Η ενέργεια στο επίκεντρο

Τα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα την οποία η κυβέρνηση κρίνει απόλυτα επιτυχημένη. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναμένεται να αποφέρει στη χώρα μας οικονομικά οφέλη ύψους έως και 340 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Την ίδια ώρα, η Κίνα προετοιμάζει επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα με έντονο ενδιαφέρον σε έργα υποδομών, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία.

Με όχημα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους τόσο στο λιμάνι, όσο και στα τρένα και τα αεροδρόμια. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ήδη κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου. Η δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχυθεί και από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στο Πεκίνο παρουσία των δύο πρωθυπουργών του Invest in Greece με την China Development Bank. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προγραμματίζεται στις 17 - 21 Ιουνίου επίσκεψη στην Αθήνα 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα.

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό μετά την επίσκεψη στην Κίνα και τις θέσεις της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον τον κ. Σαμαρά ότι όσο κλείνει συμφωνίες «για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις βαφτίζει "επενδύσεις", η ελληνική οικονομία καταρρέει από τη μνημονιακή πολιτική και η κοινωνία υποφέρει από την ανεργία και τη φτώχεια». Αναφέρει ότι «το μοναδικό σχέδιο που έχουν για τη χώρα, είναι να τη μετατρέψουν σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, "παράδεισο' για το εγχώριο και διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο και "κόλαση" για τους εργαζομένους και την πλειοψηφία της κοινωνίας».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αφήνει και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει στο απυρόβλητο «τη συνολικότερη πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ- πλουτοκρατίας». «Από τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των αεροδρομίων, της ενέργειας, των μεταφορών, του νερού και άλλων κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα αυξήσουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους, ενώ ο λαός «θα έρθει αντιμέτωπος με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με περισσότερη φορολογία και με νέες αυξήσεις σε υπηρεσίες και τιμολόγια, τονίζει το ΚΚΕ.

Θετικές οι εντυπώσεις από το ταξίδι στην Κίνα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα