υπερήρωες αντανακλούσαν πάντα την αμερικανική κοινωνία, όπως σημειώνει ο Νικολάς Λαμπάρ καθηγητής του πανεπιστημιου του Μπορντό. Πάντως, η νέα ηρωίδα δεν γίνεται υπερήρωας όπως ο Σούπερμαν, σημειώνει ο καθηγητής. Τότε, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πραγματική υπέρβαση της Μarvel.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, der spiegel, times, guardian, ηπα, nytimes, διαδηλωσεις, νέα, ιαπωνια, κορεα, μερκελ, spd, spiegel, σημαίνει, wsj, δημοψηφισμα 2015, novartis, zurich, swiss, τραπεζες, ubs, εταιρεία, marvel, monde, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Μις φαν ντερ ρόε, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κοινωνια, χωρες, αστυνομια, γερμανια, δημοκρατια, ηπα, θαλασσα, ιραν, ισραηλ, κινα, λονδινο, νησια, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, guardian, nytimes, swiss, times, ubs, zurich, αλεξανδρα, γεγονος, γινεται, διαστημα, διοικηση, δικη, ευκολο, ευρω, ελβετια, εξελιξη, εξι, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ετων, εφημεριδα, ζωνη, ηνωμενες πολιτειες, ηρωες, ιαπωνικη, κυβερνηση, λογο, μηνες, παντα, ουρανιο, πεκινο, προβληματα, πορτα, ρολο, σπιτια, σουπερ, σχεδιο, ταυτοτητα, τμημα, φορα, αρχιπελαγος, der spiegel, δικαιωμα, ενωση, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομικς, marvel, monde, novartis, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, spd, spiegel, θεματα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα