Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πρώτη καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην υπόθεση φοροαπάτης του ομίλου του Mediaset είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο, όπως επίσης η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τη παροχή προσωρινού ασύλου στο "βαθύ λαρύγγι" της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Για το Μπερλουσκόνι

"Δικαστήριο επικυρώνει καταδικαστική απόφαση για Μπερλουσκόνι" λέει η Wall Street Journal (WSJ). Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εφετειακή απόφαση κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών

σχετικά με τη φοροαπάτη στην απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου του, Mediaset. Ο πρώην πρωθυπουργός θα εκτίσει την ποινή με κατ'οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία. Το Δικαστήριο ζήτησε όμως επανεξέταση μέσω Εφετείου της απαγόρευσης κατοχής δημοσίου αξιώματος.

"O Mπερλουσκόνι αντεπιτίθεται μετά την καταδικαστική απόφαση" αναφέρει ο Guardian. O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε σε μήνυμα του ότι η καταδικαστική απόφαση για φοροαπάτη δεν έχει καμία βάση. "Mediaset: Ποινή φυλάκισης για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι" αναφέρει και η γαλλική Monde.

Στην Ιταλία

Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera, η ποινή για 4 χρόνια φυλάκισης είναι οριστική. Μόνο η απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος θα επανεξετασθεί από το Εφετείο. Στο μήνυμα του ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως "Οι δικαστικές αρχές της χώρας είναι ανεύθυνες". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τίτλος της La Stampa: Μediaset: Kαταδίκη Μπερλουσκόνι με ποινή 4 χρόνων φυλάκισης. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, οι συνήγοροι του Καβαλιέρε προτίθενται να πάνε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την ώρα που ο Μπερλουσκόνι δηλώνει πως δεν θα αφήσει έτσι την υπόθεση. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος Επιφάνι απευθύνθηκε προς τον Μπερλουσκόνι να σεβαστεί την απόφαση, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ναπολιτάνο που κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Στο blog του ο Πέπε Γκρίλο είπε πως χθες ο Καβαλιέρε πέθανε... Πρόκειται για τη πρώτη τελεσίδικη καταδίκη του Μπερλουσκόνι μετά από περίπου 30 δίκες εναντίον του, μεταξύ άλλων, για απάτη, διαφθορά, ακόμα και σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη πόρνη, υπόθεση που ακόμα δεν έχει κλείσει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κίνδυνο βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός καθώς στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος -του οποίου η εσωτερική συνοχή δεν είναι δεδομένη- μερίδα στελεχών του αισθάνονται άβολα με τη συγκατοίκηση με το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Στο βασικό της άρθρο η Repubblica με τίτλο "Οι συνέπειες της αλήθειας" σημειώνει πως ήρθε και η ώρα της Αριστεράς να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη χθεσινή καταδίκη του Μπερλουσκόνι και να μη λειτουργεί ως στρουθοκάμηλος καθώς αυτή η υπόθεση θα κρίνει και το δικό της πολιτικό παρόν και μέλλον. Δεν είναι η δεξιά που θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να παραμείνει ως έχει ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, είναι ευθύνη της αριστεράς να το αποφασίσει αυτό. Αν αγνοηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αν και δεν είναι πολιτική, επηρεάζει τα μέγιστα τη πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση θα έχει βραχεία ζωή" καταλήγει το editorial.


Στην Ισπανία

"Ο Ραχόϊ αποφεύγει την αλήθεια των εγγράφων του Μπάρθενας" αναφέρει η El Pais. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ισπανία η αποποίηση ευθυνών εκ μέρους του Ισπανού πρωθυπουργού στην υπόθεση των "μαύρων Ταμείων" του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος. Αναγνώρισε μεν -για πρώτη φορά- ότι έκανε «λάθος που εμπιστεύτηκε» τον πρώην ταμία του κόμματος (και νυν υπόδικο), ανέφερε όμως ότι οι αιτιάσεις αυτές ρίχνουν την σκιά τους στην Ισπανία και στην ευαίσθητη πορεία της προς την οικονομική ανάπτυξη. Ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών την Πέμπτη, επιλέγοντας να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση για την υπόθεση Μπάρθενας μετά την απειλή των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών για πρόταση μομφής. «Έσφαλα που κράτησα την εμπιστοσύνη μου σε κάποιον που δεν το άξιζε» είπε στην ομιλία του ο Ραχόι, αναφερόμενος στον πρώην ταμία και την στήριξη που είχε από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. Επέμεινε πως αυτό δεν ήταν απόπειρα συγκάλυψης, ενώ απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες για προσωπικό του όφελος. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ενθαρρύνει «ψέματα και φαλκιδεύσεις» τα οποία, όπως είπε, «βλάπτουν την την εικόνα της Ισπανίας», σύμφωνα με την El Mundo.


Για την Ελλάδα

"Στροφή από τη Βραζιλία που στηρίζει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα" αναφέρουν οι Financial Times. Η Βραζιλία ανακάλεσε, την Πέμπτη, τον εκπρόσωπό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μια στάση που ο εκπρόσωπος τήρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του.Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο κ. Μαντέγκα, επικοινώνησε με την κ. Λαγκάρντ, για να εκφράσει την υποστήριξη του στο τελευταίο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι η επιλογή του αντιπροσώπου να απέχει από τη ψηφοφορία ήταν λάθος.

Στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allegmeine Zeitung λέγοντας πως ο ΦΠΑ από το 2010 είχε αυξηθεί σημαντικά, ενώ τη χαρακτηρίζει ως τη πρώτη υποχώρηση της τρόικας. Παράλληλα, δίνει έμφαση στους εντατικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών λέγοντας μάλιστα πως σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, όποιο μαγαζί εντοπιστεί να φοροδιαφεύγει θα κλείνει και θα φέρει ταμπέλα "κλειστόν λόγο φοροδιαφυγής".


Για το Σνόουντεν

Την εντονότατη αντίδραση της Ουάσινγκτον προκάλεσε η απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον Έντουαρτ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε τον τρόπο που συλλέγει πληροφορίες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι Financial Times (FT) στο βασικό τους θέμα. Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι επανεξετάζεται η διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο. Πάντως, το Κρεμλίνο έσπευσε να δηλώσει ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την «σχετικά ασήμαντη» -όπως την χαρακτήρισε- υπόθεση του Σνόουντεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι NYTimes αναφέρουν πως "Το ταξίδι του Ομπάμα στη Μόσχα φαίνεται τώρα ακόμα πιο απίθανο να πραγματοποιηθεί". Από τη πλευρά του, ο Guardian εκτιμά ότι "Η παροχή ασύλου στον Σνόουντεν αποτελεί δώρο στον Βλαντίμιρ Πούτιν" καθώς όπως λέει εκθέτει ανεπανόρθωτα την ισχύ των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα. Παράλληλα, ο Πούτιν κατορθώνει να χτίσει ένα διεθνές προφίλ υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...κάτι που βεβαίως είναι ειρωνικό αλλά θα αποτελεί την απάντηση του πλέον στις διεθνείς επικρίσεις...

Στις ΗΠΑ

"Μετά από απειλές για τρομοκρατικό χτύπημα κλείνουν πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή" αναφέρουν οι NYTimes. Δεν θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, και ενδεχομένως και άλλες ημέρες, πρεσβείες των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής για λόγους «ασφαλείας», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, χωρίς να ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπαρτμεντ αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι έχει πληροφόρηση πως αναμένει επίθεση από ομάδα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, διεθνές νομισματικό ταμείο, el pais, financial times, ηπα, nsa, wsj, guardian, monde, blog, επηρεάζει, ελλαδα, times, ψηφοφορία, ΦΠΑ, σδοε, nytimes, ισχύ, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, φπα στην εστιαση, χωρες, βραζιλια, γνωμη, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, ισπανια, σδοε, υπουργειο οικονομικων, ωρα, blog, el pais, guardian, nsa, nytimes, times, αρθρο, αλεξανδρα, ασυλο, βρισκεται, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωρο, ειπε, επηρεάζει, εστιαση, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, μοσχα, ομαδα, οικος, οφελος, πεθανε, πεμπτη, πουτιν, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φορα, ψηφοφορία, ελληνικα, εμφαση, financial times, υπουργειο, κυριακη, monde, πακετο, πληροφοριες, ταξιδι, ουασινγκτον, βεβαιως
Τυχαία Θέματα