Ο Θ. Θεοχαρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 2/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Όσον αφορά την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς στα αρμόδια όργανα -δηλαδή στην κεντρική επιτροπή και το συνέδριο-, η εκτελεστική επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα υπογράμμισαν ότι δεν τις βρίσκει σύμφωνες. Δεν υπάρχει στην ανακοίνωση, βέβαια, καμία αναφορά σε ομοφωνία. Να σας πω ότι δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ήταν ομόθυμη, με την έννοια ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν σχετικά. Βεβαίως,

ήταν ένα σώμα πάνω από 30 άτομα, καθώς ήταν δύο όργανα που συμμετείχαν. Υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις από 5 - 6 μέλη συνολικά, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής, αυτό δεν αμφισβητήθηκε. Όμως, νομίζω ότι η ανακοίνωση αποτυπώνει ακριβώς τι έγινε και από ό,τι συζήτησα και με τα στελέχη αυτά, κανείς δεν θέτει θέμα, όσον αφορά το ζήτημα της ανακοίνωσης».

* "Η κεντρική επιτροπή θα αποφασίσει για το συνέδριο":

«Το ίδιο θέμα (σ. σ. της υποβολής παραίτησης του προέδρου) θα τεθεί και στην κεντρική επιτροπή. Αυτή θα αποφασίσει και τη διεξαγωγή ή όχι συνεδρίου. Το συνέδριο έχει ρόλο για δύο θέματα. Το πρώτο είναι εάν τεθεί θέμα ηγεσίας από την κεντρική επιτροπή και το δεύτερο είναι το θέμα της πολιτικής γραμμής, κατεύθυνσης και προσανατολισμού. Συνεπώς, αυτά τα δύο ζητήματα και το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στην κεντρική επιτροπή, θα καθορίσουν το αν και πότε θα γίνει συνέδριο».

* "Δεν είχαμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και στρατηγική":

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα (σ. σ. των εκλογών) και δεν μπορεί κανείς να μην το δει και να μην ψάξει πραγματικά τις αιτίες. Σίγουρα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι φταίνε οι πολίτες για αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτα - πρώτα, δεν υπήρχε ξεκάθαρη πολιτική γραμμή και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Δεν υπήρχε ξεκάθαρη στρατηγική, όσον αφορά τις συνεργασίες, τις συμμαχίες και τον προσανατολισμό του κόμματος. Αν θέλετε να πάμε και λίγο πιο πίσω, όσον αφορά την συμμετοχή στην κυβέρνηση, δεν υπήρξε ο κατάλληλος σχεδιασμός, ούτε στην συμμετοχή, ούτε κατά την έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν αναλύθηκαν σωστά οι αιτίες, με αποτέλεσμα να μην γίνουν κατανοητές... Κατά την άποψή μου, ήταν σωστή επιλογή το να μπούμε στην κυβέρνηση, διότι επρόκειτο για μια πράξη -εκείνη την στιγμή-, ευθύνης για την χώρα...
Όσον αφορά την έξοδο από την κυβέρνηση, αυτή προήλθε ως αποτέλεσμα πάρα πολλών θεμάτων και είχε καταλήξει η κυβέρνηση να λειτουργεί ουσιαστικά ως μονοκομματική. Αυτά, όμως, δεν αναλύθηκαν ορθά, με αποτέλεσμα να μείνει στον πολύ κόσμο η εντύπωση ότι ο μόνος λόγος αποχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, ήταν η ΕΡΤ... Είχαν γίνει πολλά εκείνη την περίοδο. Ο αντιρατσιστικός νόμος, το χαράτσι και πολλά θέματα στα οποία η Δημοκρατική Αριστερά είχε θέσει την διαφωνία της. Το ζήτημα εκείνη την στιγμή δεν ήταν αυτό καθ' αυτό η ΕΡΤ. Ήταν ότι με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το ένα κόμμα αγνοούσε τα άλλα δύο. Αυτό ήταν το κύριο που έπρεπε να βγει στο προσκήνιο...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Είναι φανερό ότι έχουμε λάβει πλήρως το μήνυμα. Ψάχνουμε τις αιτίες, συζητάμε για το μέλλον, αλλά βλέπω ότι ενώ υπήρχε μια πτώση 11 ποσοστιαίων μονάδων στα κόμματα της κυβέρνησης -7 και 4 μονάδες-, το μόνο που συζητείται αυτές τις ημέρες είναι η αλλαγή προσώπων. Το κύριο είναι η αλλαγή πολιτικής. Αν έρθουν άλλα πρόσωπα να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ούτε για την χώρα, ούτε για το μέλλον της κοινωνίας και την προοδευτική στροφή την οποία συζητούμε. Το θέμα είναι η αλλαγή πολιτικών».

* Για μετεκλογικές συνεργασίες - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι το πρώτο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε μια δυναμική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που να αυξήσει τα ποσοστά του, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Όσον αφορά το μετεκλογικό πεδίο και το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, ξέρετε ότι η Δημοκρατική Αριστερά τόλμησε σε δύσκολες συνθήκες να συγκυβερνήσει με δυνάμεις, με τις οποίες έχει ιδεολογικές διαφορές. Συνεπώς, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής κεντροαριστερής κυβέρνησης, μετεκλογικά, βεβαίως θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, σε ποια επίπεδα; Σ' ένα πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο θέτουμε εμείς, το οποίο είναι εντός ευρωζώνης, με μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αδιαπραγμάτευτες ορισμένες θέσεις. Συνεπώς, οι προγραμματικές συμφωνίες και η τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι αυτά που θα καθορίσουν τα περιεχόμενα τέτοιων συμφωνιών».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Να θυμίσω ότι έχουμε εννέα μήνες από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και γίνεται μια συζήτηση τώρα, εννέα μήνες πριν και μετρούν ανθρώπους και ψήφους. Είναι αυτή τη στιγμή αποπροσανατολιστική κάθε συζήτηση όσον αφορά εκείνη την εκλογή. Το ζήτημα είναι η αλλαγή πολιτικών, διότι η εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένες πολιτικές, πολύ πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -και όχι με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας-, μπορεί να οδηγηθούμε σε μια τέτοια διαδικασία... Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν τέτοιο το οποίο να οδηγεί στην επόμενη ημέρα σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν υπήρξε μια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα 10 μονάδων, η οποία θα είχε δημιουργήσει ένα τέτοιο σκηνικό. Όμως, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές, θα οδηγηθούμε μετά τον Σεπτέμβριο και όταν θα έρθουν τα δύσκολα για την χώρα -τα θέματα των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τα ζητήματα για την ανάπτυξη-, εκεί δεν πρέπει να έρθουν, για παράδειγμα, νέα μέτρα. Τέτοιες συνθήκες και νέα μέτρα θα οδηγήσουν από μόνα τους σε μια τέτοια διαδικασία. Όμως, αυτή την στιγμή δεν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό».

* Για ενδεχόμενο αποχωρήσεων από την Δημοκρατική Αριστερά: "Όποιος δεν μπορεί να υπηρετήσει τις συλλογικές αποφάσεις ενός κόμματος, θέτει τον εαυτό του εκτός διαδικασιών":

Δημοσιογράφος: Στην κοινοβουλευτική σας ομάδα φαίνεται να υπάρχουν αναταράξεις. Υπάρχουν ήδη δύο βουλευτές που διαχωρίζουν πλήρως την θέση τους. Θα ήθελα την εκτίμηση της ηγεσίας του κόμματος, για όσα λένε δημόσια ο κ. Οικονόμου και ο κ. Ψαριανός... Υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής τους...

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Έχουμε πει -και από την προηγούμενη συνεδρίαση αυτό προκύπτει-, ότι από εδώ και στο εξής, η Δημοκρατική Αριστερά θα προχωρήσει με συντεταγμένες διαδικασίες. Συνεπώς, τα συλλογικά όργανα θα αποφασίσουν τον προσανατολισμό και την στρατηγική του κόμματος. Αν κάποιο στέλεχος ή βουλευτής διαφωνεί ριζικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπηρετήσει αυτή την απόφαση -η οποία θα βγει από τα συλλογικά όργανα του κόμματος-, δεν υπάρχει, πιθανότατα, άλλη λύση. Μέχρι σήμερα, θα ήθελα και αυτά τα στελέχη, για παράδειγμα την Παρασκευή, να ήταν στην κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας, έτσι ώστε να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα...
Όποιος δεν μπορεί να υπηρετήσει ο ίδιος -αυτό λένε και αυτά τα στελέχη-, τις συλλογικές αποφάσεις ενός κόμματος, που θα ληφθούν από εδώ και στο εξής... Στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος πήραμε κάποιες συλλογικές αποφάσεις. Αν κάποιος θέτει θέμα και λέει ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω τις συλλογικές αποφάσεις, ο ίδιος θα θέσει με αυτή την λογική τον εαυτό του εκτός των διαδικασιών. Συνεπώς, στα δημοκρατικά κόμματα, συλλογικά παίρνονται οι αποφάσεις και συλλογικά υπηρετούνται. Όποιος, στην συνέχεια, δεν μπορεί να υπηρετήσει τις συλλογικές αποφάσεις, υπάρχουν και τα ενδεχόμενα στα οποία αναφέρεστε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα