Ο Τύπος στον Κόσμο

Oι σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία και η ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ από το καθεστώς Άσαντ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στη Βρετανία, προβληματίζει η "ρωγμή" στο κυβερνών κόμμα. Ένα ακόμα "θετικό" δημοσίευμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό στον γερμανικό Τύπο.

Για το ταξίδι Σαμαρά

Ένα ακόμα δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο εστιάζει στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα κάνει λόγο για την επιστροφή της αυτοπεποίθησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Die Welt

αναφέρει πως "Η αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα επέστρεψε". Με έναν ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεικνύει πως μια χώρα μπορεί να τα καταφέρει ακόμα και εν μέσω σοβαρής κρίσης. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και στο κάλεσμα Σαμαρά προς Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο success story της χώρας. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά "στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε τη χώρα του με μια τεράστια αυτοκρατορία (Κίνα), που δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματα της". Παράλληλα, η Die Welt υπογραμμίζει πως η Κίνα παρέμεινε σιωπηλή στα καλέσματα του κ. Σαμαρά, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η αυτοπεποίθηση επέστρεψε στη χώρα. Και μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να έκανε αναφορά σε σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο τα νούμερα δεν τον δικαιώνουν. Η ανεργία, συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η ύφεση δεν προβλέπεται να μειωθεί σύντομα.

Την ίδια ώρα, με δημοσίευμα της η Wall Street Journal (WSJ) αναφέρεται στην πιθανότητα εξόδου από το ευρώ χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. "Σκέψεις για το αδιανόητο: παραίτηση από το κοινό νόμισμα" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Η ανεργία στην Ισπανία έχει "σκαρφαλώσει" στο 27%, οι νέοι εγκαταλείπουν την Πορτογαλία και την Ιρλανία. Ένας στους 4 Έλληνες αναφέρουν πως δυσκολεύονται πλέον να έχουν τα προς το ζην. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι σε εποχή βαθιάς κρίσης και ύφεσης, δεν έχει ακόμα σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας. Υπό τη στρατηγική της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου παλεύουν συνεχίζοντας να μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, μισθούς, κατεβάζουν τιμές ώστε να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη δεκαετία. Και τότε μπορεί να επανέλθει το ερώτημα, όσο επίπονο και εάν είναι... μήπως ήρθε η ώρα εξόδου από το ευρώ;

Παράλληλα, η El Pais στο βασικό της θέμα υπογραμμίζει πως "Η Γερμανία επιμένει στη συνταγή λιτότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία". Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, η Γερμανία δεσμεύτηκε για μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και για ένα πρόγραμμα που θα βρει λύση στην ανεργία των νέων, ενώ θα υιοθετεί και άλλα μέτρα από την ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, "Οι τράπεζες της Πορτογαλίας φοβούνται για το Κυπριακό ιό" λένε οι Financial Times. Oι επικεφαλείς των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας ζητούν από την Ε.Ε μια πιο μετριοπαθή στάση. Tην ίδια ώρα, μελέτη αναδεικνύει πως εάν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία τότε οι τράπεζες της θα υποστούν ισχυρό οικονομικό σοκ, αναφέρει τόσο η WSJ όσο και οι NYTimes. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, "μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έχει έναν εξαιρετικά μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σύγκριση με το μέγεθος των άλλων οικονομικών της τομέων, γεγονός που θα την κάνει ευάλωτη σε οικονομικές κρίσεις, ενώ οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ακόμα κίνδυνο, εάν ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση".

Στη Βρετανία

Βαθιά ρωγμή έχει προκαλέσει στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα το ζήτημα των σχέσεων με την ΕΕ και η πιθανότητα αποχώρησης από την Ένωση, σε σημείο ώστε ο Κάμερον να «χάνει τον έλεγχο του κόμματος», όπως προειδοποίησε σημαίνον στέλεχος των Τόρις. "Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμέτωπος με ένα κύμα κριτικής εντός του κόμματος του" λένε οι New York Times, ενώ οι Financial Times λένε στον τίτλο τους: " Κάμερον χάνει τον έλεγχο". Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών λόρδος Χάου γράφει σε άρθρο του στον Observer ότι η ηγεσία του κόμματος τρομάζει με τις διαθέσεις των βουλευτών σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την ΕΕ. Κατά τον Χάου, η πρόταση του Κάμερον για αναδιαπραγμάτευση «άνοιξε πολιτικά το κουτί της Πανδώρας» και για το λόγο αυτό «κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο» του κόμματος. Τώρα, «ο ευρωσκεπτικισμός μόλυνε το κόμμα», διαπιστώνει ο Χάου και πλέον «το πρόβλημα των Τόρις γίνεται εθνικό πρόβλημα». Σε αυτό το κλίμα ενδεικτικά ήταν και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παράγοντες κοντά στον Κάμερον αποκάλεσαν τους εσωκομματικούς αντάρτες «τρελούς που γυαλίζει το μάτι τους». Το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε ότι τα σχόλια έγιναν από άτομο στη Ντάουνινγκ Στριτ.


Για Yahoo - Τumblr

Tην εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργίας μπλογκ, έναντι 1,1 δισ. δολ., ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού ομίλου Yahoo, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Tumblr θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα και η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο Δευτέρα.

Εκπρόσωπος της Yahoo αρνήθηκε σήμερα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες. Το Tumblr δημιουργήθηκε το 2007 και σήμερα έχει 175 υπαλλήλους. Είναι διαθέσιμο σε 12 γλώσσες και έχει 107,9 εκατομμύρια μπλογκ με 50,7 δισεκατομμύρια δημοσιεύσεις.


Στη Γαλλία

Το Ισραήλ αμφισβητεί βίντεο από τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000 που μεταδόθηκε από το κανάλι France 2 αναφέρει η Monde. Αμφισβητούν οι ισραηλινές αρχές το ρεπορτάζ σε βίντεο του 2000, στις πρώτες ταραχές στη δεύτερη Ιντιφάντα, στο οποίο παλαιστίνιος πατέρας προσπαθεί να προφυλάξει το παιδί του έχοντας παγιδευτεί σε διασταρούμενα πυρά μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων παλαιστίνιων. Το γαλλικό κανάλι France 2 είχε μεταδώσει το βίντεο, που έγινε εμβληματικό, και ανέφερε πως ο θάνατος του παιδιού οφειλόταν σε ισραηλινά πυρά. Πάντως, σήμερα η ισραηλινή πλευρά χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την αναφορά με έκθεσή της, ζητώντας από το κανάλι να επανορθώσει.Η έκθεση αυτή επαναλαμβάνει την πάγια θέση των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ και δημοσιοποιήθηκε αυτές τις ημέρες, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση συκοφάντησης του δημοσιογράφου Σαρλ Εντερλέν -υπεύθυνου για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ- από τον Φιλίπ Καρσεντί, τον διευθυντή ενός ιστότοπου ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης.


Στη Συρία

"Ο Συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ ανακαταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας πόλη" λένε οι New York Times. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Χομς της Συρίας, μετά τη μαζική έφοδο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κέντρο της πόλης. Η στρατηγικής σημασίας πόλη, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, τελούσε υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες και στις συγκρούσεις φέρεται να έχουν εμπλακεί εκατοντάδες Λιβανέζοι μαχητές -η Χεζμπολάχ με την πλευρά του καθεστώτος και σουνίτες ένοπλοι με το μέρος των ανταρτών. Αυτό, που υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα είναι πως αυξάνονται οι ανησυχίες για σεχταριστική ένταση και επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, die welt, el pais, financial times, new york, σαμαρας, ελλαδα, success, wsj, εκλογες, λύση, ΕΚΤ, τραπεζες, times, σοκ, nytimes, νέα, york, observer, yahoo, μπλογκ, δολ, tumblr, γαλλια, france, monde, συγκεκριμένο, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, κυπρος εκλογες, βιντεο, tumblr, χωρες, γερμανια, δολ, ηγεσια, θανατος, θεμα, ισπανια, ισραηλ, κινα, προγραμμα, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, υφεση, ωρα, el pais, nytimes, observer, times, wsj, yahoo, αρθρο, αλεξανδρα, ανεργια, ασαντ, ατομο, αυτοπεποιθηση, εβδομαδες, γεγονος, γινεται, δευτερα, εγινε, ευρω, εκθεση, εποχη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υποθεση, κυμα, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, ματι, μπλογκ, παιδι, πεκινο, πορτογαλια, ρωγμη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, συρια, σκωτια, συνταγη, σοκ, σχεδιο, σχολια, τιτλος, χεζμπολαχ, αγορες, die welt, ενωση, εθνικο, financial times, france, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, monde, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, success, ταξιδι, θεματα, york
Τυχαία Θέματα