Ο Τύπος στον Κόσμο

Πολλά και διαφορετικά τα θέματα του διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία το βασικό θέμα είναι αυτό των παρακολουθήσεων από την NSA το οποίο εξελίσσεται σε πολιτικό πρόβλημα για την Α. Μέρκελ, στη Γαλλία η τρίτη μέρα συγκρούσεων νεαρών μουσουλμάνων με την αστυνομία στο προάστιο Τραπ του Παρισιού, ενώ πρωτοσέλιδο θέμα είναι και η μεγάλη εκλογική νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Για την Ελλάδα

Για πρώτη

φορά εδώ και καιρό- Γερμανός αρθρογράφος των Financial Times, ο Wolfgang Munchau επαναφέρει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά πως "Το Grexit φαίνεται πλέον πιο εφικτό για την Αθήνα". Όπως εκτιμά ο αναλυτής, "για τον κ. Σόιμπλε η επιλογή για την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να μη χρεοκοπήσει έχει νόημα, αλλά μόνο κατά τη δική του γνώμη".

Για τους G20

"Οι ηγέτες της G20 θέτουν την ανάπτυξη ως προτεραιότητα απέναντι στη λιτότητα" λέει η Wall Street Journal. Αναγνωρίζοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και άνιση, ενώ η ανεργία διατηρείται σε αυξημένα επίπεδα, οι υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών επιβεβαίωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στη Μόσχα ότι βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της G-20 είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή απόψεων στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Γερμανία.

Στη Πορτογαλία

Ο πρόεδρος της χώρας προσέφερε τη πλήρη εμπιστοσύνη του στο συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως λέει η Jornal de Negocios ο Καβάκου ντα Σίλβα είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση», απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως ζητεί το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης.

Στη Γερμανία

Πολύ μεγάλο θέμα στη Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί αυτό των παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA. Mπορεί, όπως αναφέρει η WSJ, η Μέρκελ να ζητά μετ' επιτάσεως από τις ΗΠΑ να μάθει τα πάντα για το θέμα των παρακολουθήσεων, ωστόσο στο σύνολο του ο γερμανικός Τύπος επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης. "Για πόσο καιρό η Μέρκελ θα προσποιείται ότι δεν γνωρίζει" είναι ο τίτλος της Welt. Η καγκελάριος καλύπτει με ...ατάκες την αδυναμία της έναντι των ψυχρών συμφερόντων των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Και σε αυτό την βοηθά η ραστώνη των πολιτών που απολαμβάνουν τον ήλιο. Το κοινοβούλιο, η νομοθετική εξουσία, αντιμετωπίζει αβοήθητη αυτό το σκάνδαλο.

Την ίδια ώρα, προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ αναμένεται να προκαλέσει και το σκάνδαλο του υπουργού Αμυνας της Γερμανίας. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγορείται ότι προώθησε δαπανηρά προγράμματα αγοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρουσίαζαν τεχνικές δυσκολίες τις οποίες ο ίδιος γνώριζε και απέκρυψε.Μάλιστα, όπως αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες αλλά και η DW, θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο γερμανικό κοινοβούλιο για να εξετάσει την υπόθεση, στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν 19 μάρτυρες μεταξύ 22-31 Ιουλίου.

Στη Γαλλία

Συνεχίζονται οι ταραχές στο προάστιο Τραπ του Παρισιού με συγκρούσεις νεαρών και αστυνομικών που ξεκίνησαν πριν από 3 μέρες, λόγω της σύλληψης ενός μουσουλμάνου που παρενέβη όταν αστυνομικοί υπέδειξαν στην γυναίκα του να αφαιρέσει την μαντήλα, όπως αναφέρει η Monde. Οι νεαροί πυρπόλησαν αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων. Η αφαίρεση της ισλαμικής μαντήλας περιλαμβάνεται στην ισχύουσα στη χώρα νομοθεσία.

Στην Ιαπωνία

Μεγάλος νικητής των εκλογών για την Άνω Βουλή αναδείχθηκε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, όπως αναφέρει η WSJ. Η νίκη του εκτιμάται ότι θα του δώσει την άνεση να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας. Ωστόσο, σήμερα ο Nikkei δεν παρουσιάζει άνοδο, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές, μετά τη νίκη του LPD αναφέρουν οι FT.

Στη Βραζιλία

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται σήμερα η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου - του πρώτου Λατινοαμερικάνου ποντίφικα - στη Βραζιλία αναφέρει η El Pais με χαρακτηριστικό τίτλο: "Η επιστροφή του Πάπα στη Λ. Αμερική". Για την ασφάλεια του ποντίφικα, αλλά και όσων θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή περίπου 9.700 στρατιώτες και 3.500 ομοσπονδιακοί στρατιωτικοί και απλοί αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Η επίσκεψη του Πάπα έρχεται λίγο καιρό μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία, με αιχμή το κόστος της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και κεντρική απαίτηση καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα