Ο Τύπος στον κόσμο

Το "λουκέτο" στο δημόσιο τομέα λόγω μερικής αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά την αποτυχία συμβιβασμού στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και οι εξελίξεις στην Ιταλία αναφορικά με επικείμενη "ανταρσία" Ιταλών βουλευτών από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, σε περίπτωση που εκείνος επιχειρήσει να ρίξει τη κυβέρνηση Λέτα.

Για ΗΠΑ: "Ξεκίνησε το shut down για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση" λέει

χαρακτηριστικά η Washington Post. Ύστερα από πολιτικό αδιέξοδο, για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Διχασμένο το Κογκρέσο για το νόμο για την υγειονομική περίθαλψη, Obamacare, δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. "Το Καπιτώλιο του Ελεύθερου Κόσμου κλείνει προς το παρόν εν αναμονή νέας ανακοίνωσης" λέει επίσης η WP ενώ σε άλλο σημείο της ηλεκτρονικής της έκδοσης επισημαίνει πως τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για το σημείο "μηδέν" που έφθασαν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινά το μερικό κλείσιμο υπηρεσιών της, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης, πριν λήξει η προθεσμία. Βασικές υπηρεσίες που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την εθνική άμυνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά περίπου 825.000 εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες θα τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών. Ενδεικτικά, η Washighton Post αναφέρει ότι θα σταματήσει να εργάζεται το 87% των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, το 69% των υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας, το 82% των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και το 94% των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Βάζει λουκέτο η κυβέρνηση εν μέσω αδιεξόδου" λένε και οι NYTImes, που έχουν φωτογραφία μέσα στο Καπιτώλιο ενός ρολογιού, όταν σήμανε μεσάνυχτα. Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ βλέπουν -τουλάχιστον προσωρινά- την έξοδο μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να ψηφίσει μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, κάτι που οδηγεί αιφνίδια και αναγκαστικά τις δημόσιες υπηρεσίες σε αυτόματη περιστολή δαπανών. "Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκινά το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών" λένε και οι FT. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πάνε σπίτι τους, την ώρα που ο Ομπάμα προειδοποιεί για "χτύπημα" στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τους Financial Times, την μεγαλύτερη επίπτωση θα έχουν οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι. Για τους υπαλλήλους που κρίνονται «βασικοί», συμπεριλαμβανομένων των πρακτόρων ελέγχου συνόρων και των ενεργών στρατιωτικών, οι πληρωμές πιθανότατα θα καθυστερήσουν.

Για Χρυσή Αυγή: "Ελλάδα: Δέσμευση για εξάλλειψη της ντροπής" λένε χαρακτηριστικά οι NYTimes επικαλούμενοι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Σαμαρά σε εκδήλωση της American Jewish Community στη Ν. Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως στις προθέσεις του είναι να εξαλείψει τη Χ.Α, το νεοφασιστικό, ξενοφοβικό κόμμα, που ήδη αντιμετωπίζει καταστολή από τη κυβέρνηση. Από τη πλευρά του, το BBC αναφέρει πως "Βουλευτές της Χ.Α θα απολογηθούν σήμερα στη Δικαιοσύνη". Τέσσερις βουλευτές της Χ.Α θα παρουσιαστούν σήμερα στο δικαστήριο με τη κατηγορία εμπλοκής σε εγκληματική οργάνωση, σε δολοφονία, επιθέσεις αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στην Ιταλία: Νέα πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Ιταλία μετά από την αποκάλυψη τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπερλουσκόνι με βουλευτή του, στην οποία φέρεται να κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι με την ανάμειξή του οδήγησε στην οριστική δικαστική καταδίκη του, αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος. Στη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής στο ιδιωτικό κανάλι La 7 μεταδόθηκε τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ακούγεται ο πρώην πρωθυπουργός να λέει πως διαθέτει πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο άσκησε την επιρροή που απορρέει από τη θέση του, προς το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας ζητώντας να επιβληθεί στον Καβαλιέρε η ανώτατη ποινή. Έντονη ήταν η αντίδραση του 88χρονου προέδρου, ο οποίος εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση τονίζοντας ότι αυτά που είπε ο Μπερλουσκόνι ήταν «απλά άλλο ένα παραλήρημα, μια χυδαία και συκοφαντική εφεύρεση κατά του επικεφαλής του κράτους». Πάντως, την ίδια ώρα, τριγμούς στη μπερλουσκονική παράταξη προκαλεί η πρόθεση, που διέρρευσε μέσω Ρόιτερς, 20 γερουσιαστών του κόμματος Λαός της Ελευθερίας να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι, εάν επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα. Πάντως την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Corriere de la Sera, o Mπερλουσκόνι απτόητος ζητά νέες εκλογές. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε χθες ότι «μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να ψηφισθεί το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και η οριστική κατάργηση για φέτος του φόρου ιδιοκατοίκησης» και στην συνέχεια «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές», εντός ακόμη και του Νοεμβρίου. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να περιορίσει την έκταση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της παράταξής του, μετά την παραίτηση των πέντε υπουργών της από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. «Αποφάσισα μόνος μου, η Φόρτσα Ιτάλια δεν είναι μια εξτρεμιστική δύναμη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροδεξιάς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Reppublica, o Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, ενώ διακηρύσσει πως στόχος είναι να προχωρήσει "η πολιτική του ατζέντα έως το 2014". "Η διάσπαση στο κόμμα του Μπερλουσκόνι δημιουργεί ελπίδες" αναφέρει η WSJ.

Στη Τουρκία: Πολλές είναι οι αναφορές στο διεθνή Τύπο για το "πακέτο εκδημοκρατισμού", που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ερντογάν. Πάντως, ο Guardian κάνει λόγο για "διχασμένη προσωπικότητα" αναφερόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό... "Ο Μεταρρυθμιστής εναντίον του τυράννου" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Όπως αναφέρει, ο Ερντογάν έδειξε τη σιδερένια του πυγμή μέσα από το βελούδινο γάντι του, το περασμένο καλοκαίρι. Ποιος όμως είναι ο πραγματικός του χαρακτήρας; Ο Ίαν Τρέινορ σημειώνει ότι το πακέτο αυτό των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε χθες ο Ερντογάν έρχεται λίγους μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, το 2014.Η Τουρκία θα μειώσει πιθανότατα από 10% σε 5% το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται να το καταργήσει και τελείως, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να ευνοήσει τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα, τα οποία εξασφαλίζουν μεγάλο ποσοστό ψήφων από την κουρδική μειονότητα στα νοτιοανατολικά της χώρας, ωστόσο δεν έχουν αντίστοιχη δυναμική στις υπόλοιπες επαρχίες. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι θα εισαχθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επιτρέπουν τη διδασκαλία και άλλων γλωσσών πλην της τουρκικής σε μη κρατικά σχολεία, ανοίγοντας μεταξύ άλλων το δρόμο για ιδιωτικά σχολεία στα οποία κύρια γλώσσα θα είναι τα κουρδικά.Τέλος αναμένεται να δοθεί και στην απαγόρευση χρήσης μαντήλας από τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι από το μέτρο θα εξαιρεθούν όσες εργάζονται στη δικαιοσύνη και όσες υπηρετούν ή εργάζονται στις ένοπλες δυνάμεις. Η μουσουλμανική αλλά ισχυρά κοσμική χώρα διατηρεί από δεκαετίες δρακόντεια νομοθεσία η οποία απαγορεύει την κάλυψη των γυναικών οι οποίες παρέχουν εργασία στον κρατικό τομέα. Στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, βρίσκεται και η επιστροφή της μοναστηριακής περιουσίας των συριακών χριστιανικών μοναστηριών εντός Τουρκίας, την οποία το τουρκικό κράτος είχε απαλλοτριώσει.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, financial times, χρυση αυγη, ηπα, washington, nytimes, times, ελλαδα, σαμαρας, jewish, community, bbc, νέα, επιρροή, εκλογες, ΦΠΑ, προυπολογισμος, wsj, guardian, καλοκαιρι, σχολεια, σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, κομματα, βουλευτες, αυγη, εθνικη, εργασια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, ιταλια, οικονομια, φωτογραφια, ωρα, bbc, guardian, nytimes, times, wsj, αλεξανδρα, αμυνα, αποκαλυψη, ατζεντα, βρισκεται, γλωσσα, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, ειπε, εβδομαδα, επιρροή, ερντογαν, ερχεται, ζητα, ιδια, υπηρεσιες, θυελλα, κυβερνηση, κυρια, κογκρεσο, κομμα, κρατικο, λουκετο, λογο, μηνες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συνεχεια, σπιτι, σχεδια, τουρκια, τιτλος, φορα, χρυση, community, financial times, χωρα, jewish, washington, πακετο, πληροφοριες, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα