Ο Τύπος στον Κόσμο

Τα ερωτήματα σχετικά με το αιματοκύλισμα της Βοστώνης, η κρίσιμη κατάσταση του 19χρονου που μπορεί να μην του επιτρέψει μια κανονική κατάθεση, η αντίδραση των αρχών και των πολιτών στην τραγωδία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στην Ιταλία, την άρση του πολιτικού αδιεξόδου θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα ο επανεκλεγείς πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εν μέσω κρίσης που διέρχεται η κεντροαριστερά και καταγγελιών Γκρίλο για "μίνι πραξικόπημα".

Για τη Βοστώνη

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σχετικά με τα εκατομμύρια ερωτήματα για τους λόγους που τα δύο αδέλφια από την Τσετσενία

αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Οι έρευνες επικεντρώνονται επίσης στο εάν οι αδελφοί Τσαρνάεφ έδρασαν μόνοι τους ή ήταν σε επαφή με εξτρεμιστικές ομάδες. Παράλληλα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να δηλώσουν προς το παρόν εάν θα ασκηθούν και πότε ποινικές διώξεις εναντίον του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η πιο σοβαρή κατηγορία θα μπορούσε να είναι η χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, κάτι που τιμωρείται ακόμα και με θάνατο, αν και στην πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή. Ο 19χρονος πάντως, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμα και αν ήθελε, δεν μπορεί να σπάσει τη σιωπή του. Σύμφωνα με την Washington Post, "Αμφιβολίες παραμένουν για το εάν ο ύποπτος θα μπορέσει να μιλήσει". Καθώς ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, οι αρχές ανησυχούν για το εάν θα μπορέσει να δώσει πλήρη κατάθεση. Στο ίδιο πλαίσιο και το βασικό θέμα του Guardian αναφέρει "Ο Τσαρνάεφ μπορεί ποτέ να μην δώσει πλήρη κατάθεση" σύμφωνα με τον δήμαρχο Βοστώνης, Τομ Μενίνο.

Την ίδια ώρα, οι New York Times αναφέρουν πως "Οι αρχές λένε πως οι δύο ύποπτοι ήταν έτοιμοι και για νέα επίθεση". Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις δήλωσε στο πως τα αδέλφια Τσαρνάεφ διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν και άλλη επίθεση, συγκεκριμένα «αυτοσχέδιες χειροβομβίδες». Πάντως, οι ομοσπονδιακές αρχές εκτιμούν πως τα δύο αδέλφια έδρασαν μόνοι τους αλλά αναζητούν ποια ομάδα/ ομάδες τους εκπαίδευσαν και τους ενέπνευσαν. Από την πλευρά της, η Wall Street Journal αναφέρει πως η μητέρα και ο 26χρονος γιος της Ταμερλάν Τσαρνάεφ είχαν στραφεί πολύ στη θρησκεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παράλληλα, η WP αναφέρει πως "Οι Αμερικανοί αντέδρασαν στο χτύπημα της Βοστώνης με ηρεμία και αποφασιστικότητα". Δεν υπήρξε πανικός, ούτε τόσο σοκ όσο αυτό που επικράτησε μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.Επίσης, δημοσκόπηση κατέγραψε πως μόνο το 9% των κατοίκων της Βοστώνης αντιμετώπισε δυσκολίες συγκέντρωσης στις καθημερινές τους ασχολίες, μετά την τραγωδία, όταν το 2001 το 49% αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν έτοιμοι να συνεχίσουν τη ζωή τους δίνοντας το μήνυμα πως η τρομοκρατία δεν θα τους εμποδίσει να ζήσουν φυσιολογικά.

Στην Ιταλία

Κρίση στην ιταλική Κεντροαριστερά μετά την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος . Πραξικόπημα η επανεκλογή Ναπολιτάνο καταγγέλλει ο Γκρίλο. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας (εξελέγη με 708 ψήφους σε σύνολο 1.070 εκλεκτόρων) προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, που δημιούργησαν οι εκλογές του Φεβρουαρίου, αναφέρει η Corriere de la Sera. Η ορκωμοσία Ναπολιτάνο θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και έως την Τετάρτη αναμένεται να αναθέσει νέα εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης -μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή «κυβέρνηση του προέδρου», όπως λέγεται, καλούμενη να κάνει πράξη τις εισηγήσεις της «επιτροπής σοφών». Ένας μεγάλος συνασπισμός είναι πλέον πιθανός και θα παραμένει «εν ζωή» τουλάχιστον μέχρι να περάσει καίριες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.Tα επικρατέστερα πρόσωπα για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τα ιταλικά ειδησεογραφικά μέσα ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο και ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα. Βασικό θέμα ωστόσο η Corriere έχει την "έκρηξη" Γκρίλο για την επανεκλογή Ναπολιτάνο. "Μικρό, πονηρό πραξικόπημα" χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων την επανεκλογή Ναπολιτάνο καθώς όπως είπε θα οδηγήσει και πάλι στην εξουσία τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα. Το ίδιο θέμα είναι βασικό και στην Stampa. "Ο Γκρίλο καταγγέλλει πονηρό πραξικόπημα που σώζει Σίλβιο και βουλευτές". Την ίδια ώρα, και ενώ η κεντροαριστερά διέρχεται πολιτική κρίση μετά την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος, ο Ματέο Ρέντσι, ο πιο ισχυρός εσωκομματικός αντίπαλος του Πιερλουίτζι Μπερσάνι δηλώνει σύμφωνα με την Repubblica "Έτσι θα επανιδρύσω το Δημοκρατικό κόμμα" "Θα αλλάξουμε το κόμμα, για να αλλάξουμε την Ιταλία". "Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τον Γκρίλο, εμείς θα διαμορφώσουμε την ατζέντα" δηλώνει ο Ρέντσι. Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης, σημειώνει η εφημερίδα. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοκρατικού κόμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times αναφέρουν "Καμπανάκι από τους επιχειρηματίες για παρατεταμένη ύφεση λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία".


Στη Γαλλία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού χθες διαδηλώνοντας για ακόμα μια φορά ενάντια στους γάμους ομοφυλόφιλων, δύο ημέρες πριν από την οριστική έγκριση από την Εθνοσυνέλευση του νομοσχεδίου που θα καταστήσει τη Γαλλία την 14η χώρα παγκοσμίως που θα νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όπως αναφέρει ο Guardian. H γαλλική Figaro πάντως κάνει λόγο για την "Ήσυχη επιμονή όσων αντιτίθενται στον γάμο ομοφυλόφιλων". Δύο μόλις μέρες πριν από την ψήφιση του επίμαχου νόμου, οι κινητοποιήσεις παραμένουν ισχυρές. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι του κεντροδεξιού κόμματος UMP, αλλά και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 58% των Γάλλων είναι υπέρ του νόμου, αλλά το 53% είναι κατά της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους. Την ίδια ώρα, το Κίνημα κατά του γάμου για όλους θα εξελιχθεί σε πολιτικό φορέα αναφέρει η Μonde. Μάλιστα, η Frigite Bardot επικεφαλής του ανακοίνωσε πως θα κατέβει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Στη χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν έως και 270.000 άνθρωποι, κυρίως από την περιφέρεια.


Για Ευρωζώνη

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν αργή ανάπτυξη αναφέρει η Wall Street Journal. Oι αξιωματούχοι εμφανίζονται ακόμα απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αποφασιστικές και "επιθετικές" ενέργειες για ανάταση της οικονομίας, παρά τις σχετικές εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων. Στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Ουάσινγκτον, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ομιλίες και ιδιωτικές συνομιλίες έδειχναν μια κάποια παραίτηση αναμένοντας, όπως δήλωναν, αργή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και κάποιων αναπτυγμένων χωρών να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες. "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει αυξημένα ποσοστά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια" επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, οι Financial Times αναφέρουν πως "Η ομάδα εναντίον της λιτότητας" αυξάνεται. Μετά τα λάθη που εντοπίστηκαν στην ακαδημαϊκή ανάλυση στην οποία βασίστηκε η πολιτική ημοσιονομικής λιτότητας (Ο Κένεθ Ρογκόφ και η Κάρμεν Ράινχαρτ του πανεπιστημίου Harvard κατέληξαν στην έρευνά τους ότι η ανάπτυξη μειώνεται κατά 0,1% σε μέσο όρο όταν το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ. Ερευνητές του University of Massachusetts, Amherst, όμως, δήλωσαν ότι επανέλαβαν το μοντέλο της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία και κατέληξαν στο ότι η ανάπτυξη αυξάνεται κατά 2,2%.) αλλά και πριν αύξησαν την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας. Το Ήδη το Βερολίνο δείχνει πρόθεση να συμφωνήσει σε χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει στην Μπούντεσταγνκ την περασμένη Πέμπτη στη συζήτηση για το "σχέδιο διάσωσης της Κύπρου": "Οι λαοί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τώρα την Κύπρο περνούν δύσκολα. Υπέμειναν τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο μέλλον". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ. Πάντως, προς το παρόν το Βερολίνο δείχνει απρόθυμο να συνταχθεί με την πολιτική του Ολάντ, που λέει όχι σε άλλη λιτότητα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, new york, financial times, τελευταίες δημοσκοπήσεις, washington, guardian, τομ, york, times, νέα, σοκ, δημοσκοπηση, εκλογες, βομβα mall, γαλλια, figaro, ηπα, ΔΝΤ, σόιμπλε, harvard, χρεος, αεπ, κυπρος, ελλαδα, μερκελ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, δημοτικες εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκρηξη βοστωνη, εκλογες 2010 δημοτικες, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, αεπ, βερολινο, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, ιταλικα, μητερα, πιεση, πλαισιο, υφεση, ωρα, guardian, times, αλεξανδρα, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερευνα, ερευνες, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ηρεμια, θανατικη ποινη, θρησκεια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λογο, μηκος, μηκος κυματος, ομαδα, ορκωμοσια, πεμπτη, πολιτεια, πορτογαλια, συγκεκριμενα, συζητηση, συγκεντρωση, σιωπη, σόιμπλε, σοκ, τριτη, τομ, ισχυρος, φορα, figaro, financial times, harvard, χωρα, η εφημεριδα, μια φορα, new york times, new york, ομαδες, washington, ουασινγκτον, θεματα, york
Τυχαία Θέματα